det onda huset del 1

Nr 3/2019
text FREDRIK SAMUELSSON
 

Jessica Bomark vaknar av att grannen ovanför dunsar med något. Hon suckar och vänder sig om och försöker somna om. Hennes man, Adam, ligger bredvid. Han har inte hört dunsen och sover gott. De är bägge i medelåldern och trivs med sitt liv och sina jobb. Jessica har ljust hår, nästan blont medan Adam har kolsvart hår. Bägge är nästan lika långa. Det skiljer bara två centimeter mellan Adam och Jessica. Adam jobbar som bilmekaniker och Jessica som bibliotekarie. Inget av det är högavlönat men de trivs.
 Jessica och Adam Bomark har länge velat ha ett eget hus. Visst är det trevligt att bo i lägenhet men eget hus är deras önskedröm. Det är bara pengarna som fattas. Att köpa eget hus är väldigt dyrt och de anser sig inte ha pengar nog.

 

Nästa dag börjar som alla andra dagar. Jessica duschar medan Adam gör i ordning frukosten. Sedan när hon är klar duschar han. Sedan äter de gemensam frukost i hop.

 Som vanligt läser Adam husannonserna. Oftast brukar de vara alldeles för dyra eller vara för avlägsna från civilisationen. Han får syn på en annons där det står:

 

Husköpare se hit. Fyndvarning!!!!!
Helt möblerat hus (äldre prylar men nyare vitvaror)
Kostnad ENDAST 231 666 kronor vid snabb affär
Centralt läge. Nära till buss Fin badplats finns i närheten m.m.
Adressens namn: Ondvägen 6
ring 0455-666 330 för mer info.

 

Adam läser annonsen igen och igen. Han tror inte riktigt på priset som står i annonsen. Han vet att de faktiskt har råd att köpa det här huset om de vill. Han visar Jessica annonsen. Hon blir också glad men lite misstänksam.
 De bestämmer att Adam ska ringa försäljaren under dagen och kolla lite mer. Adam klipper försiktigt ut annonsen och lägger den i sin plånbok.

 

Jessica gör sig klar för sitt jobb och kör sedan till centrum där biblioteket ligger. Det är inte så mycket folk där i dag. Förra veckan var där många. Adam har kommit till verkstaden och har redan lagat en bil där bromsarna låg på. Det gick rätt snabbt att fixa den. När klockan närmar sig lunch tar han fram mobilen och ringer numret som står i annonsen. Många signaler går fram. Precis när Adam ska lägga på svarar det i luren.
 – Maxe hus. Hur kan jag hjälpa dig?
 – Ja hej jag heter Adam. Jo jag undrar om husannonsen som stod i tidningen i dag. Jag vill veta mer om den
 –Visst. Jag kopplar dig till Hugo.
Det tar en stund men sedan svarar Hugo i telefonen.
 – Hugo på Maxe hus här. Kan jag hjälpa till med något?
 – Ja jag heter Adam och är intresserad av huset som ligger ute på försäljning. Det som kostar 231 666 kronor vid snabb affär.
 – Ah. Ja det ja. Är du intresserad av att köpa. Jag kan reservera det om du vill.
 – Ja tack gärna. Är det några problem med huset och så?
Det blir tyst i luren ett tag men sedan säger försäljaren.
 – Det kan nog behövas renoveras lätt och det innehåller äldre möbler som en gammal tant har haft så det är inte särskilt nytt om man säger så. Alla vitvaror i huset är moderna och det är ny panna i huset också.
 – Inga problem alls. Kommer det vara visning på huset så man kan se det innan köpet?
 – Självklart, skrattar försäljaren. Går det bra i övermorgon klockan 17? På fredag alltså.
 – Det gör det.
 – Men bra då ses vi då.

 

Adam lägger på luren och ringer sedan Jessica och berättar hur det gick. Hon blir glad men det finns ändå en liten gnista av misstänksamhet hos Jessica. Det är något med det här som känns underligt. Hon är dock positiv i luren och säger inget om hur hon känner.
 Snart efter lunchen tar Adam fram mobilen igen och kollar på huset på Eniro. Det ser ut att ligga rätt bra. Det finns en större livsmedels affär i närheten och busshållplats väldigt nära huset. Någon kilometer bort finns även en badstrand som ser fräsch ut.
 Själva huset ser lite gammaldags ut. Några av fönsterna ser ut att vara från tidigt 40 eller 50 tal. Högst upp vid vinden har de satt in järngaller vid fönsterna. Huset är i ljusbrunt kakel och grått tak. Det verkar inte vara så stor tomt omkring huset men det finns ett äldre garage.
 Adam lägger sin telefon i fickan och jobbar på igen. Han jobbar fram till klockan 16. På fredagar slutar han redan vid 14 tiden. Efter att Adam slutat sitt jobb åker han till affären och handlar mat till kvällen.
 När han kommer hem börjar han laga maten. Efter en stund kommer Jessica också hem. Då är maten nästan färdig. De sätter sig i köket och äter. Sedan tittar de lite på TV. Både Adam och Jessica är rätt tysta. De tänker båda på huset. De går och lägger sig vid 22 tiden. De somnar snabbt och sover riktigt gott.

