anders bergström

Intervjuoffer denna gång är en man vid namn Anders Bergström som arbetar vid Svenska Kyrkan i Karlskrona. Han har två arbetsfält, dels som assisterande diakon och dels som kyrkopedagog. Han delar tiden lika mellan dessa två poster. Anders som fyller 60 år i år är ursprungligen ifrån Karlskrona, närmare bestämt Kalvhagen. Han har familj bestående av fru och två vuxna barn och fyra barnbarn.
Anders är uppvuxen med en pappa som arbetade på det som då kallades LM Eriksson och en mamma som arbetade på köket vid Tullgården. Något som präglat Anders är han hade två syskon, en bror och en syster som båda hade mycket svåra psykiska funktionsnedsättningar (båda har gått bort nu).
Sin kristna tro har alltid funnits där men Anders var tidigare mer aktiv inom frikyrkliga församlingar. Nu på senare dagar har Anders dock funnit sitt hem i Svenska Kyrkan. Anders uttrycker det som att han ser de olika församlingarna som blommor som bildar en bukett. Anders känner sig trygg i sin kristna tro och han ser Jesus som sin polare som hänger med i vårt och torrt.
Tillbaka till Anders arbete så har han som sagt en roll som diakoniassistent 50 % av tiden. Den andra rollen är att vara kyrkopedagog också 50 % av tiden. Anders beskriver arbetet som att då kyrkor är fyllda med mycket symbolik och pedagogik så är det hans uppgift att visa vad det kan säga oss. Det kan vara att känna på materialet som kyrkan är byggd av o.s.v. Ett exempel var då en person som var gravt synskadad och som inte kunde uppleva hur fin Fredrikskyrkan hade blivit efter renoveringen. Då byggde Anders sonika en modell som fungerade som en taktil modell som den synskadade istället kunde känna sig fram på.
Någon formell utbildning har Anders inte. Det är bara som kyrkopedagog Anders har läst en kortare utbildning på ett år. Anders säger att han hade det väldigt svårt i skolan men att det gått bra för honom ändå. Han hade det mycket svårt i skolan, men Anders har inte brytt sig om det. Han uttrycker det som att han är Guds dräng. Fördelen med att inte ha någon utbildning är att det inte krävs att man går in i några djupare resonemang.
Numera bor Anders med sin fru i Torhamn sedan ett år tillbaka. På tomten vid deras hus har Anders börjat anlägga vad han kallar den bibliska trädgården. Det är en trädgård med exempelvis olivträd, apelsinträd, mandelträd och fikonträd. Meningen är att man skall ha rundvandringar där. Det är lite si och så om träden håller för kylan på vintern. Lite fårull på marken för att skydda rötterna och trädkronorna täcktes in av bubbelplast har Anders satt ditt. Gud är god brukar Anders börja vandringen med. Se till helheten, smaka och se. Man får höra av sig för att få gå en rundvandring. Det blir en totalupplevelse på så sätt.
Anders har annars ett imponerande cv där han arbetat som säljare, pianostämmare, drivit musikaffär (som hette R:M musik AB) och kyrkovaktmästare. Numera är dock Anders så lomhörd att han inte kan jobba som pianostämmare längre. Anders tycker han har nytta av sin erfarenhet som säljare i nuvarande jobb, det gäller att se människan som kommer. Att visa empati för människor och att älska din nästa som du älskar dig själv.
Anders utgår ifrån Fredrikskyrkan i sitt arbete. Inom det som kallas pastoratet ingår Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan, Aspökyrkan och Kungsmarkskyrkan. Det är ca 50 personer som arbetar inom detta pastorat. Om man bara ser till Fredrikskyrkans församling så är det ca 20 stycken som arbetar där. Verksamheten i Fredrikskyrkan omfattar att man kan dreja i lera och måla mellan elva och två på vardagarna, soppluncher på tisdagar, ordnar sångstunder för äldre och kreativt skapande (måndagar). Målet är bland annat att försöka bryta människors ensamhet och isolering.
Hela verksamheten finansieras genom kyrkoskatten. Fredrikskyrkan blev totalrenoverad för ett par år sedan. Väldigt tacksamma att kyrkan nu är så lätt att anpassa för olika verksamheter för det är stolar istället för bänkar som går att flytta på. Nu kan man plocka bort stolarna och ha en konsert som exempel. Det har blivit en multifunktionell kyrka.
Anders tycker också det är viktigt att kyrkan är öppen för alla. Man behöver inte vara medlem för att delta i verksamheten. Förebilder som Anders har är bland andra munkar och nunnor från för. Det har också kommit in personer in i hans liv som inte är hans föräldrar men som betytt ofantligt mycket och som ser en för vad man är. Det är en blandad kompott av människor som han möter tycker Anders. Annars är det det finaste att just möta människor. Men det krävs mycket egentid för att fylla på när man mött människor. Anders drivs av hungern att träffa människor. Under Covidepidemin kunde man inte möta människor och det var jobbigt för då kunde man enbart träffas över mobiltelefon. På frågan om Anders kan släppa tankarna på jobbet när han slutar för dagen säger han att det är svårt. Han brukar gå ute i naturen eller sitter och drejar där hemma hjälper men han har blivit bättre med åldern. När man drejar släpper man allting och man måste vara fokuserad. Då är man i en bubbla och man blir alldeles tom på tankar.
