påsken och mirakler

Nr 2/2023
text ALEXIA NÄSTESJÖ TODD
 

Igår var jag på nätet och handlade en pinsam mängd påskgodis från en onlineaffär som säljer engelska matprodukter. Det brukar bli slutsålt ganska fort – jag antar att den engelsktalande gemensamheten i Sverige köper upp allt, och då gäller det att vara ute i god tid. Frågan är om jag/vi kommer kunna stå emot frestelsen att äta samtliga chokladägg innan påsken? Det är ganska vanligt, skulle jag vilja påstå – jag vet att min mamma åt upp alla ägg en gång och fick åka till affären i smyg för att köpa dem ånyo!
 I England köper man stora mängder chokladägg, gömmer dem och låter barn leta upp dem på påskdagen. Vad har det med Jesus och kristendomen att göra? Enligt den Nya Testamentet led, dog, och återuppstod Jesus för att de som tror på honom skulle förlåtas sina synder och få evigt liv. Detta är ett mirakel och därför handlar påsken om mirakel. Vad gäller påskägg så anses ägg vara en symbol för nytt liv på våren. Det är i protestantisk tradition som man hittar sagor om en påskhare som delar ut påskägg till snälla barn. Som julen så är nog påsken idag lite mer av en kommersiell familjehögtid, i alla fall i England och Sverige där jag bott.

 

Men för att återvända till påsken och mirakler. Det känns som att världen skulle verkligen behöva ett mirakel nu. Krig, klimatförändring, naturkatastrofer, skjutningar och mord, och pågående covid-19 pandemi, trots att det inte längre skrivs mycket om det. (Globalt har det upptäckts över 755 miljoner bekräftade fall och över 6.8 miljoner rapporterade dödsfall f.o.m den 12 februari 2023 enligt Världshälsoorganisation WHO [1]).
 Kan mirakler verkligen ske? Och skulle vi ens kunna tro våra ögon om ett mirakel inträffade? Till denna artikel har jag som vanligt frågat dem i min närmaste krets om de någonsin har upplevt ett mirakel. Enligt SAOB är ett mirakel ’ett undervärk; ett föremål som väcker beundran; eller något som tillskrives ingripande av gudomliga eller övernaturliga krafter; eller en händelse som är helt oväntat.’ Låt oss se om någon av dessa historier kan uppfylla kraven.
 Min mamma beskrev att hon körde i den snabba filen på den tyska Autobahn i en snöstorm en vinter på 80-talet, på väg hem runt elva på natten efter en spelning i orkestern. Vägen såg lite märkligt ut och hon tog bort sin fot från gaspedalen. Detta räckte för att hennes bil skulle börja slira runt, men hon lyckades stanna till slut, helt oskadd, bland stora lastbilar. En matematiker skulle förmodligen kunna räkna ut sannolikheten, men det kan varken jag eller mamma, så det får vara ett mirakel.

 

Någon form av mirakel har även mina svenska släktingar upplevt. I tjugoårsåldern omkring år 1934 så fick min svärfars mamma Helen cancer, och läkarna var pessimistiska trots behandling. (Vi är inte säkra men vi tror att hon fick någon form av strålbehandling.) Trots allt överlevde Helen. Hon ansåg att detta var ett mirakel, och det kan jag bara hålla med om.
Apropå cancer så läste jag på BBC -nyheter att ’när cancer har upptäckts så är tillfrisknande utan behandling högt osannolikt: totalt sett bara en på 100 000 cancerpatienter tros bli av med sjukdomen utan behandling’ [2]. Nu har vi faktiskt en sannolikhet att titta på – men att just Person X skulle vara den personen i 100 000 är för hennes familj onekligen ett mirakel.
 För att flytta fokus nu till en annan typ av mirakel. Jag träffade min man Erik på en studentkorridor i Lund. Detta var verkligen ett mirakel, då vi är både rätt introverta människor som mycket sällan går ute. Vi läste helt olika ämnen vid universitetet, och hade aldrig träffats om inte jag av en slump blivit tilldelad ett rum i just den korridoren. Som ni ser går mycket av dessa mirakler ihop med osannolikheter. Kanske är det en insynsvinkel som gör att vi väljer att betrakta det som just mirakler?

 

Till slut tänker jag på vad man skulle vilja önska som mirakel denna påsk. Det må vara klyschigt men hade inte världsfred varit välkommen nu? Det kanske är lite för mycket begärt. Men jag hoppas ändå att alla får uppleva ett mirakel nu denna påsk, oavsett om det är mycket litet eller mycket stort.
Glad påsk!

 

Källor
[1] https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update-on-covid-19---15-february-2023
[2] https://www.bbc.com/future/article/20150306-the-mystery-of-vanishing-cancer


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0