Nr 4/2021
texr ANDERS MALMBERG
Corvette är nog vad man måste kalla en klassiker bland bilar för det är få modeller som hängt kvar så länge som Corvette. För den delen skall man inte kalla Corvette för gammalmodig, den har tvärtom varit före många bilmodeller med ny teknik. För att börja ifrån början var det amerikaner som kom hem efter andra världskriget ifrån Europa där de blivit imponerade av europeiska sportbilar. Några av de som blivit fascinerade var bildesignern Harley Earl, som sedan 1927 var anställd hos GM och Ed Cole, som 1952 lämnat Cadillac för att sätta fart på det stagnerande bilmärket. Dessa två lyckades övertala företagsledningen om att få ta fram en sportvagnsprototyp som sedermera blivit benämnd Corvette efter små manöverbara krigsskepp. Corvette modellerna har sedan början blivit benämnda efter bokstaven C[X] där X:et är nummerordningen, från C1 tills dagens generation med beteckningen C8. Jag har för varje modell tagit upp ett motoralternativ med dithörande motoreffekt för att ge exempel på hur detta har utvecklats med tiden. En intervju med Annelie som tillsammans med sin man äger en Corvette har också gjorts.
Modell C1 (1953-1962)
Det var 1953 som första generationens Corvette introducerades och då på General Motors Motorama, som var General Motors egna show för att visa upp produkter. Modellen väckte tillräckligt intresse för att den skulle gå i produktion senare detta år. Försäljningen gick sådär men sedan en modell med V8 motor var introducerad gick det bättre. Redan 1957 fanns det som tillval att välja bränsleinsprutning till Corvetten. Det motoralternativet hade en effekt på 283 hk och blev därmed en av de första i världen som producerade en hästkraft per kubiktum cylinder volym. Den för Corvette så klassiska bakdelen med fyra bakljusen kom redan 1961 och har varit så fram till 2014’s årsmodell. Starkast var en modell som hade 5,4 liters motor med insprutning vilket gav 360 hk. Denna kunde accelerera 0 till 96 km/h på 5,9 sekunder.
Modell C2 (1963-1967)
År 1963 introducerades den andra generationens Corvette vilken hade en betydligt mera strömlinjeformad design. Den var också mindre och hade fiberglass paneler i karossen. Denna version fick också namnet Sting Ray (Sting Rocka). Stora tekniska framsteg gjordes också då Corvetten bl.a. fick individuell hjulupphängning på alla fyra hjulen. Tack vare detta så kunde Corvetten hävda sig inom racing. Skivbromsar blev också standard 1965 på alla fyra hjulen. En ännu större motor fanns tillgänglig för denna modell C2 på 7 liter som gav som mest 435 hk.
Modell C3 (1968-1982)
Tredje generationens Corvette var designad efter konceptbilen Mako Shark II. Motoreffekten kom på dessa modeller att sjunka jämfört med innan. Delvis för att man började bestämma effekten SAE Net till SAE Gross men också på grund av ökade miljökrav. Modellåret 1975 levererade den största motorn 205 hk. Man skulle också ersatta den dittills kromade främre stötfångaren av dito i plast på grund av nya trafiksäkerhetsbestämmelser i USA.
Modell C4 (1984-1996)
Fjärde generationens Corvette var en helt omgjord modell. Exempelvis introducerades en elektronisk instrumentbräda där hastigheten och varvtalet visades av en LCD skärm. 1986 lanserades ABS(låsningsfria)-bromsar som standard. En upphottad modell lanserades med beteckningen ZR1 och denna hade en motor som utvecklade 385 hk.
Modell C5 (1997-2004)
Efter att försäljningen av den fjärde generationens Corvette hade börjat dala så kom femte generation ut helt omdesignad. Innovationer var bland annat en aerodynamik med en luftmotståndskoefficient på 0,29, en viktfördelning på 50/50 (växellådan var tillbaka flyttad och integrerad med bakaxeln), aktiv hantering (den första stabilitetskontrollen för en Corvette) och att den vägde mindre än föregångaren. Viktminskningen hade kommit till efter att chassit tillverkades av formpressad aluminium. Under denna modells levnadstid så hade ett förbättrat antispinn- och antisladdprogram kallat Active Handling II lanserats för samtliga modeller. Det var ett nytt fjädringssystem och som ändrar chassit upp till 500 gånger i sekunden. Head Up Display (HUD) fanns som tillval och är teknologi som projicerar hastighetsmätaren samt annan viktig information direkt i vindrutan. Modellen fick också en helt ny helaluminium motor på 5,7 l som utvecklade 350hk.
Modell C6 (2005-2013)
Modell C6 var mer som en uppgradering än en helt ny modell. Hjulbasen var något förlängd vilket resulterade i kortare överhäng bak och fram. Modellen har en mycket låg luftmotståndskoefficient på 0,28. Hösten 2007 lanserades en ny motor på 6,2 l i slagvolym och som uppnådde 430 hk i effekt.
