Jeanette Karlsson

Nr 4/2024
text ANDERS MALMBERG
 

Jeanette Karlsson är enhetschef inom Karlskrona kommun
Hon är 57 år och kommer ursprungligen ifrån Torsås i Småland. Ännu idag bor hon i samma kommun men då i Bergkvara som ligger mellan Kalmar och Karlskrona. Hennes närmaste består av lillasyster Carolin som är fyra år yngre, en mamma som är i livet men inte pappa och två vuxna barn, en son och en dotter. Hon är särbo sedan sex år tillbaka med en man som bor i Lyckeby. Trots att hon har långt att köra så är det inte bara till nackdel då hon tycker ha sig tid att gå igenom dagen när hon kör fram och tillbaka. Det kommer dock bli bättre då nya E22:an skall bli klar.

 

Jeanette var 18 år när hon började jobba på ett stort ålder-domshem i Torsås med sju avdelningar. Hon blev kvar där i tjugo år. Hon ville dock göra något annat och sökte in till både socionomprogrammet och sjuksköterskorprogrammet. Hon kom in på bägge alternativen och började vid 38 års ålder att studera till socionom på Linneuniversitet i Kalmar. Jeanette tog fullt CSN lån samtidigt som hon jobbade på helgerna under studierna. Hon pendlade till Kalmar ifrån Bergkvara tillsammans med tre andra studenter. Om man tittar på socionomprogrammet ger det ett väldigt brett perspektiv. Något Jeanette tycker hon skulle behöva läst mera är arbetsrätt. Hon har inte läst något ytterligare efter socionomexamen. Inom kommunen har man något som kallas ledarutvecklingsprogrammet med syfte att få kunskaper om olika ledningsverktyg samt att skapa förutsättningar för ledare att bedriva utveckling och förändring. Jeanette har inte läst eller jobbat utomlands men det fanns en del som gjorde sitt examensarbete utomlands när hon läste i Kalmar, exempelvis i Australien. Skillnaden var att de ofta var unga och inte hade någon familj som Jeanette hade att tänka på (hennes barn var vid examensarbetet tonåringar). Jeanette säger sig tycka om att plugga. Hon sökte in på masterprogrammet i socialt arbete som socionom i Jönköping efter två års tid men det var för långt att pendla till så det blev aldrig av. De var 84 stycken i början av studierna på universitetet på socionomprogrammet men det hade minskat till ca 55 studenter i slutet av utbildningen. Det var stor skillnad i ålder på socionomstudenterna då vissa gått direkt ifrån gymnasiet medan andra som Jeanette hade jobbat ett tag.

 

Jeanette fick sommaren 2009 ett semestervikariat där hon tidigare hade gjort sin praktik. När skolan skulle börja på hösten så fick Jeanette ytterligare ett sjukvikariat. Det var ett erbjudande om enhetschefsjobb. Samtidigt skulle Jeanette skriva kandidatuppsats och därför som motkrav ville hon ha ledigt en dag i veckan för att plugga. Det fick hon och det fungerade bra då det var mycket studier hemma under uppsatsen. Januari år 2010 fick Jeanette ut sin examen som socionom. Jeanette kommer ihåg att hon kände sig vid denna tid som gammal trots att hon då bara fyllt drygt 40 år. Jeanette sökte efter sin utbildning en tjänst med inriktning Personlig Assistans och efter sju år så bytte hon inriktning mot gruppboende Socialpsykiatri. På frågan om varför hon tror att hon blev utsedd till sitt första chefsjobb svarar hon att kanske för hon fick semestervikariatet som enhetschef. Hon kunde då relatera till de teorierna ifrån böckerna hon läst i utbildningen. Hon känner att hon hade erfarenheten att jobbat på golvet när hon fick sitt första chefsjobb. Jeanette menar att när man är ung har man enorma drivkrafter. Det mest utmanande under första året var att våga göra fel och ta lärdom av sina misstag.

 

Om det är någon som Jeanette har haft som förebild som chef så är det hennes pappa. Han arbetade som asfaltsläggare men var väldigt idrottsintresserad och samhällsintresserad, Jeanette saknar sin far som gått bort när hon vill diskutera samhällsfrågor. Exempelvis kan hon läsa något i tidningen och då sakna sin pappa att prata med om detta. Jeanette säger att hon ville bli polis som ung men utbildningen till polis låg enbart i Stockholm på den tiden och Jeanette ville inte flytta till en så stor stad som Stockholm. Hon var alldeles för blyg och vågade inte lämna sin byhåla. Hon tyckte inte att hon som ung skulle kunna bo i en så stor stad. Nu när hon blivit äldre ser hon det inte som ett hinder längre, kanske skulle hon kunna tänka sig bo i Göteborg eller Malmö för där fick det finns ett helt annat utbud av kultur.

 

I skrivande stund är Jeanette enhetschef över ett gruppboende i Inglatorp och ett boende på Ringvägen 38 i Lyckeby men det kommeratt bli förändringar till hösten. Det kommer bli stora förändringar nu när de slagit samman de två förvaltningarna till Social och Funktionsstödsförvaltningen. Arbetsuppgifterna Jeanette har om dagarna kan variera väldigt mycket. För tillfälligt jobbar hon mycket med att sätta ihop schema för personalen. Ibland blir det intensivt beroende om man har något i pipelinen. Det är också en hel del möten i kalendern. Det är både möten både i och utanför verksamheten. Samtidigt skall hon finnas tillgänglig när man så behöver Jeanettes tjänster.

