Ulf Lundell

Nr 2 2018

Text Fredrik Samuelsson

Bild Fredrik Samuelsson

 

 

 

Artisten Ulf Lundell föddes i November 1949. Han har skrivit böcker och poesi men mest har han sysslat med musik. Jag har lyssnat på många av hans album och tänker gå igenom både bra och mindre bra skivor som Lundell gjort.

Ulf fick sin första gitarr när han var tio år. Ulf hade en syster som var i hop med en pojkvän. Pojkvännen lärde Ulf ackorden på gitarren. Därefter började Ulf skriva texter till låtar men även poesi. Han jobbade som brevbärare under denna tiden, bland annat.
Ulf började skicka demoskivor till olika skivbolag. En del var inte intresserade alls men till slut hittade han skivbolaget EMI som blev intresserade.

 

Den första skivan heter vargmåne och kom ut 1975. Det är en väldigt bra skiva med både bra texter och musik. Skivan har flera låtar som ofta har spelats live.
Nästa skiva kom ut 1976 och heter törst. Den tillhör tyvärr hans mindre bra skivor och upplevs som stressig. Skivan innehåller en rolig låt som heter jag vill ha ett lejon.

1977 kom ett livealbum som heter natten hade varit mild och öm. Ulf hade med sig Mats Ronander och Lasse Wellander på skivan. De flesta av låtarna kommer från vargmåne men skivan innehåller även fyra cover låtar som inte spelats tidigare.

År 1978 kom nästa skiva och den har två titlar. Orginalet heter nådens år men på grund av att Lundell lånat en text till en låt utan att fråga upphovsmakaren så drog man in skivan och gav ut den igen fast med den lånade låten borttagen och ersatt med annan låt. I den versionen heter skivan dådens år. Ibörjan var vinylutgåvan av nådens år en raritet men efter att skivan getts ut på CD med orginaltiteln och den lånade låten räknas den inte längre som svårtillgänglig. Den mest kända låten på skivan är snön faller och vi med den. Agneta Fältskog från Abba är med och körar i den låten

 

1979 kom ett riktigt bra album med Ulf. Det heter ripp rapp och tillhör hans rockigare skivor. Skivan har sålt platina och innehåller många låtar som har spelats live. Ulf fick även utmärkelsen rockbjörnen för bästa svenska skiva det året.
1980 kom Ulfs första dubbelalbum. Det heter längre inåt landet och är ett relativt lungt album. Albumet har några låtar som spelats live. Vinylutgåvan av skivan har en låt som inte står med på omslaget. Jag gillar några av låtarna på albumet men det är lite för lugnt för min smak.

Julen 1981 kom en julsingel med Ulf. Den heter snart kommer änglarna att landa. Låten har blivit mycket populär som jullåt. Samma år gavs även en skiva ut med B sidor och andra låtar som inte fick plats på de vanliga skivorna. Den skivan heter preskiberade romanser.

Nästa album med Ulf kom 1982 och heter kär och galen. Albumet har sålt platina och tillhör hans bästa skivor. Han fick priset rockbjörnen för bästa svenska album. Den mest kända låten från albumet är öppna landskap. Låten föreslogs bli sveriges nya nationalsång men så har inte skett. Ulf sommarpratade första gången samma år. Året efter var han sommarpratare igen.

Det dröjde två år innan nästa skiva kom och då kom han ut med hela två skivor. De heter sweethearts och 12 sånger. Skivan sweethearts består av covers av bland annat Leonard Cohen, Bruce Springsteen och David Bowie. Det är en mycket bra skiva. Den andra skivan 12 sånger består mest av aukustiska låtar. Jag gillar de flesta av låtarna på skivan.

 

1985 kom nästa album som var ett dubbelalbum. Den skivan heter den vassa eggen och har väldigt mörka texter. Ulf hade problem med sin fru och alkohol under den här perioden.
Skivan är väldigt bra och är den första med Ulf lundell där dem har använt synthar.
Det var meningen att skivan skulle släppas på våren inför Ulfs turne men skivan blev försenad och kom till hösten i stället. Ulf sjöng dock sånger från skivan på sin sommarturne det året. Några av gångerna var han berusad på scen vilket skapade en del tidningsrubriker.Ulf sommarpratade en tredje gång detta året också.

Nästa skiva kom ut 1987 och heter det goda livet. Skivan är mindre bra i min mening eftersom den inte har bra låtar. Dessutom låter Ulf riktigt full på sina ställen på skivan vilket drar ner betyget.

