hemsökta hus borgvattnets präst gård

Nr 2 2018
Text Emmelie Olsson
 
 
Borgvattnets prästgård ligger i Ragunda kommun i Jämtland. Prästgården var färdigbyggd år 1876 och den första som flyttade in var Per Johan Strandberg: Tv-serien ”Det okända” har spelat in avsnitt där och sagt att det antagligen är de gamla prästfamiljerna och deras pigor som spökar där nu. Många händelser och spökhistorier har berättats ska ha hänt där. Det sägs att inget hus spökar lika mycket som denna prästgården.

I början på 1900-talet blev en 19-årig ogift piga gravid och sånt va inte tillåtet på den tiden att få barn ogift. Det sägs att prästen på gården var barnets far och det gjorde allt mycket värre. När hennes graviditet började synas låstes hon in på gården tills barnet föddes. När det föddes så mördade pigan sitt nyfödda barn och begravde det på kortsidan av prästgården. Både pigan och barnet hemsöker gården och man kan höra spädbarnsgråt i ”det rosa rummet”.
År 1907 dog den dåvarande prästens fru Märta under förlossningen av deras elfte barn. Han hade henne hemma i flera dagar innan han till slut begravde henne i vigd jord. Men kort därefter gräver han upp graven och tar henne med sig när han flyttar därifrån.

 


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0