En svaghet Anders tycker sig ha är att han inte har någon utbildning. Det retar Anders ibland. Han känner att han skulle nå längre om han haft en utbildning. Exempelvis som att Anders inte kan något språk förutom svenskan. Det kan bli svårt då de har utländska personer som vill se kyrkan. Han ser upp till människor som har utbildning, En annan svaghet är han har svårt att ta emot positiv kritik. Exempelvis kan det vara om Anders sitter och spelar piano och någon kommer och berömmer honom för det. Då har Anders svårt att ta emot den positiva kritiken. Det är inte riktigt snällt att inte kunna ta emot positiv kritik tycker han. En styrka är att tycka om människor. Det betyder så otroligt mycket.
Anders tycker han har turen att han har en lyhörd kyrkoherde som chef (som heter Gabriel Norrgård). Denne är lyhörd på hans förslag och det är Anders väldigt tacksam för. Men visst kan Anders vara frustrerad när han vill göra saker men att det inte går.

Anders träffar människor i sorg men dock inte vid begravningar. Det är en ynnest att få träffa människor varje vecka men ibland är det ju svårt. Ibland finns det inga ord att säga utan man måste bara vara närvarande.
Att vara troende hjälper säger Anders tvärsäkert. Annars hade Anders nog inte varit det. Det är som att äta en god middag. Då vill Anders dela med sig av måltiden, gud så gott. Det är alltid roligare att få dela med sig av det man upplevt till hela kompisgänget. Anders uttrycker det som att Jesus är med Anders i skiten. Tron har gett Anders så mycket kärlek.
Anders tycker han har den oförskämda nöjdheten att ha ett bra jobb. Det finns inget plus eller minus med vare sig att jobba som diakoni assistent eller kyrkopedagog.
På frågan om vad Anders konkret gör om dagarna skrattar han och säger som så att det värsta som finns är när chefen frågar om det gick bra kvällen innan. Då kommer Anders ofta inte på vad han gjorde. Han är så dålig att komma ihåg.
Anders spenderar tiden på sitt jobb med att träffa människor, till middagsböner, för att spela piano på sinnesro mässan som går varje onsdagskväll eller köra bussen för att hämta människor till och från kyrkan. Ganska mycket tid lägges också på pilgrimsvandringar som går runt om i Karlskrona eller ut i socken. Det sist nämnda är labyrintvandringar där det gäller att gå långsamt med ett steg i taget. Banan är ofta utlagd med stenar som en labyrint. Brådskan gör ingen besvär.
Trots två titlar i yrket så arbetar Anders inte mer än 40 timmar i veckan. Då jag påtalar att jag får intrycket att Anders är innovativ i sitt yrke så säger han att det är viktigt att ha roligt på jobbet annars är det ingen mening med det hela.
När vi fortsätter intervjun med vilken musik Anders tycker om så säger han lite överraskande att han tycker om tystnaden. När han försöker förklara det så menar Anders att utan tystnad så blir det ganska monotont. Annars är han en allätare på musik. Någon tävlingsmänniska är han inte och hans största fritidsintressen är kyrkan, barnbarnen och sin bibliska trädgård där hemma.
Resa är något Anders tycker mycket om. Resmål han ofta besökt är i Spanien. Senaste resa begav sig dock till Italien, närmare bestämt Assisi. En dröm är att få besöka Jerusalem någon gång för få se exempelvis Golgata.
När Anders jobbade som vaktmästare i Fredrikskyrkan 2016 och kyrkan var stängd för att den skulle renoveras så ringde en kvinna på och frågade om hennes dotter kunde får spela harpa i kyrkan, vilket hon fick. Anders tycker det blir vackert då man spelar instrument som harpa då tonen ökar och ökar i kyrkan. Sedan gick det en tid på flera år. Anders skadade olycksaligt sina axlar vilket gjorde honom intresserad av att införskaffa en harpa,. Då kontaktade han kvinnan och frågade om hon hade en harpa till salu och de köpte in en harpa, Nu har de ett antal harpor som de spelar på i kyrkan. Det är nog det bästa Anders gjort.
Några större drömmar om framtiden har Anders inte utan han hoppas att han har samma arbete som han har nu om fem år.
Referenser
https://www.linkedin.com/in/anders-bergstr%C3%B6m-44b983101/
https://www.linkedin.com/in/anders-bergstr%C3%B6m-44b983101/details/experience/
https://www.svenskakyrkan.se/karlskrona/diakoni
https://sverigesradio.se/artikel/7199210