Lena Andersson

Nr 2/2019
text & foto FREDRIK SAMUELSSON
 

När Lena var tolv år fick hon en gitarr och hon började göra musik. Hon tolkade en del av Joan Baez och Judy Collins låtar. Tillsammans med en kompis gjorde Lena 7 låtar som hon skickade in till programmet Så det kan bli. Det var ett radioprogram där man kunde skicka sina demoinspelningar och få dem spelade i programmet. Stikkan Andersson hörde programmet och tog kontakt med Lena. Stikkan ville spela in en skiva med Lena.

 

Det blev skivan Lena 15 och den kom ut 1971. På skivan finns låten Är det konstigt att man längtar bort någon gång. Lena var med i programmet Hylands hörna vilket gjorde att många som inte hört skivan upptäckte henne där. Skivan blev snabbt succé och hamnade på topplistan över sveriges mest sålda skivor det året. Lena gjorde en lång folkparksturné på sommaren.
 Senare samma år kom uppföljaren till Lena 15. Uppföljaren heter Lena och är bra men inte lika bra som den första skivan. Lena ville helst göra folkvisor men Stikkan ville att hon skulle göra mer popmusik. På de första skivorna är det mest folkmusik men även några poplåtar med.

 

1972 var Lena med i melodifestivalen och kom ut med en ny skiva. Låten som var med i melodifestivalen hette Säg det men en sång. Den hamnade på tredje plats. Skivan som kom samma år heter 12 nya visor. Skivan består av mest visor men även någon pop. Bland annat finns en fin version av Ted Gärdestads Sol, vind och vatten med på skivan.

 

Det gjordes även en japansk skiva med Lena. Den heter Kawaisonako och består av två låtar på japanska och några på engelska samt någon låt på svenska. De engelska och svenska låtarna har tidigare varit med på hennes två första skivor.
 Lena var även med i körade i Ted Gärdestads låt Helena men hon körade även tillsammans med Abba. 1974 Gjorde Lena en svensk version av Abbas låt Hasta manana. Den blev snabbt poppis på topplistan.

 

Nästa skiva kom 1977 och var den sista på ett bra tag. Den heter Det bästa som finns. Titellåten var med i melodifestivalen samma år men hamnade inte så högt. Resten av skivan består av popversioner av kända engelska och amerikanska låtar såsom Ready for the times to be better, Lost in france, I can see clearly now och många fler. Lena har sagt i intervju att hon inte gillade skivan alls. Den kändes inte som hennes egen.

 

En märklig detalj är att skivan finns i två olika pressningar. På den första pressningen är låten Hasta manana med som första spår på B sidan. På pressning nummer två är den ersatt med en svensk version av låten I can see clearly now. Det finns ingen information om varför det är så.
 På 80 talet spelade Lena med en gitarrist som heter Lars Finnberg. Det var meningen att de skulle göra skiva i hop men det blev inte så.

 

2001 flyttade Lena till USA och träffade en man där som hon gifte sig med. Han hette Hubbard i efternamn och hon fick då extranamnet Hubbard under vigseln. Lena sjunger numera gospel och jazz. 2015 kom hennes första skiva på länge. Den heter Open your heart och består av kristna sånger med inslag av jazz. Man kan lyssna på skivan på Spotify (vilket jag gjort) och det är en bra skiva.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0