Marie Persson

Nr 2/2024
text ANDERS MALMBERG
 

Denna gång intervjuas Marie Persson som precis tillträtt arbetet som enhetschef för verksamhetsområden som exempelvis Träffpunkten. Det slumpar sig inte mindre än att Marie fyllde 44 år då vi gjorde intervjun (25 januari). Hon är ursprungligen ifrån Rödeby men flyttade till Sturkö när hon var 13 år. Idag har Marie en familj bestående av make och tre söner varav en har flyttat ut och jobbar som styrman, en som bor hos Maries före detta sambo i Vetlanda och en som är 21 år och fortfarande bor hos Marie och henne nuvarande sambo. Marie har också två syskon, en storebror och en lillasyster.

 

Sin eftergymnasiala utbildning gjorde hon på Linneuniversitetet i Växjö. Där läste hon till socionom i fyra år och Marie flyttade till Växjö 2004 p.g.a. utbildningen. Samtidigt som Marie läste i Växjö hade hon dels barn samt arbetade som socialsekreterare. Det fanns aktiviteter för föräldrar men Marie hade fullt upp med sitt under studenttiden. Hon gjorde mycket med barnen och deras kompisar som att lära sig simma och åka skridsko. Därefter har hon jobbat som biståndshandläggare och socialsekreterare vid Vetlanda kommun där hon utredde och placerade barn och unga som inte kunde bo hos sina familjer. Därefter sökte hon sig till Arbetsförmedlingen där hon utredde den sociala situationen hos klienterna, exempelvis att de suttit i fängelse eller hade ett missbruk av droger. Därefter tillbaka i Växjö kommun jobbade Marie som speci-alist på arbetsförmedlingen. Sedan som familjerättsekreterare i Karlskrona kommun. Sedan började hon som enhetschef i Karlskrona kommun som hon nu varit i 7,5 år.

 

Nu kommer vi fram till dagens jobb som enhetschef över 8 områden. Dessa är Träffpunkten, Presspunkten, JobbCenter, Ringö-gruppen, Kontorsservice, Café Rutensparre, Vigör (en verksamhet där man aktiverar sig och har utomhus-aktiviteter), och Personalbutiken. Alla dessa ligger under organisationen social- och funktionsstödsfövaltningen (en sammanslagning sedan årsskiftet).
 Vad Marie specifikt gör om dagarna tycker hon är en svår fråga då hon är så ny, Marie har försökt att sätta sig in i vad de olika områdena gör nu i början. Se till att alla brukare har de resurser som de behöver och har det bra. Se till att pengarna räcker och vad de går till. Marie har kontroll över budgeten. Marie har ingen kontakt med politikerna utan det är hennes chefers chefer. Marie har inte haft några problem med de nya EU-direktiven om arbetstider då hennes personal enbart arbetar dagar.

 

Marie har saknat att man inte lärde sig praktisk samtalsteknik på socionom utbildningen. Speciellt med tanke på att hennes första jobb var som socialsekreterare där hon skulle föra samtal med klienterna vilket hon saknade när hon skulle utreda. Det har hon själv lärt sig vid sidan om exempelvis har hon läst motiverande samtal utöver socionomutbildningen. Marie lärde sig vem som tar beslut om var och hur man gör utredningar i sin socionomutbildning. Som socionom kan man exempelvis vinkla sig till chef, till barn och ungdomar eller kommunen eller även försvarsmakten som söker socionomer. Marie har även kompletterat att läsa exempelvis juridik och då speciellt arbetsrätten som hon läst tre gånger för att uppdatera sig i det senaste.

 

På frågan som hennes styrkor säger hon att hon är lösningsfokuserad. Inte matematiskt lagd kanske men bra på matematik ändå. Tar tag i saker och vågar ta beslut. Kan bli fel beslut men då kan hon gå tillbaka och kan ändra beslutet. På frågan om hennes svagheter tycker Marie att hon är lite väl snabb, men kommer ofta på det på vägen. Hon menar på att hon lyssnar bra men agerar för snabbt ibland. Marie tror att hon gör bäst insats i denna typ av jobb där hon kan hjälpa andra. Hon har inte tänkt på att jobba i ett vinstdrivande företag utan tycker hon passar bäst i kommunal och statlig verksamhet. Det är ofta personalen som driver på för förändringar. Då är det Maries jobb att formulera och skriva ner det så att högre instanser kan ta ställning om det skall genomföras.
När Marie får vara med ute på sina avdelningar och se hur vardagen ser ut tycker hon mest om. APT som de har var fjärde vecka för de olika grupperna är något som Marie tycker om för det är roligt med olika diskussioner. Om Marie tvingas göra uppgifter som hon inte riktigt förstår eller när hennes medarbetare inte gör sina uppgifter och hon tvingas göra dem är något hon inte tycker om. Hon är nämligen inte lika bra på dessa uppgifter som hennes medarbetare.

