internetkrash

Nr 3/2019
text MAGNUS ANTONSSON
 
En internetkrash som skulle påverka i stort sätt hela vårt samhälle kan vara svårt att föreställa sig, men risken finns där om än inte så stor. Här kommer lite exempel på vad som skulle kunna hända om internet kraschar och vad som skulle kunna påverkas.

 

Om internet skulle krascha så skulle företag som Google och Amazon ta stor skada. Även andra onlinebutiker och företag som använder sig av internet skulle ta skada. Om en del av internet skulle krascha så skulle resten fortsätta att fungera ändå. Det går fiberoptiska undervattenskablar mellan de olika kontinenterna och skulle de gå sönder så slutar inte internet att fungera men det kan däremot isolera kontinenten i fråga från omvärlden. Om internet skulle krascha så skulle vissa kablar och satellit-tjänster bli otillgängliga. Dock så skulle TV-program som sänds ut via master fungera om man har antenn.

 

Facebook och andra sociala nätverkstjänster skulle sluta fungera. Om masterna till mobiltelefoner och vanliga telefonlinjer skulle ta skada av en internetkrash så skulle man vara tvungen att gå tillbaka till att skicka vanlig post för att skriva till vänner. Att skicka filer mellan datorer skulle även bli svårt om man inte dragit kablar mellan datorerna. Man skulle då behöva spara ner filerna på något fysiskt så som skiva eller usb-minne. Om man har sparat filer på cloud-tjänster på nätet så skulle man inte kunna komma åt dem.

 

Ett annat sätt som skulle kunna slå ut elektronik är solstormar som skulle skapa elektronmagnetisk puls. Om en kraftig sådan skulle slå ut all elektronik så skulle vi nog ha större problem än att internet har kraschat.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0