BAKA SURDEGSBRÖD

Nr 1/2020
text MIKAEL FROSTENSON
 
 
 

Surdegsbröd är ett gammalt sätt att baka bröd på, där man låter de naturliga jästsvamparna i mjölet jäsa brödet. Först sätter man en surdegsgrund som tar 4-5 dagar att bli färdig. Sedan använder man denna surdegsgrund för att få bröden att jäsa. Denna surdegsgrund kan man förvara i kylskåp. Varje vecka tar man ut den och blandar en tredjedel av surdegsgrunden med nytt mjöl. Så kan man hålla på och få grunden att leva så länge man vill. 

 

När man skall baka tar man ut surdegsgrunden från kylen och blandar en dl utav den med mjöl och på så vis skapar en fördeg som man sätter dagen innan man skall baka bröd. Denna får stå och jäsa över natten. Sedan är det bakdag och då sätter man en bröddeg som man blandar samman med fördegen och låter detta jäsa i 3-4 tim. Sedan är det bara att grädda bröden. Vill man veta exakt hur man gör så finns det bra recept
på nätet.
(https://tidningenhembakat.se/recept/starta-en-surdeg/)


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0