mats kullberg

Nr 2/2025
text ANDERS MALMBERG
 

Jag har intervjuat Mats Kullberg för den här artikeln. Mats är samordnare och projektledare för psykisk hälsa och suicidprevention i Karlskrona kommun. Hans arbete har som målsättning att folk skall må bra. Han är 57 år gammal och är uppvuxen på Torhamn. Ett syskon, en syster har han. Numera bor han ute på Hasslö med fru och tre barn i tonårsåldern. Hans fru utbildar sig till lärare just nu men skall vara klar till sommaren.

 

Mats är utbildad fritidsledare men har därefter kompletterat med kurser ibland annat psykisk hälsa och suicidprevention. Mats första jobb var på restaurang, en som hette A la Finess men har även jobbat på gamla Domus restaurang. Efter det har han arbetat på försvaret som civilanställd, i en skola, på fritidshem och som barnskötare. Därefter kom han att jobba på det som kom att kallas Jobbcenter.
 Mats tillsammans med tre andra, Anna, Kim och Dan var de som startade denna verksamhet ifrån noll år 2008. Han jobbade på Jobbcenter till 2018-2019. 2012 fick de ett statsbidrag till verksamheten för att arbeta med IPS-metoden (individuell placering med stöd, stödja människor i arbete som har psykisk sjukdom). Jobbcenter blev bättre än vad det var tänkt tycker Mats. Det visar inte minst det faktum att de fick ut mycket människor i jobb.

 

Konkret jobbar Mats idag mycket med möten och att hålla i utbildningar. På senare tid har det blivit mer möten med regionen då de fått mer pengar till det länsövergripande och länsgemensamma arbetet. Mats jobbar på Utvecklingsenheten som ingår i Stabsavdelningen på Kommunledningsförvaltningen och han har Lenita Karlsson som enhetschef.
 De två dominerande kurserna Mats håller i dag kallas AOSP och MHFA. AOSP står för Akut omhändertagande av självmordsnära person medan MHFA står för Mental Health First Aid Training vilket betyder ungefär Första hjälpen till psykisk hälsa på svenska. Skillnaden emellan AOSP och MHFA är att de vänder sig till olika grupper. Målet är att rädda liv genom ökade kunskaper om psykiska sjukdomar och självmord. Målet med alla utbildningarna är att höja kunskapsnivån som i sin tur minskar riskerna med psykisk ohälsa och självmord.

 

Han är utbildad till att hålla i MHFA, men kan även utbilda andra till att bli instruktörer. MHFA-utbildningen finns i tre versioner. En ämnad för personer som jobbar med barn och unga, en för vuxna och en för äldre personer. Utbildningen riktar sig främst till föreningar och samhällsföreningar. Mats har blivit certifierad att utbilda andra i MHFA. Första hjälpen till psykisk hälsa. Det är ett vetenskapligt utvärderat och internationellt första hjälpen-program vid olika psykiska tillstånd. Utbildningen vänder sig i första hand till personer som arbetar i ett människonära yrke eller i ideella sammanhang.
   Det finns två versioner av AOSP utbildningen. En där målgruppen är främst blåljuspersonal, exempelvis sjörädd-ningssällskapet, brandvärn, blåljusverksamheter eller frivilliga. En andra version är AOSP allmänhet som ges till exempelvis receptionspersonal inom kommunen och hem-tjänstpersonal.

 

Alla första hjälpen utbildningar (som MHFA) skall se likadana ut men ändras med tiden. Den är framforskad centralt, inte påhittade teser och skall ge en större nyfikenhet för ämnet. För MHFA så är den rekommenderade antalet deltagare 16 stycken men det kan vara upp till 20 stycken. För AOSP är rekommenderat ett lägre antal, cirka 8 stycken. Detta för att alla skall få tillfälle att vara med på samtalsträning och roller (optimala).

 

Det kan även vara så att verksamheter beställer utbildningar som skräddarsys. Mats berättar vidare att en utbildning kom till genom att organisationen Seniorer i skolan ville ha den. Det utvecklade sig till en kurs om tre block på tre gånger 2,5 timmar. Han utvecklade den tillsammans med Cristoffer Olsson. Mats poängterar att framför allt att bemötandet är viktigt. Kursen innehöll ett allmänt block om psykisk hälsa, ett till ungdomar och ett mot äldre. Den gav de till PRO-föreningar och andra samhällsföreningar. Den här kursen skall skapa ett intresse som kan leda till att stigmat kring frågor om psykisk hälsa minskar, Mats menar att det är lättare att prata om en str-äckning i benet än om hur man mår psykiskt.



