Steven Spielberg

Nr 4/2018
text och foto FREDRIK SAMUELSSON
 
Den världskända filmregissören Steven Spielberg föddes 16 december 1946.Han har regisserat flera filmer som blivit mycket populära och han har fått oscar för flera av sina filmer. Steven har även varit producent och manusförfattare till en del filmer. Han har även varit med som skådespelare i några filmer. Den mest inkomstbringande filmen hittils är jurassic park. Den kom 1993.

När Steven var tonåring gjorde han filmer tillsammans med sina vänner. Vid ett tillfälle besökte han Universal studios och lyckades stanna kvar där efter de andra besökarna gått därifrån. Efter ett tag fick han jobb på Universal Studios och hjälpte till med att göra tv-serier. Han gjorde även en kortfilm som visades på bio. Den heter Amblin och gav senare namn till produktionsbolaget med samma namn.

 

Den första stora filmen som Steven gjorde heter Duellen. Den filmen kom 1971 och handlar om en lastbil som jagar en bilresenär. Man får aldrig se den som kör lastbilen. Det är en bra thriller som håller ännu i dag.

Nästa film han gjorde var The sugarland express. Den utkom 1974 och handlar om ett par som vill återfå vårdnaden av sina barn. De blir jagade av polisen bland annat. Filmen är bra men känns lite föråldrad.

År 1975 kom Stevens stora riktiga genombrott. Då kom filmen Hajen. Filmen är den första av Stevens filmer som blev en blockbuster (filmen tjänade in mer pengar än den kostat att göra). Filmen kostade mycket att göra och den mekaniska hajen fungerade dåligt och kunde därför inte visas i bild så ofta, men det ökade spänningen då du inte kan se det onda utan bara ana den. Filmen fick tre oscars.

 

1977 kom nästa film. Den heter Närkontakt av tredje graden och handlar om fredliga utomjordlingar som kommer till oss på jorden. Filmen vann 2 oscars.

År 1979 kom nästa film. Den heter 1941 och är en komedi som handlar om andra världskriget. Filmen floppade på bio och blev Stevens första motgång.

Två år senare kom en ny film som heter Jakten på den försvunna skatten. Filmen handlar om en arkelog som slåss mot bland annat nazister som vill åt en helig artefakt. Filmen vann 4 oscars. Steven gjorde filmen tillsammans med sin vän George Lucas.

År 1982 kom nästa film. Den heter E.T och är med jurassic park den mest inkomstbringande filmen hittils. Filmen handlar om en utomjordling som blir strandad på jorden och försöker komma hem igen. Filmen vann 4 oscars.

1984 kom fortsättningen på Indiana jones. Uppföljaren heter Indiana Jones och de fördömdas tempel. Filmen blev en succe men innehöll lite för mycket våld. Det skapades nya regler kring åldersgränserna på bio efter den här filmen.

År 1985 kom nästa film och den heter Purpurfärgen. Filmen handlar om en utländsk kvinna som blir gravid på grund av sin far. Det är en bra men tidvis grym film.

 

Stevens nästa film var återigen lite allvarsam. Filmen heter Solens rike och handlar om en kinesisk pojke som skiljs åt vid ett krigsangrepp i Shanghai år 1937. Filmen är baserad på en sann historia. Filmen kom år 1987.

 

År 1989 kom två filmer av Steven. Den ena heter Indiana Jones och det sista korståget och den andra heter Always. Det är Indiana Jones och det sista korståget som är bäst. Den blev en kassasucce. Filmen always floppade rejält.

 

Nästa film av Steven kom år 1991. Filmen heter Hook och handlar om Peter Pan. Filmen blev en succe men det var inte alla kritiker som gillade filmen.

År 1993 kom hela två filmer ut av Steven. Dessa är jurassic park och Schindlers list. Bägge filmerna blev kassasuccer. Jurassic park var mer underhållning medan Schindlers list är allvarsam. Schindlers list handlar om koncentrationsläger och andra världskriget. Jurassic park vann 3 oscars medan Schindlers list vann 7.

1997 kom Stevens nästa två filmer. Dessa var jurassic park;the lost world och Amistad. Jurassic var en fortsättning på första filmen. Amistad handlar om slavar som gör uppror mot sina fångvaktare. Bägge filmerna blev kassasucceer även om kritikerna delvis ogillade Jurassic park;the lost world.

 

År 1998 kom nästa film. Den heter Rädda menige Ryan och är en krigsfilm där vi får följa en soldat vid namn Ryan.Filmen blev uppskattad för sin realism vad det gäller krigsscener. Den vann fem oscars.

Nästa film som Steven gjorde var A I Artificell Intelligens. Han gjorde den tillsammans med Stanley Kubrick. Filmen kom år 2001 och handlar om en android som blir kär i en människa.

Filmen blev inte så bra mottagen av publik och kritiker.

År 2002 kom två filmer av Steven. De heter Minority report och catch me if you can. Minority report handlar om att polisen i framtiden använder synska personer för att förhindra brott innan de gjorts. Catch me if you can handlar om jakten på en storsvindlare och är baserad på verkliga händelser.

 

Nästa film som Steven gjorde var The terminal. Den kom år 2004 och handlar om en invandrare som ska till New York men som på grund av krig i sitt hemland blir kvar på flygplatsen. Det är en dramatisk och bra film.

År 2005 kom hela två filmer av Steven. Den första heter Världarnas krig och är en filamtisering av H G Wells berömda bok. Filmen handlar om elaka utomjordlingar som försöker ta över vår planet. Filmen blev en stor succe trots blandade recensioner. Den andra filmen heter Munchen och är baserad på en sann händelse. Den handlar om Os i Muchen år 1972, då en palestinsk terrorgrupp blev dödade av tysk polis. Filmen fick oscars för bästa film.

Nästa film som Steven gjorde var fjärde uppföljaren på Indiana Jones. Denna del heter Indiana Jones och kristalldödskallens rike. Filmen är bra men inte lika bra som de tidigare delarna. Det var år 2008 som filmen kom.

 

Det dröjde ända till 2011 tills nästa film kom. Det blev hela två filmer som kom det året. Den första heter Tintins äventyr:enhörningens hemlighet. Den är baserad på Herges Tintin serier. Filmen gick bra på bio och är både rolig och spännande. Den andra filmen heter War horse och handlar om en hästs äventyr under första världskriget. Det är en både sorglig och spännande film.

Nästa film som Steven gjorde var Lincoln. Den kom 2012 och handlar om politikern Lincoln. Filmen vann 2 oscars på oscargalan.

 

2015 kom nästa film av Steven. Den heter Spionernas bro och handlar om en amerikansk pilot som blir nerskjuten utanför sovjet. Han blir tillfångatagen av ryssarna och det blir rättegång mot honom. Det är en bra och spännande film.

2016 kom nästa film. Den heter stora vänliga jätten och är baserad på en barnbok av Ronald Dahl. Filmen handlar om en flicka som upptäcker att det finns jättar och får följa med en snäll jätte till hans land. Filmen är helt okej men innehåller lite för mycket kiss och bajs humor.
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0