Eurovision 2024

Nr 3/2024
text FREDRIK SAMUELSSON
 

Lördagen den 11 maj så var det dags för Eurovision finalen och den hölls i Sverige eftersom Loreen vann förra året. Finalen sändes från Malmö Arena och eftersom Israel tilläts vara med i tävlingen så var det demonstrationer på Malmös gator och massor av poliser som höll ordning på alla människorna. Det var EBUS beslut att Israel tilläts att tävla och det skapade irritation bland folket.

 

Kroatien och Finland var tippade på att vinna i år och de hade bra låtar men väldigt händelserik show. Det här året är det många bidrag som är väldigt händelserika och ibland väldigt underliga. Det är tydligt att de har inspirerats av Finlands bidrag förra året. Det hamnade på andra plats men många ville att Finland skulle ha vunnit i stället för Sverige.

 

Irland hade en häxa som ålade på golvet i showen och Schweiz hade en man som sprang på något som såg ut som en parabol men utan antennen i mitten. Kroatien hade en man som rappade och sjöng en catchy låt medan Finland hade en man som kläcktes ur ett ägg och sprang omkring på scenen.

 

Nederländerna gick vidare i deltävlingen men blev diskvalificerade eftersom sångaren hade bråkat med någon och även blivit polisanmäld. Det var sammanlagt 25 olika länder som var med och tävlade och Luxemburg var tillbaka igen efter många års icke tävlande.



De 25 olika länderna framförde sina bidrag och jublet var allra högst när det var Kroatiens och Finlands tur att framföra sina låtar. Schweiz och Irland mottog också mycket jubel när de skulle sjunga sina låtar. Sverige fick inte lika stort jubel i år och jag håller med om att det inte var en särskilt bra låt som vi tävlade med i år.

 

Efter att alla låtarna hade spelats så blev det lite underhållning. En del av underhållningen var bra medan en del var lite för lång och kändes jobbig. I år så var det 50 år sedan som Abba vann med låten “Waterloo” och det uppmärksammades flera gånger i programmet. Tyvärr så var inte Abba där men några andra artister sjöng deras vinnarlåt och det lät bra.

 

Efter lite underhållning så presenterades de olika ländernas jury och de gav poäng till länderna som de hade röstat på. Schweiz fick 12 poäng av många länder och det var tydligt att de var omtyckta av de flesta länder. Israel fick väldigt lite poäng av varje land men deras låt var å andra sidan inte särskilt bra.

 

När varje land hade givit sina poäng så var det dags för folkets röster och Kroatien och Schweiz fick mest röster av folket och det blev Schweiz som vann. Sverige hamnade på plats 9 och det var ett bra resultat tycker jag.

 

Det var underhållande att titta på tävlingen och en hel del av låtarna var bra.

 

01 Schweiz 591 poäng
02 Kroatien 547 poäng
03 Ukraina 453 poäng
04 Frankrike 445 poäng
05 Israel 375 Poäng
06 Irland 278 poäng
07 Italien 268 poäng
08 Armenien 183 poäng
09 Sverige 174 poäng
10 Portugal 152 poäng


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0