ALMA-gruppen - The Autism Quality of Life CBT Method for Adults

Nr 3/2024
text ANDERS MALMBERG
 

Denna artikel är en produkt av en intervju med Gisela som är boendestödjare som tillsammans med en annan boendestödjare Tina och en KBT-terapuet från Regionen har stått för en kurs i den s.k. ALMA-modellen.
 ALMA är en metod för att öka livskvalitén för individer med Aspergers. Man har kört kursen nu tre omgångar under tre år och det är boendestödjare här i Karlskrona som håller i kursen tillsammans med en utbildad KBT-terapeut som heter Ingela Karlsson. Ingela jobbar nu på barnpsykiatrin. Att ha med en KBT-terapeut var ett krav för att kursen skulle genomföras. Resultatet blev så lyckat att de första två årens grupper nu arrangerat träffar där man bestämt att det skall visas film, spelas spel och ta upp intressanta ämnen ifrån kursen.

 

De två kursledarna är som sagt boendestödjare ifrån grupp ett d.v.s. närmast centrum efter den geografiska indelning som boendestödjare är indelade i inom Karlskrona.
 Gisela och jag möts under tiden som deltagarna ifrån grupp ett och två träffas på Träffpunkten. De som är här har alla tidigare gått en kurs i ALMA.
 Det finns till idag två grupper som gått ALMA färdigt och en grupp som håller på. Den sista gruppen har inte gått så strikt efter modellen. Gisela berättar att ALMA-modellen annars är strikt indelat i olika avdelningar som tas upp efter varje kapitel i den bok man hade som hjälp. Inslag i kursen kunde vara exempelvis sociala relationer och familjerelationer.

 

Anledningen att kurser startades var att det kom en del projektpengar ifrån EU som möjliggjorde verksamheten. Under Covid-epidemin när allt egentligen stängdes ner så var ALMA-gruppen det enda som drevs vidare. Det kunde de göra eftersom de halverade antalet deltagare och kunde på så sätt sitta längre ifrån varandra under mötena.
 Det var boendestödjarna och Regionen som bestämde vem som skulle får plats. De hade då ett antal kriterier vilket bl.a. var att personen hade diagnosen högstående autism, hade boendestödjare och en kontakt med regionen. De tog in folk och intervjuade tilltänkta personerna. Totalt blev det åtta deltagare per omgång kursen hölls. I den första omgången var de tre kvinnliga deltagare.

 

Det var känslig information som kom fram under kursens gång och det viktigt att det som sades under mötens skulle stanna inom gruppen. Det har dock fungerat bra och det har byggts upp ett förtroende bland deltagarna som gör att de delar med sig av även känslig information.
 Resultatet har blivit att deltagarna har fått nya kamrater och ett bättre självförtroende för att umgås med andra människor.

 

Man har då bestämt vad man ville träffarna efter den egentliga kurstiden skulle handla om. Det var ett, titta på film. Två, spela spel och sist tar man upp avsnitt ifrån kursen som man vill repetera. Filmerna är vanliga kända filmer och spelen är som Dungeons and Dragons. Det har t.o.m. gått så långt att man bjudit in varandra för spelkväll hos någon av deltagarna.
ALMA vilar på en utvidgad KBT-modell med många pedagogiska, kursliknande inslag. Behandlingen pågår under två terminer och består av sammanlagt 37 sessioner. Författare är Susanne Bejerot, psykiater, KBT-psykoterapeut och professor vid Örebro Universitet och Eva Björnstjerna, legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut samt handledare och lärare med inriktning KBT.
 Avsikten med behandlingen är att förbättra deltagarnas livskvalitet genom att öka deras möjligheter till socialt samspel, självförståelse och självacceptans. Syftet är också att ge deltagarna en ökad självinsikt vilket kräver inlärning och förutsätter deras aktiva medverkan i behandlingen, bland annat genom arbete med individuella mål.

 

Referenser
https://hogrefe.se/klinisk-psykologi/alma/
https://psykologtidningen.se/artiklar/aktuellt/
https://www.pedagogisktperspektiv.se/lecture/bejerot24mars2023/


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0