irjas kräm

Nr 3/2019
text LEIF KÄLLBERG
 

En gång på hösten år 2019 var Irja i uppfinnaretagen. Hon hade varit sjukskriven för magkatarr men tyckte egentligen att läkaren hade slarvat med sin diagnos. Hon funderade på om hon enbart skulle ändra sina matvanor istället för att ta magmedicinen. Hennes pojkvän Sören var militant mot doktorn och stödde henne friskt och allvarligt mot vårdpersonalen. Hon bestämde sig för att minska ned på hela sitt matintag. Det var hon själv som hade tyckt att hon var i uppfinnaretagen, egentligen var hon väl bara påhittig. Hon tyckte emellertid att hon skulle minska sitt köttintag och byta till frukt och grönt. Hon hade hört talas om att folk ofta också förutom magkatarr fick cancer. Sören tröstade henne och sa att läkarna även om dom inte var ofelbara i alla fall på ett tidigt stadium kunde spåra upp eventuell cancer. Han var alltså helt torr och saklig.

 

Men Irja blev irriterad på honom och sa rent ut till honom att det bara var irriterande med helt torrt och sakligt folk. Tillvaron byggde egentligen på att helt ta ställning även i känsliga saker. Hur skulle Irja fortsätta sitt mediokra liv? Borde hon kanske avsluta förhållandet med Sören och hänvisa honom till psykiater för att få hjälp med sin psykiska trångboddhet? Men det bottnade inte bra hos Sören! När hon tog risken och tog itu med Sören blev han förbannad och gick till prästen i församlingen för att klaga på Irja. Pastorn som var av gammaldags konservativ art tog faktiskt itu med Irja, och sa till henne att man inte polar med folk hur som helst utan att så småningom gifta sig. Irja blev förbannad och sa till pastorn att hon hade fått chansen att laga kräm till Sören, vilket helt enkelt var den knäppa orsaken till förhållandet med Sören.

 

Då blev hon tvungen att förklara sig närmare och satte igång med en omständlig förklaring. Hon klagade helt enkelt på att Sören hade tvingat henne in i ett party som bottnade i att man borde respektera gamla ungkarlar som Sören, nu trettiosju år gammal om de tog ansvar för dom unga tjejerna som också borde satsa på att då bli försörjda och då komma i tacksamhetsskuld till karlarna. Men Irja tyckte alltså också att hon borde sagt ifrån redan från början till Sören, och att han inte borde i stort sett kriminellt tvinga in henne i ett förhållande. Irja som också var väsentligt yngre än Sören, bara tjugo år gammal blev i polemik med Sören och hotade till slut med att polisanmäla honom för våldtäkt. Irja blev så arg på Sören, att hon backade för krämlagningen, som hon sa bara var ett skämt, och förhållandet med honom egentligen borde skyllas på att han lurade in henne i ett förhålande, och alltså skulle kunna polisanmälas. Sören sa då till Irja att han ju hade försörjt henne ett halvår eller så länge förhållandet varade, och hade följaktligen kostat på henne en hel del.

 

Irja bestämde sig för att lämna orten Kungsbacka och flytta till Stockholm för att som hon sa få vidd. I storstan hamnade hon i Kungsholmen och fick en trevlig hyreslägenhet, tvårumslägenhet på Sysslomansgatan för 5800 kr i månaden. Storstan var generös mot henne och fordrade inte nån försörjning från henne utan hon fick chansen till bidrag från socialtjänsten. Men inom ett halvårs sikt måste hon i alla fall få tag i nåt jobb för att pengar till mat och hyra. Hon kämpade med att läsa platsannonserna men man fordrade utbildning för arbetstillfällena. Då bestämde sig kvinnan för att börja plugga på komvux. Hon fick gehör för en utbildning som påbyggnad på den grundskola hon hade. Hon valde då naturvetenskaplig linje för att få en ganska rejäl utbildning som ju förstås täckte alla slags fortsättningsutbildningar vid högskola.

 

Plugget blev jobbigt och det första året hade hon fullt schå med att få C som betyg och det fordrades en hel del läxläsning för det betyget. Det andra året jobbade hon upp sig till B men ville ju egentligen får ett A under det tredje året för att få en plats på fysikerlinjen. Hon kämpade och tog privatlektioner för en gammal avdankad högskolelärare, och det blev faktiskt succé, hon fick betyget A och en plats vid Stockholms universitets fysikerlnje. Debaclet med Sören och och misslyckandet i Kungsbacka var nu helt glömt, studierna vid Stockholms universitet blev framgångsrika och även om hon inte fick forskarassistentplats kunde hon efter tre år ändå komma ut med en grundexamen i matematik och fysik. Det gav henne plats som grundskollärare på Brännkyrkogatan i storstan Stockholm, och hon var nöjd och belåten.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0