Det finns en överenskommelse mellan kommunerna, regionerna och staten om vad de skall göra. Mats berättar vidare att en tredje del jobbar han mot kommunernas verksamhet (det gäller känna av vad det är som efterfrågas och vilka behov som finns t.ex. i skolan). Den andra tredjedelen är över kommunernas verksamhet. Det är länsövergripande tillsammans med regionen för att få en bättre vård. Det kan gälla att det är lasarettet, regionen, folkhögskola eller Musik i Blekinge, Den sista tredje delen jobbar Mats mot civilsamhället som mot föreningar eller studieförbund. Målet är att få till gång en samverkan.

 

Det finns en nollvision om självmord sedan 2008 i Sverige. Att Mats arbete är viktigt kan man utläsa av statistiken då 1617 personer begick självmord i Sverige år 2023, vilket är en var sjätte timme. Som jämförelse är det 7-8 ggr mer än som dör i trafiken. Självmord är också den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar. Det är därför han tycker att det är så oerhört meningsfullt med hans arbete. Mats säger att det finns inget vaccin mot psykisk ohälsa. Han tycker det är roligt att hålla utbildningar och hävdar att det är ett livsviktigt jobb.
 Ser man över tiden så har det blivit mindre stigmatiserat med att prata om psykisk ohälsa och självmord. Mats säger att frågorna kring suicidprevention har flyttat in i folkhälsoarbetet och han tycker att han märker en nyfikenhet. Men man måste våga fråga om självmord och måste orka vara ute och arbeta mot självmord. Det är långa processer samtidigt som Mats menar att det är en myt att man inte skall väcka den björn som sover utan man måste våga fråga. Han har varit nära en person som begått självmord eller som tänkt begå det.

 

Hans barn hjälper Mats att släppa jobbet (normalt heltidsjobb 40 timmar i veckan) eftersom de helt enkelt tvingar honom att göra det. Mats tycker hans fru är hans största förebild i livet. I yrkeslivet ser Mats att Leif Boman, Tomas Gotthardsson (f.d. Utvecklingschef på dåvarande funktionsstödsenheten), Jörgen Aronsson och Christoffer Olsson som förebilder. Han menar de har en schysst människosyn.
 Styrkor han tror stämmer överens med honom är att han är bra på att prata och umgås med folk, Han är naturligt nyfiken på människor och menar på att alla kan lära sig något av alla.

 

En svaghet Mats tycker han har är att han är konflikträdd. Kanske också att han är lite för glad i mat säger Mats med glimten i ögat. Han tycker att han har blivit bättre att släppa taget om jobbet på fritiden på senare år. Med åldern har man blivit mindre beroende då han inte tänker så mycket vad andra tänker om en. Han tycker han tar bättre hand om sig själv nu på äldre dagar. Som ung ville Mats bli naturforskare eller vara ute på sjön. Numera säger han att om han inte skulle haft det arbete han har nu så skulle han nog vilja jobba ute på sjön.
 När de politiska besluten inte går i linje med det utvecklingsarbete han själv vill göra kan det kännas frustrerande. Inom ramarna för det han skall göra så tycker Mats har mandat att få bestämma och därför tycker han att hans arbete är roligt. Det kan dock vara frustrerande att det tar så lång tid ibland.
 Mats tycker det har blivit ett större intresse bland politikerna för de frågor han jobbar med. Det skall ta tid inom kommunen då det är viktigt att pengarna används på rätt sätt. Det går långsamt i kommunen men det är så en demokrati fungerar men man kan självfallet alltid önska mera resurser.



Självhjälpsstrategier mot stress är exempelvis att han försöker få en fem-tio minuter mellan varje möte, Men samtidigt medger han att han ibland inte har tid till självreflektion. I alla utbildningar Mats har pratar man om stress. Balansen i livet, att han har en familj och ett roligt och intressant arbete och en hobby som han tycker om och trivs med hjälper mot stress.
 Han tycker att den största prestationen i hans yrkesliv var när han fick förmånen att bygga upp Jobbcenter helt ifrån scratch. De är nu ca 8-10 stycken på Jobbcenter. Anna och Mats jobbade med det som då kallades Asperger syndrom, numera Autism spektrum störning. De var tidiga i Sverige med att det låg under funktionstödsförvaltningen. Numera har Mats regelbundet möten med Jobbcenter i hans jobb som samordnare. Han är också stolt över att ha varit delaktig i det länsgemensamma arbetet med att ta fram den suicidpreventiva strategin som nu är antagen i hela Blekinge län.

