förvandlingen - del 3

Nr 2/2024
text FREDRIK SAMUELSSON
 

Pierre börjar fundera på vad han ska göra nu när han blivit en drake. Hmm ja. Vad brukar en drake göra? Jo, den brukar flyga och spruta eld och bo i grottor och samla på skatter.
 Pierre har ingen lust att samla på någon skatt och han vill absolut inte bo i någon grotta. Det här med eldsprutandet och flygandet är det som känns mest intressant. Pierre har ingen aning om hur han ska spruta eld men han får snart svar från sina instinkter. Den säger att han ska pressa mot ett organ i magen samtidigt som han gör en speciell rörelse i svalget och öppnar käften så den är vidöppen. Pierre funderar en kort stund vilket organ som menas och han pressar på lite olika ställen men inget av det känns rätt. Till slut hittar han ett som är väldigt elastiskt. Det måste det vara.
 Pierre pressar mot organet och ska just göra rörelsen i svalget och öppna käftarna, då han plötsligt hejdar sig. Kanske inte så bra att spruta eld i hallen eller i vardagsrummet. Här finns så mycket brännbart. Han vill inte orsaka eldsvåda i sin egna lägenhet.

 

Sovrummet och köket verkar inte heller vara så bra platser att spruta eld på. Men han vill gärna prova och se om han kan spruta eld eller inte. Öppna ytterdörren och spruta eld i trappan fungerar bättre men instinkten säger honom att det inte är någon bra ide om han inte vill skrämma människorna som bor i huset. Men så kommer han på var han kan spruta eld utan problem. Badrummet såklart. Där finns inget brännbart förutom tvättunnan och handdukar.
 Pierre går bort till badrummet och tar ut det som är brännbart och så ställer han sig i dörröppningen till badrummet och pressar mot organet samtidigt som han gör en snabb rörelse i svalget och öppnar käftarna så de är vidöppna.
 Mycket het eld sprutar ut från hans vidöppna käftar och in i badrummet. Men han känner ingen värme alls på varken tungan eller insidan av käften. Pierre är väldigt imponerad av den enorma eldkraft som han nu har. Pierre sprutar mer eld i badrummet och han når ända bort till handfatet med sin långa flamma. Pierre sprutar ännu mer eld i badrummet. Det här är ju roligt!

 

Pierre slutar spruta eld. Nu vet han hur eldsprutandet fungerar. Dags att pröva vingarna. Men lägenheten är för liten för det så han måste ta sig ut först. Pierre har en mindre läderpåse som han kan ha sina nycklar i. Pierre går och hämtar sina hemnycklar och läderpåsen och lägger i dem där. Det finns ett blixtlås på läderpåsen så den kan stängas ordentligt. Läderpåsen har en väldigt lång rem och Pierre hänger den över sitt stora drakhuvud och det fungerar alldeles utmärkt.
 Precis innan Pierre öppnar sin ytterdörr kommer han på att han faktiskt är väldigt hungrig. Pierre går tillbaka till köket och öppnar sitt kylskåp och även frysen. Pierre har ett stort paket med kött i kylen som ska användas om några dagar när han och en kompis ska grilla. Pierre tänker att han kan köpa ett nytt paket med kött i morgon och han tar fram paketet med kött och river bort locket.
 Pierre glufsar girigt i sin köttet och hans bordsskick är inte det bästa men det struntar han i just nu. Köttet är otroligt gott och Pierre verkligen njuter av smaken. Det tar inte lång stund förrän köttet i paketet är helt slut. Pierre hade kunnat äta ännu mera kött men nu är han så sugen på att flyga så maten får vänta tills senare.

 

Pierre går till sin ytterdörr och öppnar den försiktigt. Lyset är släckt i trappan vilket innebär att ingen har tryckt på lysknappen på länge. Pierres mörkerseende är så bra att han inte behöver något trapplyse. Bortsett från ventilationens eviga surrande så är det tyst i trappan. Pierre går ut från sin lägenhet och låser sin ytterdörr. Hans långa klor rasslar lätt mot metallåset.
 Pierre tittar mot hissen. Det är ingen ide att han försöker åka hissen med tanke på hur stor och tung han är. Pierre börjar gå ner för trapporna. Han tar det försiktigt så att det inte dunsar alltför mycket när han går i trappan. Klorna klickar mot varje trappsteg. Pierre kan svagt höra snarkningar från flera lägenheter. Trots att Pierre inte är van vid att gå på alla fyra så klarar han av trapporna väldigt bra.
 Pierre kommer ner till ytterporten och han öppnar försiktigt låset med klorna och kliver ut från sitt hyreshus. Det är folktomt ute på gatan och det är släckt i nästan alla fönster i hyreshusen runt omkring honom. Pierre känner sig dock lite orolig till mods och funderar på vart han ska gå.
 Pierre bestämmer sig för att gå till Amiralitetsparken. Han går snabbt ner mot parken och håller koll om någon närmar sig honom eller är ute men Pierre möter ingen på vägen.

