En oväntad upptäckt

Nr 2/2024
text JOAKIM STRÖMGREN
 

Det var en helt vanlig dag i Griffinburg. En grabb som hette Jason skulle strax börja jobbet. Han arbetade som dykguide och han visade runt folk på olika saker under vattnet så som till exempel olika grottor, fiskar, koraller och dylikt. En person var väldigt intresserad av lite längre djup och frågade Jason om man möjligt vis kunde dyka lite djupare. Denna person var Ulf Burninham.
 Jason log och sa, ja det kan vi säkert ordna på något sätt. Men smakar det så kostar det kanske lite mer. för du har väl råd annars håller vi oss till den vanliga guideningsturen. Absolut, har jag väl cash om det är det som är problemet sa Ulf Burninghams kompis Tyler som har hand om Ulfs ekonomi när han är ute och reser.

 

Om jag inte nämnde det innan så ligger Griffinburg i ett tropisk område någonstans i Karibien där det är väldigt varmt och fuktigt i luften och med mycket regnskog. Det är perfekt sa Jason, då kan du Tyler ge mig hundra 23 dubbloner. Oj det var mycket jag får väl kika i Ulfs rese börs. Jag har kollat och det fattas 1 dubblon men kan jag betala det vid ett senare tillfälle om det är okej frågade Tyler. Kan vi lösa det ändå, att vi dyker lite längre under vattnet så som vi bestämt. Jason sa, låt gå då för den här gången.
   Vilket djup vill ni mina herrar börja med frågade Jason innan de klev ombord
på dykarbyråns båt där Jason jobbar. och drog iväg. Ja vi kan börja med 2 meters djup sa Ulf och Tyler det blir bra sa Jason. Då dyker vi då, sa Jason. Vattnet var riktigt klarblått när de dök i och började undersöka vad som djupet hade att erbjuda
för olika saker där under. Det första de såg var riktigt färggranna fiskar, koraller, bläckfiskar maneter, olika sorters räkor och snäckor.
   Också djupa grottor, gamla skrotdelar. massa bildäck som var bara dumpade där som någon bara lämnat. De dök lite djupare och då fick de bland annat se gamla kvarlämnade containrar och ett container fartyg med en hyfsat stor
öppning i sidan av skrovet.

 

Jason frågade Tyler och Ulf om de ville undersöka vad som fanns innanför skeppet. Det kan vi göra instämde Ulf och Tyler. De simmade in i skeppet. Innanför var det tre små lådor som de försökte öppna men man behövde en vass kniv för att öppna. Jason kom på att han hade sin dykarkniv på sig. Den är ju ganska vass muttrade han för sig själv. Ulf var lite nyfiken var det kunde finnas i de tre små lådorna. Jason började öppna den första lådan. inuti fanns det en Nikesko. De två andra lådorna var tomma. Tyler sa att det där var väl inte mycket att hänga i granen lite kacksigt. Ulf instämde och Jason höll med. Jason frågade om vi ska simma ut och kolla vidare vad som finns mer att erbjuda på bottnen. Absolut kan vi göra det sa Tyler och Ulf och de simmade ut ur skeppet.
 De bestämde sig för att dyka ännu lite längre ner. Jason sa att det fanns en massa kvarlämnade militära sjöminor vid en gammal övergiven stridsvagn från andra världskriget. Det var nämligen en tysk panter två stridsvagn som hade ramlat av från ett tyskt transportfartyg som fraktade militära fordon och ammunition. Jason sa, bara vi är försiktiga och att vi inte simmar åt det hållet där den finns så ska det nog gå bra. Tyler sa, det blir bra. När dyker vi frågade Ulf . Nu blir bra sa Jason och de dök ännu djupare. De såg en gammal militärbil. Jason funderade om den möjligtvis också ramlat från transportfartyget tyst för sig själv. De dök ännu lite djupare. De såg ett hangarfartyg och ett jagarefartyg, även de från andra världskriget. Jason, Tyler och Ulf blev riktigt överraskade och taggade. Vad det kunde finnas för spännande upptäckter som dolde sig där innanför skeppen. De bestämde sig för att undersöka skeppen. Tyler sa, om jag hittar något som är coolt kan jag använda det som betalning för att vi får dyka fast jag inte hade tillräckligt innan. Går det bra Jason?
Jason instämde och sa det går bra. De kollade sig om kring, simmade in i hangarutrymmet på hangarskeppet. De upptäckte att tiden hade liksom nästan stått stilla i det övergivna skeppet efter som planen var kvarlämnade där inne. Det var nämnligen Junker j88 bombplan. Eftersom hangarskeppet även det var tyskt. Jagareskeppet kunde man inte komma fram till eftersom det blockerades av massa stora stenar på havsbottnen men det var Amerikanskt.


De utforskade hangarfartyget lite mer då Tyler plötsligt skrek. Jason och Ulf som fortfarande var lite längre från Tyler simmade mot honom. Anlednigen att Tyler skrek var nämligen att han upptäckte ett skelett från en gammal tysk stridspilot som satt i ett av flygplanen. Han kollade lite noggrannare på piloten och såg då att det blänkte till på hans hand.
 Tyler försökte öppna rutan på planet där piloten satt i sitt säte. Tyler tog i och efter ett tag hördes ett knak i planets gångjärn. Då såg Tyler vad det var som blänkte. det var en rubin ring med guld som tyler tog. Jason och Ulf kom till slut fram till Tyler och frågade var ett det för jäkla liv, varför skriker du? Jag såg ett skelett i ett utav flygen, sa Tyler. Det tror vi inte på sa Ulf och Jason. Jag kan bevisa det. kolla vad jag snodde från skelettet då. Är det här bevis nog sa Tyler och visade ringen. Okej vi tror dig Tyler sa Jason och Ulf. Föresten, sa Tyler till Jason. Räcker det här som betalning för guideningen. Jason sa, den blir perfekt som betalning till Tyler. Kanonbra sa Tyler.
 Så slutar den här lilla historien om Jason, Tyler och såklart Ulf.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0