 

Hierarkin som finns inom den kommunala verksamheten är följande att längst ner finns en enhetschef, följt av avdelningschef samt högst upp av en förvaltningschef. Över dessa chefspositioner finns en nämnd bestående av valda politiker.

 

Jeanette arbetade tidigare tillfälligt som avdelningschef för särskilt boende. Hon var då chef för sina före detta kolleger. Om hon fattade beslut som enhetschef fattade hon beslut enbart för de verksamheter hon ansvarade för. Som avdelningschef fattas det om beslut av en övergripande och strategisk karaktär i förvaltningen. Som enhetschef fattar man beslut för sin verksamhet. Som avdelningschef fattar man beslut på en övergripande nivå. Hon saknade att kunna åka ut till brukare och personal som avdelningschef. Det hon gillar att jobba som chef är att den ena dagen är inte likt den andra och att det finns en möjlighet att påverka. Hon tänker om hur många människor hon träffat sedan hon började som chef. Jeanette har alltid jobbat i kommunal regi och kan därför inte säga om det finns några skillnader mellan kommunal verksamhet och privat verksamhet.

 

IT-utvecklingen har varit enorm med betydligt fler digitala system och fuktioner än vad som fanns tidigare. Digitaliseringen gör det möjligt att kvalitetssäkra verksamheten t.ex. att personalen kan mata in om de gett medicin i en app på en mobil.
 I regel jobbar Jeanette 40 timmar i veckan men med hänsyn till arbetsanhopningar, vilket medför att vissa dagar blir längre eller kortare än andra. Hon har bland annat inte rätt att ta ut övertid. Tankarna om arbetet far runt lite ibland men Jeanette tycker hon har blivit bättre på det på senare tid. Hennes styrkor är att hon är lyhörd, lyssnar in och är empatisk. Kanske har hon svårt att släppa prestigen ibland och svårt att släppa jobbet. Tycker om att jobba med människor och har alltid gjort det. Som undersköterska kunde man få väldigt trevliga livshistorier berättade för en tycker Jeanette.

 

På den positionen Jeanette har känner hon ett tryck både uppifrån och nerifrån. Hon måste förhålla sig till både LSS-lagen och arbetsmiljölagen. På tal om man sparar på att dra in fikat för brukarna säger hon att det handlar mer om likställdhetsprincipen, att Kalle som bor i sin egen lägenhet inte får det serverat. Men visst är det också en besparing.

 

Hon tror inte att utbildningen har hjälpt henne att bemästra stress utan tagit det som det kommer, Jeanette har fått lära sig att hantera stress med avslappningsövningar och då genom att befinna sig här och nu och inte långt fram i tiden. Hon tycker sig att hon kan skratta åt sig själv och att hon har lätt till skratt. Tycker om när folk bjuder på sig själva. Arbets-uppgifter som hon tyckt mest om är möten med människor som kan ge så mycket. Minst om är när hon jobbar i system som inte fungerar och hänger sig och hon inte blir färdig med sina uppgifter.

 

Fritidsintressen Jeanette har är att odla och så plantor och blommor. Hon har nu skaffat sig ett växthus vilket hon har velat ha i många år. Jeanette tycker också om att åka ut till helt okända platser. Packa en piknik korg och åka någonstans som Österlen eller Öland eller gå ut i skogen. Det behöver inte vara så jättelångt. En period målade hon med pensel. Hon säger att hon då flyter bort lite i tankarna. Hon tycker också om att umgås med familjen. Hon har nu endast katter men innan när barnen var små hade de både får och höns. Jeanette säger att hon lyssnar periodvis på musik, ibland med tempo och ibland lugnare. Det kan vara både modern och äldre musik. Exempel kan vara artister som Uno Svenningsson och Per Gessle. Även annan svensk musik tycker Jeanette om.

 

I sin ungdom idrottade Jeanette och då i olika bollspel. Som vuxen sträcker det sig mera till att passivt titta på. På frågan om hon hejar på något lag säger hon Kalmar FF. Hon kan instämma att det ibland är svårt att hålla humöret uppe men hävdar ändå att man kan inte gå ner sig utan man måste tänka positivt. Hon vill i framtiden resa till Gotland där hon inte varit. Hon tror att det är vackert på Gotland och det var på vippen att hon skulle besöka ön men då var det fel på färjan de skulle åka med. Andra platser Jeanette nämner är Halmstad och då specifikt Tylösand. Där håller Per Gessle till och det finns fina musikband som uppträder. För övrigt tycker hon inte om att flyga. För ett tags sedan tänkte hon att det inte vore så dumt att bli pensionär, att ha sina dagar och göra vad man vill på ålderns dagar. Hon tror att det nu är lite försent att pröva något nytt nu. Till sist säger Jeanette att det som gör henne stolt är hennes två barn.

 

Referenser
https://www.monster.se/karriarradgivning/artikel/styrkor-svagheter-vad-du-ska-saga-under-en-intervju
https://www.jobylon.com/sv/blogg/kompetensbaserad-intervju/
https://se.indeed.com/karriarrad/intervjuer/vanliga-intervjufragor-och-svar#Beteendeintervjufr%C3%A5gor
https://se.indeed.com/karriarrad/intervjuer/vanliga-intervjufragor-och-svar#Fr%C3%A5gor%20Om%20Dig

 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0