 

Väl nere i parken så går Pierre omkring en liten stund men snart känner han att nu är det äntligen dags att pröva vingarna. Pierre fäller ut sina vingar så de är helt utbredda. Han börjar att flaxa med vingarna men känner att det behövs mer än flaxande för att flyga. Pierre kommer på att han sett att tunga fåglar liksom kastar sig upp samtidigt som de flaxar med vingarna.
 Pierre tar sats med bakbenen och hoppar uppåt samtidigt som han flaxar så snabbt som han kan och det fungerar. Han flyger! Pierres vingar är väldigt starka och det hörs ett högt svosh ljud varje gång han rör på vingarna.
 Pierre lyfter snabbt från marken och snart är han uppe över träden men han stiger hela tiden uppåt medan han flaxar. Snart flyger han över hyreshusen och han tittar ner på dem medan de blir mindre och mindre.
 Pierre är lite osäker på om han ska flyga så högt att han når ovanför molnen men bestämmer sig för att flyga lägre än så. Pierre vill gärna se omgivningen så att han inte flyger vilse. Pierre får en underbar lycklig känsla i hela kroppen som väller upp genom honom och han kan inte låta bli att vråla högt av lyckan som fyller honom. Om någon skulle höra honom skulle de ha svårt att undgå att höra hans lycka i vrålet. Pierre ler stort hela tiden som han flyger. Det här är helt underbart.
 Pierre flyger fram längs Amiralitetsgatan men då han når varvet gör han en tvär sväng och flyger mot Chapmansplan. Pierre gissar att de som är på varvet inte vill ha en stor drake som flyger över området. Pierre flyger förbi Chapmansplan och bort mot Saltö.

 

Efter en kort stund passerar Pierre Saltöbron. Pierre bestämmer sig för att flyga mot Saltö strand och det tar inte lång stund förrän han är där. Pierre flyger ut mot havet där han inte kan bli sedd så lätt. Han vill prova om han kan göra loopar och sådant och vill inte bli störd av någon eller oroa sig för att bli sedd av människor.
 Pierre gör en första loop och det fungerar alldeles utmärkt. Han känner vinden när den drar i vingarna men han har ändå perfekt kurs. Pierre lägger sig nästan på rygg i luften och flyger baklänges och det går lika bra som när han flyger som vanligt. Återigen får han den jublande känslan i hela kroppen och kan inte låta bli att vråla ut sin stora glädje över vattnet.
 Trots att Pierre flygit rätt så snabbt känner han sig inte trött eller måste hämta andan. Pierre gör flera looper och han älskar den kittlande känslan i magen. Pierre flyger lågt över vattnet och drar sina långa klor i vattnet så att vattnet skvätter åt alla håll. Pierre flyger nästan upp mot molnen och snabbt ner igen mot vattnet. Han känner sig inte ens ansträngd.
 Du roar dig ser jag. Jag tycker också det är kul att vara drake.
Va, vem var det? Pierre tittar sig förvirrat omkring men ser ingen. Det lät som om rösten kom i hans huvud dessutom. Så märkligt. Förresten, den där rösten. Det där låter ju som .. som David.
 Pierre fortsätter flyga omkring och gör några fler loopar. Han tycker det är väldigt skönt att känna vindens tryck mot vingarna.

– Wow. Du är seriöst duktigare än vad jag är. Jag är imponerad av ditt flygande. Det är första gången som du flyger också ju.
 Den där rösten igen. Den hörs i huvudet och det är Davids röst. Pierre fattar absolut ingenting av vad det är som händer. Han tittar sig omkring medan han flyger men ser ingen
annan.

– Jag kan se dig men du kan inte se mig. Ha! Oroa dig inte. Jag är på väg. Jag är längre ut till havs men är hos dig om.. 10-15 sekunder max.
 Pierre tittar längre ut mot havet och nu kan han se en stor drake närma sig. Det är den lila färgade draken som bet honom på Kebab house härom dagen. Pierre försöker säga hej till draken såsom den pratar med honom men det enda som hörs är hans morriga röst. Den lila draken kommer närmare och närmare.
– Ska vi flyga bort mot berget efter stranden och landa där? Jag tror vi har lite att prata om nu när du nyss har blivit drake.
 Pierre försöker svara men han är osäker på om den lila draken förstår hans svar men de flyger bägge till berget och landar. Pierre landar lite klumpigt men det gör honom ingenting.