 

Att få bestämma säger Marie ironiskt om vad som är bra med att vara chef. Mer allvarligt menar Marie att hon tycker om att vara delaktig i processer och förändringar. Ser sig mer
som ledare än chef. Marie tycker om att påverka och bestämma. Marie har ett kontor på Ekliden men hon säger att hon inte har varit på Ekliden mer än tre dagar i sträck för att istället vara ute bland brukarna i verksamheten. Hon jobbar de reguljära 40 timmarna i veckan. Det var lite jobbigt under coviden och då fick hon gå till sina chefer för att säga till att hon jobbat mer än normalt. Hon tycker att hon hinner med. Om inte får hon prata med sin chef om detta för Marie vill vara rädd som sig själv. För det mesta går det att släppa tankarna på jobbet när hon är ledig. Det är om det hänt någon medarbetare något speciellt. Det är lättare numera när personalen går hem för kvällen än när hon arbetade på äldreförvaltningen och de jobbade dygnet runt. Hon behöver inte tänka på det nu på fritiden. Hon säger att hon är ganska svårstressad. Ganska lugn och tar det mesta med ro. Alla utbildningarna har hjälpt henne att hantera stress. Marie tycker hon är strukturerad som person. Marie tycker inte att hon är en tävlingsmänniska. Hon tycker det viktigaste är att vara med.

 

På frågan varför det har varit sådan rotation på posten som enhetschef för de verksamheter som Marie nu är chef över säger hon att det är svårare att hålla kontakt med alla de olika verksamheterna på brukarnivå. Tidigare när Marie var enhetschef inom äldreomsorgen kunde hon koncentrera sig på dessa. Samtidigt som hon måste ha alla möten med sina chefer.
Det största problemet är att pengar saknas tycker Marie. Bristen på pengar. Marie har inte haft med politikerna att göra. Det är politikerna som bestämmer hur stor budgeten blir. Marie har heller inte haft problem med det nya direktivet om 11 timmars arbetspass eftersom hennes personal bara jobbar dagtid.

 

På frågan vad som får Marie att skratta säger hon att alltid tyckt om när man skämtar mycket. Speciellt när folk är ironiska och när andra skrattar. Marie säger att det är roligt när hennes barn gör någonting udda och konstigt. På frågan vad som får Marie att bli arg tycker hon att orättvisor, alla skall behandlas rättvist. Man skall behandla alla människor lika efter deras situation tycker hon.

 

Som ung idrottade Marie en hel del. När hon som ung och bodde i Rödeby var hon med och gymnastiserade i Rödebyskolan i Rödebyorkesterns regi som en drill flicka. Därutöver har hon simmat jättemycket. Som vuxen har hon fortsatt med simningen som hon tycker är jätteroligt. Dessutom springer Marie ibland. Numera dansar hon till dansbands musik i exempelvis i Eringsboda. Marie tycker exempelvis om dansbandsmusik (vilket hennes söner tycker är mesigt). Marie är mycket ute med hennes barn. Spelar bland annat bandy på is vilket finns i Ronneby. Hon är väldigt involverad exempelvis i att stå i kiosken under matcherna.

 

Marie kan inte påstå att hon haft någon som förebild som chef. Visserligen arbetade hennes pappa som arbetsledare och personalchef på ARLA men Marie har inte tagit efter honom i någon större drag (numera är Maries föräldrar pensionärer). Maries förra chef Jenny Hoffert kanske kunde ses som förebild samt kollegan Sabina Valervi. Kanske har hon inte tagit efter dem men intrycket av hur de arbetade har hon inspirerats av. De hade bra sidor som Marie vill ta efter. Kommunen är annars väldigt kvinnodominerat även bland chefspositionerna och Marie tycker att det behövs lite fler män i verksamheten.

 

Ofta är det så att personalen har velat ha visa förändringar och Marie har då hjälpt till att skriva ner dessa idéer på papper. Detta har exempelvis mynnat ut i att personal fått gå på utbildningar och konferenser. Gången är att Marie gått till sina chefer som i sin tur gått till politikerna. Målet är att hela gruppen skall bli nöjd.



Marie älskar att resa och då speciellt till Turkiet som hon och hennes familj besöker årligen. Ligga och lata sig och läsa böcker. De besöker samma strand men inte samma hotell. Det är så billigt att handla där tycker hon. Den yngste kan nu t.o.m. hitta bland alla affärerna. Barnen brukar spara till resorna för att köpa saker som t-shirt och byxor. Marie gillar solsemester men även Sverige lockar. Denna sommar skall de åka ända till Höga kusten bron i Sverige. Marie skall också resa till Nice i Frankrike i år och den resan är en födelsedagspresent. Marie säger att de är ganska aktiva under dessa Sverigeresorna som exempelvis att gå i berg.

 

Om fem år hoppas Marie att hon är kvar på sin position. Hon hoppas vara trygg och att hon landat i sitt chefskap och att hon kommit in i sitt jobb då. Marie tror att det behöver ta så lång tid att komma in i jobbet. Det finns karriärmöjligheter men Marie trivs bra med att både träffa brukare och chefer vilket hon får som enhetschef. Vill inte göra karriär då hon kommer för långt borta jämte brukarna. Det hon är mest stolt över i hennes liv är hennes tre barn. Marie har tre snälla
pojkar och att det gått så bra för henne som det har gjort.

 

Referenser
https://www.linkedin.com/in/marie-persson-3006b4173/?originalSubdomain=se


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0