1988 kom nästa skiva. Den heter evangeline och är hans tredje dubbelalbum. Skivan tillhör hans bästa. Det är mycket positiva och även rent religiösa texter på en del ställen. Ulf hade blivit nykterist och såg ljuspunkten i sitt liv.

Ett år senare kom nästa skiva som är hans fjärde dubbelalbum. Den heter utanför murarna och är något ojämn. Den har vissa riktigt bra låtar men även en del mindre bra men de flesta av låtarna är ok. Den låten som blivit mest känd från albumet är kärleken förde oss samman. Den låten har ofta använts vid bröllop.

1991 kom ett samlingsalbum med fem skivor i en stor box. Boxen innehåller de flesta låtar från hans album plus några extraspår som inte varit med tidigare.

1993 kom två skivor med Ulf. Ett studioalbum och ett livealbum. Studioalbumet heter måne över havsäng och är riktigt bra. Livealbumet heter Ulf Lundell live Maria kom tillbaka. Det är tre cd skivor med konsert och dct är absolut en bra skiva.

År 1994 kom nästa studioalbum. Det heter Xavante och är ett helt akustiskt album. En del av låtarna är mycket bra medan andra mindre bra men sammanlagt är skivan helt okej.

 

År 1995 gavs det ut tre hela samlingsalbum med Ulf. Skivan rebeller innehåller några remixade versioner av en del låtar, annars består skivorna av sådant som är med på studioalbumen.

1996 kom två skivor. Ett studioalbum och ett livealbum. Studioalbumet heter på andra sidan drömmarna och är ett dubbelalbum. Det är ett mycket bra album och jag lyssnar på det rätt ofta. Livealbumet heter bosnia och räknas som svåråtkomlig. Musiken på den skivan är också bra men fodralet är dåligt gjort så skivan kan lätt repas.

År 1997 kom nästa album. Det heter män utan kvinnor och är ett mörkt album med vedmodiga texter. Det är svårt att ta sig till skivan men en del av låtarna är okej.
Nästa år kom albumet slugger som är rockigt och är ett bra album. Tidvis är musiken lite punkig också vilket är ovanligt när det gäller ulfs musik.

1999 kom nästa album och det blandar studiomaterial och liveversioner från slugger turnen. Skivan heter fanzine och är menad för Ulfs trognaste fans. Det är en dubbelCD. Jag tycker skivan är för spretig vad det gäller musiken så den är ingen favorit.

2000 kom nästra skiva och den är superbra. Den heter i ett vinterland. Skivan innehåller många bra låtar som ofta spelas live. Min favoritlåt på skivan heter lycklig man.

Nästa album kom 2002 och är ett dubbelalbum. Skivan heter club zebra. Det är en helt okej skiva men det blir nästan för mycket eftersom många av låtarna liknar varandra.

 

2003 kom nästa album. Det heter en eld i kväll och är aukustiskt. Musiken på skivan är helt okej men den tillhör inte favoriterna

År 2004 kom nästa album. Det blev skiva nummer ett i en triologi om tre skivor som hörde samman. Skivan heter ok baby ok. Det är en bra skiva. Några låtar har lite märkliga texter men det gör inget.

2005 kom två studioalbum. Det ena heter högtryck och det andra heter lazarus. De ingår i triologin som började med ok baby ok. Lazarus är ett dubbelalbum. Musiken är bra på bägge skivorna.

Sommaren 2005 så besökte Ulf Lundell Karlskrona på sailet.
Jag var där och såg konserten. Ulf var lite berusad i början av konserten men det blev bättre mot mitten så konserten var ok ändå.
2007 sommarpratade Ulf för fjärde gången. Det är liksom de tidigare programmen värt att lyssna på.

2008 kom nästa album. Det heter omaha och är det första albumet där Ulf samarbetar med Kjell Andersson på länge. Senast var för 19 år sedan. Musiken på albumet är bra.

 

2010 skrev Ulf en bok som innehåller en skiva med musik som passar till texterna och bilderna i boken. Skivan/boken heter en öppen vinter. Det är mest lugn musik på skivan men det passar bra in på bilderna och texten i boken.

2012 kom nästa studioalbum och det heter rent förbannat. Vinylutgåvan är på tre skivor samt en extra singelskiva med demoinspelningar som ej är med på CD utgåvan. På CD är det bara två skivor. Jag gillar de flesta av låtarna på skivan.
2013 kom senaste albumet och det heter trunk. Det innehåller bra musik och är ett bra album
Sedan 2015 gör inte Ulf några mer turneér.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0