 

Nästa dag är i stort sett som vanliga dagar. Adam pratar med banken och de beviljar ett lån så de kan köpa huset om de vill. Jessica skriker nästan av lycka när Adam ringer och berättar nyheten. Annars går dagen som den brukar göra.
 Nästa dag, som är den stora dagen, vaknar Jessica redan vid 4.30 tiden. Den som bor ovanför dem dunsar med något och hon känner en viss irritation på ljudet. Adam vaknar också av ljudet. Han somnar om ganska snabbt medan Jessica ligger vaken ett tag till. Alarmklockan ringer vid 7.30 och de går bägge upp och gör sina vanliga rutiner. Jessica har fått lov av sin chef att sluta redan klockan 15. Det är för att hon vill hinna komma hem och så innan husvisningen.
 Dagen går sakta. Det är som om klockvisarna är som klister som inte vill röra sig. Jessica kommer på sig att det är nog tionde gången i dag som hon kollat klockan. Adam har mer att göra i verkstaden så där går tiden snabbare. Han handlar lite mat innan han kör hem. Jessica är hemma runt 15.20. Då är maten klar att äta. Efter maten byter de om och tar på sig finare kläder. Adam har en kostym och Jessica en finare blus. De är redo att se huset.
 Det är rätt enkelt att hitta det. Det står några andra spekulanter utanför huset. De har också sett annonsen i tidningen. Adam och Jessica tittar upp mot huset. Det är fint men lite gammalt. Jessica tittar upp mot vindsfönstret och det ser nästan ut som om en skugga fladdrar förbi. Hon skärper blicken för att se bättre men skuggan eller vad det var är borta. Hon tittar bort mot Adam men han verkar inte ha sett vad hon såg.

 

Hugo från Maxe hus är försenad. Han kommer inte förrän 17.20. Han ursäktar sig och förklarar att det var lång bilkö. Så går han och de andra upp mot husets ingång. Det har en gammal lås och nyckeln ser ut att vara antik. Dörren glider upp med ett knarr och det kommer gammal luft. Det luktar till och med som en källare eller något sådant. Det är rätt varmt inomhus och gästerna går in i samlad trupp.
 Försäljaren har ställt cider och tilltugg i vardagsrummet. Där finns bland annat en riktigt gammaldags tjock-tv som står i en bänk. Adam har sett sådana förut. Han vet att den säkert är från 60 talets början. Det finns en soffa där också som ser bekväm ut. Adam och Jessica plus en person till sätter sig i soffan. Försäljaren berättar lite om huset. Det är byggt på 1930 talet men all el är utbytt på 1980 talet. Annars är det inte så mycket som ändrats i huset sedan dess. Köket ser gammalt ut och innehåller en vedspis och vanlig spis. Det finns även en vacker kakelugn i vardagsrummet men den får inte användas längre eftersom den inte är godkänd enligt de nya brandreglerna.
 Försäljaren går runt och visar de andra rummen. Det finns ett stort badrum på nedervåningen och ett mindre på övervåningen. Konstigt nog finns ingen källare så det stora badrummet används även som tvättstuga. Det finns ett gammalt antikt badkar där inne också. En del av gästerna verkar glada medan andra är väldigt negativa när de ser inredningen i huset. Adam och Jessica har redan tagit ett tyst beslut om de blir de nya ägarna. De ska då slänga det mesta i huset men behålla åtminstone soffan och badkaret.

 

Det finns en vind i huset också men försäljaren hittar inte nyckeln dit. Den finns någonstans i huset men han vet inte var. Det finns nog inte så mycket att se där ändå, säger han. Jessica kommer dock i håg hur det såg ut att vara en skugga där uppe.
En del av de missnöjda gästerna går och kvar är två andra personer och Adam och Jessica. Försäljaren säger att någon redan har reserverat huset men har inte fått ordentligt svar från personerna än. Han vill att de ska höras av på måndagen.
Sedan går de alla ut och försäljaren låser huset. Jessica har fått lätt huvudvärk men annars är hon nöjd. Adam är glad och ler mot henne. För hans del är det redan bestämt att han vill flytta hit.

 

De åker hem och kollar lite på TV. Jessica berättar om skuggan hon sett i fönstret. Adam rycker på axlarna och säger att det nog bara var inbillning. Senare på kvällen lägger de sig.Helgen går snabbt och Adam och Jessica har börjat rensa och småpacka inför den förmodade flytten. Grannarna ovanför har fört en massa oväsen på sistone så de är glada över
att få flytta.
 På måndagen ringer Adam till försäljaren. Det blir dem som kan köpa huset och senare på dagen åker Adam och hämtar nycklarna till huset och skriver på en massa papper. Han ser till att försäljaren får pengarna också. Adam ringer även till Jessica och berättar att han hämtat nycklarna och skrivit på kontraktet. När Adam kommer hem ringer han till Karlskronahem och säger upp lägenheten. De ordnar så de behöver bara betala hyran för en månad till. Sedan ringer han till andra företag och ändrar sin adress till Ondvägen 6. Det tar ungefär en månad innan all post och annat har bytt adress men eftersom de kommer ha lägenheten en månad till gör det inget.

 

När alla telefonsamtal är avklarade börjar han packa saker. När Jessica kommer hem fortsätter dem packa. Redan på kvällen flyttar de den första packen lådor till det nya hemmet. Det luktar fortfarande lite unket när de kommer in men Jessica har köpt en dofta gott spray och sprejar lite på nedervåningen.
 Det finns en äldre vinylspelare som är inuti den gamla TV-möbeln. Jessica provar skivspelaren och det visar sig att den fungerar. Hon sätter på en skiva men Vikingarna. Inte deras vanliga musiksmak men det är okej ändå. De stannar länge i huset och Adam börjar flytta på några saker som han vet att de kommer slänga. Han ställer de sakerna nära ingången. Han har redan planerat att hyra släp för att det ska gå smidigare att slänga det gamla och flytta på deras egna saker till det nya hemmet.
 I en kökslåda hittar de nyckeln till vinden. De går dock aldrig upp där eftersom det har blivit mörkt ute och de vet inte om det finns belysning däruppe. Efter ytterligare en stund åker de hem till lägenheten. De somnar riktigt snabbt och vaknar inte förrän nästa dag när klockan ringer.

 

Fortsättning i nästa nr:


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0