Häxor&Trollkarlar

Nr 2 2018
Text Mattiias Karlsson
 
 
 

För längesen anklagade man folk för häxeri och de blev då dömda till döden och brändes levande på bål. Vem som helst kunde anklaga någon. Det påstås att häxor kunde bota sjukdomar och flyga med en kvast. Förr i tiden genomförde man såkallade häxjakter som nådde höjdpunkten i Europa 1450-1750, alltså så länge som 300 år . Man avrättade fler än 30000 personer under denna tid för häxeri. I Sverige brände man den första häxan år 1559. man avrättade 300 personer i sverige under åren 1666-1676 pågrund av trolldom.

Enligt folktro så flög häxor till Blåkulla under skärtorsdagen och anledningen tros vara att de skulle fira häxsabbat med Djävulen. Häxsabbat är i västerländskt folktro en högtid. Häxor förekommer i berättelse som Harry Potter, Hans och Greta, Törnrosa, Narnia för att nämna några. Häxor tros också kunna förutspår saker och ting. Jag tror på häxor men inte att de firade Häxsabbat med Djävulen eller flyger på en kvast utan just att de kan bota sjukdomar och förutspår.

 

Motsatsen till häxor är trollkarlar som bland annat kan kasta besväjelse.
Det förekommer trollkarlar i mytologi, sagor och fantasi. Det finns också folk som syssla med trolleri på scenen och låtsas kunna trollar som till exempel Tobbe Trollkarl. Under medeltiden kunde man som trollkarl blir dömd för att vara ogudaktig och till och med förbund med satan. Det är en konst att kunna låtsas att trolla.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0