 

Mats säger att han tycker om att ha kul och att han har humor. Det kan vara att han delar s.k. reels (korta videosnuttar) med barnen. Det som gör Mats arg är orättvisor, både på jobbet och samhället i stort. Det kan vara att han blir arg på hur läget idag ser ut eller att den förda politiken kan göra honom arg. Mats berättar att han inte varit politiskt aktiv men däremot fackligt aktiv inom Vision i hela 13-14 år. Han satt då i styrelsen för fackförbundet Vision. Bäst bland hans arbets-uppgifter tycker Mats om att hålla utbildningar.

 

Vad det gäller fritidsintressen så berättar Mats att han har spelat i ett band kallat Low down men att man nu har haft uppehåll en längre tid. Mats tycker det var jätteroligt att spela och främst det sociala tugget i replokal tilltalade honom. Det gällde att ge och ta och vara en bra lagkompis. De har tre katter som husdjur, mest för att ta mössen men hans barn tycker de är mysiga också. Andra fritidsintressen är att paddla kajak och fiska ut i skärgården. Största fritidsintresse är dock engagemanget i Sjöräddningen. De har idag 4 enheter inom sjöräddningen i skärgården. Det består av en täckt båt (som de kör sjuktransporter med), en öppen båt, en rescuerunner och en svävare. De ansvarar för området österut från Bergkvara, Kristianopel till Saltärna i Ronneby skärgård västerut.
 På frågan om scenskräck säger han att det kan vara bra att vara nervös då det skärper till en. Mats har inga favoritlag inom sporten och menar han inte är någon tävlingsmänniska. När det ser svart ut så försöker Mats att sätta det i perspektiv om vad det värsta är som kan hända. Han menar att han ju har tak överhuvud och mat på bordet i vilket fall som helst.
 Mats tycker han inte har rest speciellt mycket men förra sommaren var han i Rom (Italien). Det var fint men alldeles för varmt. På frågan om han varit utanför Europa nämner han först Ryssland men kommer på sig att det var nog på den europeiska sidan. Han skulle dock vilja besöka nord-Norge för bergen verkar vara så vackra.

 

Om fem år hoppas han att få fortsätta med det han gör nu d.v.s. att jobba med de här utbildningarna. Mest stolt över i hans liv är han över sina barn och sin fru. Mats säger att det gäller att alltid ha flytväst på. Det gäller att hjälpa en människa som inte mår bra. Han hoppas att vi går mot en positivare syn om psykisk ohälsa med mer nyfikenhet även ifrån politikerna.
 En ny strategi har antagits av 27-28 myndigheter i Sverige och som kallas Det handlar om livet. Den skall spänna över en 10-årig period och handlar om hur vi skall arbeta med psykisk hälsa och suicidprevention. Mats säger att den går mot många positiva förändringar för människor med psykisk ohälsa. Till slut säger Mats att ett budskap han vill pusha för är följande: Våga fråga, våga prata, våga lyssna, våga agera.

 

Referenser
https://www.karlskrona.se/nyheter-karlskrona-kommun/fler-ska-v%C3%A5ga-prata-om-psykisk-h%C3%A4lsa/
https://www.karlskrona.se/ar/nyheter-karlskrona-kommun/psykisk-h%C3%A4lsa-i-fokus-p%C3%A5-vuxenutbildningen/
https://portal.clubrunner.ca/15826/Page/Show?ClassCode=StoryDetails&Slug=240905-mats-kullberg
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/forsta-hjalpen-i-psykisk-ohalsa
https://mhfa.nu/
https://www.rodakorset.se/var-hjalp-i-sverige/psykisk-halsa-och-psykisk-ohalsa/ge-stod-till-andra/psykologisk-forsta-hjalpen/#fler
https://www.sverigesradio.se/artikel/karlskrona-bast-i-blekinge-pa-att-forebygga-sjalvmord
https://polisen.se/aktuellt/reportage-ur-tidningen-svensk-polis/plotsligt-valjer-han-att-hoppa/
https://www.regeringen.se/contentassets/c162a46e26e4484fa2fddf3e10ff9f01/skr.-2024-25-77.pdf


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0