Socialt experiment (En andra chans)

Nr 4/2018

text PER-LUKAS ZETTERQVIST

 

Den gången någon gav en hemlös man 100.000 dollar bara för att se vad som skulle hände

 

En recension efter att ha sett en så kallad "kommenterad dokumentär" på filmdokumentären: Revarsal of Fortune från en YouTube grupp kallad Today I Found Out. Dokumentären heter: "Den gången någon gav en hemlös person 100 000 dollar bara för att se vad som skulle hända." Fast med engelsk titel:

"That Time Someone Gave a Homeless Person $100,000 just to see what would happen." Experimentet tog plats 2005 när en hemlös man vid namn Ted Rodrigue (45år) hittade en portfölj med 20 dollar sedlar och 50 dollar sedlar med ett värde på 100 000 dollar. Han blev snopen som samtidigt manusförfattaren vid namn Ken Powers kom upp till Ted och sa till Ted att han fick göra vad han ville med pengarna, med det enda kravet var att ett filmteam fick följa Ted Rodrigue genom hans resa och filma hans beslut och Ted tog tillfället i akt.

 

 

Ken sa att grunden till denna dokumentär förespråkar hans tid i L. A där de hemlösa frågade honom om pengar då han fick iden: "Vad som skulle hända om man gav en hemlös person 100 000 dollar?"

Ted gick igenom en psykiatrisk undersökning för droger och värden var bra. När det kom till laster hade Ted tagit alkohol sen han var 13, och droger hade han prövat alla dess former, fast denna last inte fanns längre, bestod hans andra laster av cigaretter och alkohol. Hans uppväxt var svår, med en alkis till mor och fester dagligen, där Ted och hans vänner stal och ibland fick öl.

När han flyttade hemifrån spenderade han mestadels som tjugoåring sin tid i fängelse och tog då beslutet att ingen brydde sig ett dugg om honom och efter avtjänat straff lärde sig att leva på gatan. Hans dåvarande dröm var att få leva med samhället som civil, men såg inte möjligheten till det för det var för lätt för honom att välja att det kunde fara åt helvetet. Som Ted sa själv: "Om saker inte går min väg eller om jag blir arg på bossen, är det för lätt för mig att säga: "Dra åt helvete!" Och gå vidare. För det är det jag har gjort i hela mitt liv!"

 

Hans inkomst bestod av burkar, petflaskor och tiggeri. 

På en vanlig dag kunde han tjäna runt 20 dollar, vilket gav honom nog för sig själv att köpa mat, alkohol och cigaretter. På en bra dag 35 dollar.

Fast hans tillstånd var han glad för ingen berättade för honom vad, när, hur och varför han skulle göra något. Han svara endast gentemot sig själv. Ett av hans nöje i livet var att återvinna, men det bästa var hans kära cykel som han rengjorde varje helg i den lokala bil macken vilket var mer än han hade råd med än att rengöra sin egen kropp.

 

Enligt dokumentären så var hans ända riktiga vän, Mike som jobbade på den lokala återvinningsstationen. Ted såg honom som en son. Om vänskapen var ömsesidig är oklart, men Mike såg i alla fall ut att trivas i Teds sällskap.

Efter att Ted sagt ja till filmteamets krav så gav sig inte filmteamet in i Teds liv eller beslut bara observerade från håll för dokumentären, men gav Ted en ekonomisk rådgivare om han så ville använda sig av eller inte. Ted hade ett möte med rådgivare, vilket Ted beslöt att köpa en ny cykel och tog Mike och andra vänner till en nöjespark. Senare checkade Ted in till ett motell där han hade svårt att vänja sig vid att sova i en säng efter att ha legat ute på gatan i så många år.

Nyheten spreds om hans nyfunna vinst och folk i hans närhet började fråga efter hjälp. Generös som Ted var hjälpte han att betala sina vänners skulder och på andra finansiella sätt. Allt som tiden gick flokades fler och fler till honom och han fick inte vara ifred någonstans, bara för att få en del av vinsten. Vilket Ted visste väl om och det var i denna stund som han kom upp med policyn "bang them and leave them", men även så, så hjälpte han vissa av dem, som till exempel så köpte han en bil till sin vän Mike och till kvinnan som hans senare gifte sig med också en bil.

 

Teds familj som bodde i Sacramento, Kalifornien, USA erbjöd honom att komma hemspara pengarna och skaffa ett jobb. Hans två systrar försökte hitta jobb åt honom, men Ted ville bara vara ifred. Han ville inte heller fortsätta möta sin ekonomiska rådgivare för Ted trodde att han bara ville ha hans pengar.

Han var inte intresserad av att skaffa jobb för han sa att hans pengar skulle räcka livet ut, men var förmodligen bara prat.

Hans spenderad pengar på en 40 000dollar bil och köpte och renoverade en lyx lägenhet. Han levde som han alltid gjort att leva i nuet och ville njuta så länge det räckte.

Filmteamet blev oroliga för Teds finansiella situation, vilket gjorde Ted paranoid för sin ekonomi och vägrade visa dem sina bank kvitton.

Ett år senare var Ted med i ett avsnitt av Oprah vid namn "Are you ready for a windfall?"  Sv: "Är du redo för fall?" Som handlade om från att ha vinst till nit under kort period.

Det var här Ted berättade att han hade spenderat eller gett ut alla sina pengar under 6-8 månaders tid efter han fått dem och var åter igen hemlös. Han var ångerfull för allt och utryckte att han inte var glad för sin situation, men var han åtminstone nöjd med att vara hemlös och vara tillbaka där han började. Inte kort där efter bröt hans giftermål ihop och de han hade hjälp inklusive hans vänner övergav honom. Han var även i skuld, men avslöjade inte hur mycket.

 

Två år efter att dokumentären gjorts var Ted fortfarande hemlös och återvänt till gamla vanor.

Som slut kommentar sa manusförfattaren Ken Powers: "Det var en frustrerande process, på ett sätt, för jag tyckte att det fanns många möjligheter som kom i Teds väg… Och samtidigt du är med någon, och desto närmare du kommer dem, och desto mer du, på sätt och vis, hurrar för dem och förstår dem, desto mer frustrerande blir det när de möjligheterna passeras förbi. Jag tror att det visar det, från en personlig historia, folk som är hemlösa, så finns det vissa demoner inuti dem… Jag tror att alkoholen spelar en del i det. Jag lärde mig att i att förse med det nödvändigaste att vända ens liv: en bil, mobil, ett tak över huvudet, ett körkort, alla de saker som skulle vända ens liv, är fortfarande, oturligt vis, i detta specifika fall, inte tillräckligt."


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0