Återhämtningscafé

Onsdagen den 18 september bjöds det til Återhämtningscafé i Bromölla och ca 20 personer närvarade. Vad är då Återhämtningscafé som man pysslar med i östra Skåne?
I stora drag:
Återhämtning kan definieras på olika sätt men handlar i grunden om att alla ska ha möjlighet att leva ett bra liv med eller utan de begränsningar som orsakats av psykisk ohälsa. Det
innebär att skapa ny mening utifrån vad man själv definierar som värdefullt i livet.
Återhämtningscafé härstammar från internationellt etablerade Recoverycafé som finns i både Europa och USA. Här fungerar ofta caféerna som en samlingspunkt för utsatta och
ensamma.
PEER supporters (Personlig egenerfaren resurs) är en viktig, obligatorisk tillgång och är också de som håller i stora delar av innehållet. Caféerna återfinns oftast på en stationär plats dit man kan komma på speciella tider. Utifrån detta perspektiv härstammar idén om Återhämtningscafé i östra Skåne.
Modellen för Återhämtningscafé i östra Skåne är framtagen i samarbete med personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa samt professionella inom både kommun och psykiatri.
Modellen utgår från att inte begränsa möjligheten till medverkan utifrån en speciell inriktning utan att den öppnar upp för vem som helst som berörs av psykisk ohälsa att känna sig välkommen.
Alla besökare deltar utifrån sina egna förutsättningar och det finns inget krav på att vara aktiv i samtalen. Det är ok att bara lyssna. Däremot är det krav på att förhålla sig på ett
sådant sätt som inte kan uppfattas störande eller kränkande för andra som besöker caféet. Reglerna för hur bemötandet på caféträffarna ska vara kan man med fördel göra upp i förväg.
- Caféerna riktar sig till en allmänhet där alla som vill skapa möjligheter till välbefinnande/återhämtning från psykisk ohälsa kan känna sig välkomna
- Platsen för Återhämtningscafé ska vara lätt att ta sig till och gärna på ett café eller en caféliknande miljö
- Tiden för träffarna bör ligga på tidig kväll efter ordinarie arbetes/skoltider
- De som håller samman och planerar träffarna ska vara Peer supporters eller andra egenerfarna resurser samt gärna representanter från kommun och psykiatri
- Caféträffarna ska vara gratis och fika serveras
- Varje träff bör ha ett tema och innehållet utgår då från deltagarnas egna önskemål
- Återhämtningsguiderna ska finnas tillgängliga och används som stöd för diskussionerna vid caféborden. Annat bra material utifrån tema bör också vara tillgängligt, liksom skrivmaterial.
Hur går det till
Första caféträffen har ett givet tema kring ”Vad är återhämtning för mig”. Det som framkommer här kan utgöra tema för kommande återhämtningscafé. Ett tips kan vara att
redan inledningsvis referera till Återhämtningsguidens kapitel som förslag på vad som kan vara viktigt i återhämtning.
Vid varje caféträff ges en inledande sammanfattning kring definition av återhämtning och vad caféträffarna har för syfte. Här presenterar sig Peer supportrarna och andra medverkande professionella och/eller inbjudna gäster med en förplanerad inledning kring upplägg och innehåll. Det egenerfarna perspektivet lyfts fram specifikt.
Efter diskussion vid caféborden utifrån aktuellt tema görs en återkoppling av diskussionerna som de ansvariga för caféträffarna gemensamt håller i. Återkopplingen ska främja de perspektiv/erfarenheter som kommit fram vid de olika caféborden. Avslutningsvis möjliggörs en avslutande öppen dialog där alla medverkande delger varandra sina tankar, reflektioner och erfarenheter.
De tema som blir aktuella ska förberedas utifrån den erfarenhetsbaserade (evidensbaserade) kunskap som finns inom området. Nedan följer några av de tema som blivit aktuella i östra Skåne utifrån deltagares önskemål:
- Känna sig trygg i livet
- Våga vara sig själv
- Tycka om sig själv
- Egenmakt
- Natur och djur
- Musik och konst
- Humor och glädje
- Hjälp och stöd som finns att få
- Anhörigas betydelse
- Att hålla i ett café, vem gör vad?
- Avslappning
- Sömnens betydelse
- Våga säga ja/nej
- Vara med andra
- Körsång och fotografering
- Stress och oro
- Vara drogfri
- Drömmar och mål
- Positiva tankar