intervju med gud

Nr 2 2018
Text Jerry B
 
 
Den granskande journalisten Viktor Josefsson hade länge burit på en dröm. Tänk att vara den första som hittar Gud i verkligheten.
 
 
 
 

Var skulle sökandet börja? Gräv där du står, sa Viktors farmor som länge haft journalisten och författaren Barbro Alving som förebild. Under signaturen Bang skrev hon intressanta artiklar och reportage från många resor. Alving var också en skicklig debattör och kåsör i radio.

 

Innan Viktor packade resväskan tittade han på olika TV-intervjuer. Först en video där Stina Dabrowski samtalar med Leonard Cohen. Därefter laddade Viktor ner en film där den tuffa programledaren David Frost frågar ut president Richard Nixon om Watergate-skandalen.

 

Flygbiljetten var bokad och Viktor planerade att hyra en bil för att på ett enkelt och bekvämt sätt ta sig till Kastrups flygplats.
Varför tar du inte tåget, frågade fästmön Gretchen.
Nej, jag har slutat åka tåg i Sverige. Jag vill komma fram i tid.

Gretchen ville väldigt gärna följa med på resan. Men med frihet i själen valde hon att besöka barndomens trakter i Gretna Green. Ett minne från tonåren fick henne att skratta. Hon hade blivit hemskickad från en lägerskola för unga konfirmander, anklagad för ekivokt beteende. Det ansågs olämpligt att bada i månskenet utan en tråd på kroppen.
Bränd av lockelser från olika religioner skapade Gretchen sin egen tro. Filosofin utvecklades till en blandning av buddhism och grekisk mytologi. Tillsammans med Viktor, i en stuga med havsutsikt, brukade Gretchen leka att hon var Afrodite och trolldomens gudinna. Han fick vara Dionysos och naturens skyddsgud Pan. Men inför resan var Viktor totalt fokuserad på sitt uppdrag.Gretchen insåg att det inte skulle finnas något utrymme för romantisk erotik på den kommande upptäcksfärden.
I väntan på äventyrsresan tog Viktor en cykeltur till Dragsö och sedan hem igen. När han i solskenet sakta trampade över träbron vid Oskarsvärn hörde han två röster ropa bakom honom.
- Se upp, här kommer vi.
När Viktor vände sig om såg han ingen där. Men de glada och skrattande rösterna hördes tydligt. Var kom ljudet ifrån? Han ställde cykeln mot broräcket och lyssnade och tittade åt alla håll.
- Hur är det Viktor, ser du oss inte, sade rösterna
- Nej, var är ni?
- Titta uppåt.
- Jag ser ingen.
- Vita moln seglar på en blå himmel. Lägg märke till att allt speglas i vattnet.
- Ja, det är vackert, sa Viktor och suckade djupt.
- Blunda och lyssna igen. Hör du oss bättre nu?
- Ja, mycket bättre. Nu känns det som ni är nära. Vad vill ni?
- Vi är det du söker, sa båda. Den ena rösten var manlig den andra kvinnlig.
- Vadå, vad menar ni, vilka är ni?
- Vi är Gud.

 

Nu inträffade något övernaturligt, magiskt, mystiskt och på gränsen till ofattbart. När Viktor öppnade ögonen fick han syn på en man och en kvinna som svävade några meter över bron i den behagliga luften. Tusentals frågor om den oförklarliga händelsen fick ett logiskt svar. Uppenbarelsen var en guda- gåva av helig vishet. Viktor fylldes av en andlig frid och han viskade: Jag är tacksam och ödmjuk.
- Vi hör dig, även när du viskar, sa rösterna
- Jag förstår det, svarade Viktor.
- Du kanske har några frågor, undrade den kvinnliga Guden.
- Ja, svarade Viktor och blev väldigt gripen av stundens allvar.
- Koppla av, sa den manliga Guden. Känn dig som hemma.

 

Viktor tog ett djupt andetag och började förbereda det han väntat på länge. Det var sannerligen en stor sensation.
En överjordisk intervju med vår Herre som visade sig vara två. En kvinnlig Gud och en manlig Gud. Således två Gudar.
Det här är helt fantastiskt, tänkte Viktor.

 

- Vi hör dig även när du tänker, sa den kvinnliga Guden.
- Jag är inte förvånad, konstaterade Viktor. Samtidigt uppfattade han den feminina Gudinnan som en snäll mormor, en omtänksam mamma, en glad syster och en underbar fästmö.
- Vi är din vägvisare, beskyddare och kamrat på resan genom livet, sa den manliga Guden.
- Nu behöver jag inte bli orolig, vilsen och övergiven, sa Viktor och kände tydligt att den Guden var som en snäll farfar, en omtänksam pappa, en glad broder och god kamrat.

- Det är ett mycket vågat påstående ur ett konservativt perspektiv, sa den manliga Guden. Allt för många blir upprörda av tanken att Gud är både man och kvinna. Religösa ledare kommer att säga att du hädar, förminskar och splittrar det gudomliga budskapet.
- Usch, det fick jag erfara redan i tonåren, suckade Viktor. I skolan fick jag högläsa en uppsats jag skrivit. Uppgiften var att redovisa vad som skiljer och förenar alla världens olika religioner. Dessutom tvingades vi berätta om vår personliga övertygelse och tro.
- Vi var med dig redan då, sa båda Gudarna.

 

- Ja, jag behövde tröst. Nästan alla klasskamrater gapskrattade. Rektorn gav mig en rejäl utskällning och hotade att slänga ut mig. Konstigt nog fick jag bra betyg i religion.
- Ja vi suddade ut ordet underkänt och fixade till din behörighet, skrattade Gudarna.
- Är inte det fusk, undrade Viktor något förvånad.
- Nej, det är bara dåliga människor som fuskar och mördar oskyldiga.Vi ställer allt i ordning.
- Det borde jag begripit, sa Viktor och gjorde sig redo för en sista fråga. Ja, det är väl bäst att passa på. Det kanske dröjer innan vi ses igen.
Det bestämmer du, sa Gudarna och gav Viktor en andlig kram som kändes i kropp och själ.

- Oj, det var kolossalt vänligt. Ok, är ni redo för sista frågan: Har Jesus funnits?
- Ja, men han var och är inte den profet som skrifterna beskriver.
- Nej, jag förstår att de handlar om olika tolkningar.
- Jesus var inte kristen eftersom kristendomen inte var uppfunnen. Han var en andlig ledare och agnostiker. Googla på det ordet så får du en bra förklaring.

 

- Om du undrar när Jesus kommer tillbaka så kan vi avslöja att han redan är här och har varit här länge. Tyvärr är det inte många som känner igen honom eftersom han tar sig olika skepnader, gestalter och namn. Men var väldigt försiktig och se upp för falska profeter.
- Det skulle bli ett himla liv om Jesus kom ridande på en åsna mitt i rusningstrafiken i hela världens stressade och bevakade storstäder.
- Han skulle bli dödad igen, eller hur, frågade Viktor.
- Ja, det har han redan blivit på så många olika sätt. Men som sagt, han kommer alltid tillbaka och alltid tillsammans med sin hustru.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0