Modell C7 (2014-2019)
Det fanns tankar redan för denna generation skulle ha mittmotor men beslutet blev uppskjutet p.g.a. högre produktionskostnader. Man hade kommit fram till att Corvette hade blivit kallad ”den gamle mannens leksak”. Detta för att 46% av alla köpare av Corvette var äldre än 55 år i jämförelse med 22% för Audi R8 och 30% för Porsche 911. Det ville man ändra på då man menade att ingen vill bli sedd som körande i en gammal man bil utan istället i en ung mans bil. Till årsmodell 2014 kom det en 6,2 liters V8 som utvecklade 455 bhp.
Modell 8 (2020-nutid)
Modellen C8 var den första Corvette som har mittmotor. Den är utrustad med en 6,2 liters V8 på 495 bhp. Denna modell klarar i standard alternativet att accelerera 0-96 km/h på ca. 2,9 sekunder och når en topphastighet på 312 km/h.
Annelies Corvette
Annelie och hennes mans Corvette är ursprungligen en Japan- såld bil som sedermera importerats till Sverige. Men trots att man har vänstertrafik i Japan så är den vänsterstyrd, dock är manualen på japanska! Modellen är en C5 ifrån 1999 och är en svart cabriolet. En nackdel med cabriolet är att bagageutrymmet blir mindre då suffletten tar plats. De kör ca. 300 mil, mestadels nöjeskörning, om året och den har gått enbart drygt 8400 mil. De har bytt en del delar för nöjes skull, bl.a. har man en bytt till en kraftfullare motor och satt dit en hel del kromdetaljer på bilen samt att man lackat om bilen. Trots att Corvetten är utrustad med en hel del elektronik så tycker de inte att det varken krånglar mer än andra bilar eller är dyrare. Man försöker också göra så mycket reparationer och service själva. Hästkrafter finns det gott om, de räknar med ca. 345 hk. Detta märks på accelerationen där 0-100km/h klaras av på ca 4 sekunder. Corvetten drar trots allt inte mer än 1,1 blandad körning. Det krävs rejäla sulor på en Corvette för att få ner effekten i marken. På Annelies Corvette är det som exempelvis bak 285x30x20 och fram 245x35x19.
Själv tycker Annelie att C5 eller C6 Grand Sport vara de finaste modellerna. Hon framhåller också att Corvette är en prisvärd bil med tanke på vad man får för pengarna.
Om den nya C8 med mittmotor råder det delade meningar om då den bryter mot traditionen hur en Corvette skall se ut. Det finns även Corvetter i Sverige som privat importerats ifrån
exempelvis USA men här har priserna jämnats ut och det lönas sig inte så mycket att importera själv.
Corvette klubben: Club Corvette Sweden
Annelie och hennes man är kontaktpersoner i distrikt Blekinge för den svenska Corvette klubben Club Corvette Sweden. Deras uppgifter i klubben är att hjälpa medlemmar med klubbfrågor och att hålla och planera träffar. Det är en stor klubb med 2337 medlemmar indelat i 8 distrikt över hela Sverige. En typisk medlem tror Annelie är en man i åldern 50-60 år och det framkommer i intervjun att de flesta medlemmarna i klubben är lojala mot Corvette då omsättningen på medlemmar är låg. Men som allt annat här i samhället har pandemin ställt till med ett stort avbräck i klubbens aktiviteter. I normala fall arrangeras en hel del träffar där kan vara allt ifrån 10-talet Corvetter till 100-talet bilar. Då kan det t.o.m. vara utländska bilar som ifrån Tyskland och Portugal med på träffarna. Så trots att både Annelie och hennes man får lägga ner en hel del tid så tycker de att det man får tillbaka i form av socialt umgänge överväger.
Summa summarum
Konceptet med en kraftfull motor (läs en enorm V8) i en relativt lätt sportbil är inte unikt för Corvette men det är mig veterligen inte några bilmodeller som hängt med så länge som Corvetten. Under sin levnadstid har otaliga nya teknologier introducerats i denna bil och det är väl därför intresset för den aldrig dött ut för Corvette som modell. Får se om den senaste modellen med mittmotor kan säljas in till de etablerade fansen eller om det är ett för stort steg då alla tidigare modeller haft frontmotor. Annelie som sett en C8 fick intrycket att det var en abrupt annorlunda Corvette än tidigare modeller. En nackdel är även att konceptet med mittmotorplaceringen stjäl mycket av det lilla bagageutrymme som brukar finnas på en frontmonterad Corvette. Att man hela tiden försöker uppdatera Corvetten kan ses i skenet av att en eldriven modell enligt ryktena skall komma ut 2023. Tydligt är att det har varit en kraftfull utveckling vad gäller motoreffekt och prestanda. Jag ser också vad ett intresse som bilar kan göra för att få människor att umgås som Corvette klubbens träffar medför.