Antika Grekland och dess gudar

Nr 2/2019
text JOSEPH KÖNIG
 
 

Jag har börjat intressera mig om dom olika gudarna antika Grekland. De mest känna är bröderna, Zeus, Poseidon, Hades, Athena,Helios, Ares och Apollon. Men självklart Zeus fru Hera. Men sen fanns det även andra Gudar som jag tänkte skriva lite om.
 Selene är mångudinnan och syster till Helios, solen och Eos.
Liksom Helios vandrar hon över himlen i sin vagn, dragen av oxar, men om natten. Det är ljuset i hennes skinande krona, som vi ser som månskivan. Efter hand vänder sig Selene om och hennes huvud försvinner från vår blick. Då krymper också månen i storlek. Selene förälskade sig i herden Endymion och bad Zeus om att ge honom evigt liv och evig sömn. Varje natt besökte Selene Endymion och älskade med honom. Tillsammans fick de femtio barn som kallades menéerna.
 Många tillbad Selene, men ibland tog Artemis över hennes roll som mångudinna, och hennes kulter var vanligare. I Rom kallades Selene för Luna.


Boreas är den mäktiga nordanvinden. Hans föräldrar är mannen Tithonus och gryningens gudinna Eos. Hans bröder är Eurus (östanvinden), Zefyrus (västanvinden) och Notus (sunnanvinden).
Han var avbildad som en storvuxen man, men vingar på ryggen och han hade ett stort skägg. Eftersom han var så mäktig så fruktade både gudarna och människorna honom, för Boeras hade både styrka och vrede plus ett humör som gick fram och tillbaks. Han sades ha sitt hem i landet Hyperborea som betyder bortom nordvinden. Det var här han vilade ut och folket som bodde där, dom behövde aldrig vara oroliga över hans temperament. Istället var det ett paradis, där solen alltid lyste och att människorna levde otroligt länge.

 

Iris: Detta är en gudinna och Heras personliga budbärare. Det sägs att det skulle vara omöjligt att muta henne, och att hon ständigt är lojal och trogen till Hera. Hera ser Iris som sin egna dotter, Iris är släkt med harpyrorna och liksom dom så har hon vingar. Hon är för övrigt inte lik dem, Men hon har hjälpt sina systrar en gång och det var när hjältarna argonauterna slogs mot harpyrorna, så var nordanvindarnas söner nära att döda dom. Och då dök Iris upp och bad för deras liv, och dom blev skonade.
 Det som jag tycker om är att Iris kopplas till regnbågen, och det sägs att man ser hennes blixtsnabba framfart och hon kallas för regnbågsgudinnan.

 

Heba som är ungdomens gudinna: Hon serverade gudarnas magiska mat och dryck, ambrosia och nektar som innehöll att dom skulle vara evigt unga. Hon hjälpte både Hera och Ares att ge dom ett bad. Hon tjänade gudarna väldigt länge men så kom en kille som var hjälte och han hette Herakles och dom gifte sig och fick två barn. Och hon lämnade Olympen för att leva bland människorna så tog en trojanske prinsen Ganymedes över hennes sysslor. I Rom så kallades
Heba för Juventas.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0