– Det där var en mycket bra landning för att vara första gången. Du behöver knappt lära dig det där. Åh, just det. Jag märkte du har lite svårt att kommunicera vad du vill säga. Det hade jag också i början. Men jag ska ge dig ett tips. Tänk orden i huvudet i stället för att säga dem.
 Pierre förstår inte riktigt vad den lila draken menar men han formar ett hej i sitt huvud.

– Hej på dig själv. Bra. Då kan vi snacka. Vi drakar måste alltid vara försiktiga så att människorna inte ser oss och du, bränn aldrig ner något ställe som betyder något för människorna. Du kommer att bli jagad utan någon nåd. Och, flyg aldrig över försvaret eller något sådant. De lär skjuta ner dig på nolltid.
– Du sprutade eld på pizzerian och du visade dig för många människor
– Jag sprutade bara eld på marken och några fåglar. Jag ville ge dig det här draklivet och jag kom inte på något bättre sätt att göra det på.
– Visst är det du, David?
– David vem? Jag är känd som Boola den lila draken.
– Men hur visste du att jag gillade drakar och därmed att jag var rätt person för att bli förvandlad till en?
– Vi drakar kan lätt se sådant. Det sker genom hmm magi.
– Kan jag också använda magi?
– Självklart, men det krävs hård träning och att aldrig ge upp även om det inte fungerar bra första gången.
– Kan jag förvandla mig till drake när jag vill eller är det bara ett begränsat antal gånger?
– Du kan förvandla dig hur många gånger du vill men om du gör det ofta så måste du också äta mycket. Det kan bli dyrt om du inte känner någon bonde som ger dig gratis kött.
– Känner du en bonde som ger gratis kött?
– Kanske det. Förresten en sak. Nu när du förvandlat dig en gång så blir det lättare och lättare för dig att bli drake. Det kan vara bra men det kan också vara negativt.
– Hur då på sätt?
– Tja. Du kan lätt förvandlas till drake om du blir väldigt arg. Då måste du kunna stoppa draken i dig så att ingen blir skadad.
– Typ som hulken?
– Inte riktigt så men lite lika. Men om du bara tar det lugnt och inte blir rasande så är det inga problem.
– Hur länge har du varit drake?
– Ungefär ett år. Det var skrämmande för mig när jag förvandlades de första gångerna men sedan dess har jag mer och mer börjat gilla draklivet.
– Visst är det underbart att flyga? Man blir så glad liksom. I alla fall så blir jag det och det är ändå första gången som jag är en drake.
– Jag håller med. Jag har tjänat mycket på att flyga till olika länder som drake.
– Du har flygit till olika länder? Vilka då?
– Tja. Polen till exempel. Tyskland Danmark och några till. Ett tips är att ofta flyga över molnen. Då kan människorna inte se dig. Du och jag kan flyga tillsammans till något land någon gång.
– Det skulle vara kul att göra. Det hade varit kul om du och jag kunde flyga till USA.

– Då måste vi studera kartorna noga så vi vet var det finns luftövervakning och sådant.
– Hmm ja. Ska vi flyga tillbaka till stan eller bor du här på Saltö?
– Jag bor i stan. Vi kan flyga tillbaka om du vill.

 

Bägge drakarna spänner bakbenen och kastar sig upp i luften och flaxar så snabbt de kan. Det dröjer inte länge förrän de flyger upp i luften igen. Den lila draken flyger upp över molnen och Pierre följer efter. De flyger tätt tillsammans. Ibland tittar den lila draken ner genom molnen så att han kan se var de är.
 Den lila draken och Pierre tittar på varandra och de ler stort bägge två. Det dröjer inte länge förrän den lila draken nickar för sig själv.

– Då var vi framme vid Amiralitetsparken. Jag gissar att du ska landa här. Jag ska flyga en liten bit till. Ska vi ses i morgon kväll på samma plats, alltså vid Saltö strand?
– Hur visste du att jag ska landa här? Vi kan gärna täffas i morgon.
– Åh, jag bara gissade. Då ses vi i morgon då.
– Men vänta vänta. Hur ska jag bli människa igen?
– Ah, Just det. Det där glömde jag förklara men gör så här. Landa. Ta några djupa andetag. Föreställ dig själv som du ser ut som människa och önska att du är vanlig igen. Jag tror du klarar av det utan problem.

 

Pierre landar i parken och den lila draken flyger vidare. Pierre gör som den lila draken sade och efter en kort stund så är han förvandlad till människa igen. Pierre skrattar till åt situationen och går hemåt. När Pierre kommer hem så är han så trött att han somnar i stort sett direkt när han lägger sig i sängen. Vilken spännande dag det har varit för honom.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0