Día de los Muertos

Nr 3/2024
text PETRA SVENSSON
 

De dödas dag, eller Día de los Muertos, är framförallt en fest för de döda, det är dagen som markerar att de döda återvände till jorden för att hälsa på sina anhöriga.
Firandet är en stor och viktig religiös högtid i Mexiko som infaller den 2 november, samma dag som Alla själars dag firas inom Romersk-katolska kyrkan. Kyrkogårdar badar i ljushav, när Mexikanerna hyllar de döda.
 Tron på att de döda återvänder till jorden under den här högtiden för att besöka sina anhöriga på kyrkogårdar eller vid offeraltare i hemmen är väldigt stark. De återvänder för att njuta av den mat och dryck som de saknar från sin tid på jorden och för att träffa sina levande familjemedlemmar. Familjerna skapar stora offeraltare Porträtt eller fotografier, visar vilka offeraltaret vänder sig till och är ett sätt för de levande att visa att de fortfarande minns sina döda. Maten man dukar fram visar vad den avlidna tyckte om att äta. Ofta tänds rökelse för att rena platsen för altaret men även salt, som är symbol för rening av själar dyker upp.
 Denna dag är inte en dag då sorgen bejakas utan snarare ett tecken på firande och glädje. De dödas själar återvänder till de levandes värld för att dricka, dansa och spela musik med sina släktingar. Det här är ingenting man ska vara ledsen över,
det är en fest


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0