Tommy nielsen

Nr 1/2025
text ANDERS MALMBERG
 


Denna intervju är gjord med Tommy Nielsen som ansvarar för Träffpunkten, Presspunkten och ett gruppboende på Vikvägen 5. Tommy är 42 år gammal och bor i Rödeby. Som efternamnet indikerar härstammar han ifrån Danmark, närmare bestämt ifrån Bornholm. Anledningen till detta är att hans far som både var svetsare men också yrkesfiskare och kände därför till Karlskrona. När tiderna ekonomiskt senare blev svåra så flyttade hela familjen 1988 till Karlskrona då Tommy var 6 år gammal. Familjen bestod då även av Tommys mamma som arbetade inom äldreomsorgen och hans två syskon. Numera jobbar hans storebror som konstruktör på SAAB och hans syster som gymnasielärare.

 

Tommys mamma pratar fortfarande danska, medan syskonen som är 11 respektive 9 år äldre bryter på danska. Tommy säger att han förstår danska men om han försöker prata danska låter det som en svensk som försöker prata danska. Tommy lyssnar däremot på danska poddar och program. Han innehar sedan 2018 även svenskt medborgarskap.
 Familjen består idag av hans fru och tre barn. Det är en dotter som han har gemensamt med nuvarande frun och en dotter och en son ifrån tidigare förhållande. Den äldsta dottern läser till sjuksköterska vid Linnéuniversitetet medan sonen läser på gymnasiet.

 

Han började läsa till maskiningenjör på Blekinge Tekniska högskola men sökte sedan in till socionom programmet på Linnéuniversitetet som han kom in på 2019. Första terminen på socionomprogrammet läste han som normalt förlagd på Campus i Kalmar men sedan ställde Covid till det och han fick studera på distans.
 Tommy gick ett omvårdnadsprogram där han gjorde en praktik på Träffpunkten ca år 2005 och träffade då Kenneth på just Träffpunkten. Därefter har Tommy arbetat framför allt inom funktionsstödsförvaltningen men med olika titlar som vårdare, stödassistent eller boendehandledare. Innan 2005 så hade han olika jobb bland annat inom industrin.
 Tommys C-uppsats handlade om arbetsmiljön inom autismverksamheten i Sverige, en jämförelse mellan daglig verksamhet och gruppbostad. Då utförde han en enkätstudie i hela Sverige. Tommy läste en valbarkurs på sista terminen som handlade om socialt arbete och funktionshinder.

 

Tommy menar att han har sin socionomexamen att tacka för att han fick sitt första chefsjobb. Numera är det ett krav att ha en kandidatexamen för att tillsättas på en chefsposition inom kommunen. Hans första chefsjobb var när Tommy gjorde vad som kallas VFU eller verksamhetsförlagda utbildningen. Det sträckte sig till en termin under utbildningen till socionom. Tommy fick sedan ett erbjudande att jobba deltid i Karlskrona i avdelningen för barn och unga i ungefär ett år. Visserligen lärde han sig gruppspel och samarbete när han spelade bandy i unga år men främst tror Tommy att hans jobb som stödassistent inom autismverksamheter som gav honom en god människokännedom och därför empati för andra människor.
   Som ung ville Tommy bli kock. Han har inte utbildat sig inom området men är mycket intresserad av att laga mat. Han har inte gjort lumpen då Tommy endast hade danskt medborgarskap i unga år.

 

Tommy tycker det fungerar bra med Träffpunkten som det gör idag. När jag påpekar att det inte är lagstadgat att ha en verksamhet som just Träffpunkten inom kommunen så säger han att det snarare är ett tecken på att verksamheten är före sin tid då det kommer så många som det gör. Träffpunkten finansieras bland annat av att man skapar sysselsättning inom både Träffpunkten och Presspunkten. Tommy påpekar att han bara varit chef för dessa verksamheter sedan oktober och känner att han inte riktigt kan alla detaljerna ännu.
 Det har skett en omorganisation inom avdelningarna sedan oktober då man har gjort om flera avdelningar. Det är fler dagliga verksamheter som inte kräver så mycket personal som gruppboendena. Det till skillnad mot boenden som kräver mycket mer personal. Exempelvis jobbar det 17 stycken i personalen på Vikvägen 5. Det finns en policy att enhetscheferna skall ha ungefär lika många i personalgruppen. Tommy säger att det idag är ungefär är 25 stycken medarbetare under varje chef. Förändringarna på avdelningarna innebar också att enhetscheferna är stationerade ute på de arbetsplatser som de är ansvariga för vilket betyder för Tommys del att han har sitt kontor på Vikvägen 5. Det gör att han har mycket kontakt med just den enheten.

 

När jag försöker få mera klarhet vad enhetschef gör och då specifikt vad Tommy sysslar med om dagarna så får jag en ganska svävande men också ett mycket breda svar på frågor som han har ansvarar för. Det kan gälla att han tar hand om personalärenden, är arbetsmiljöansvarig, har det ekonomiska ansvaret, är rekryteringsansvarig, kontroll av om de behöver vikarier, om någon vill ha semester, kan kontrollera att lönerna stämmer, kontrollera om budgeten är i balans samt att det är mycket mejl. Tommy sammanfattar det i att ingen dag är likt den andre.

 

Socionomprogrammet som Tommy läste är väldigt brett. Man går i stort sett aldrig in på djupet. Däremot får man en större förståelse i efterhand för hela paketet. Psykologi, sociologi, juridik, kommunikation, lite statsvetenskap, både förståelse av individer och grupper och ett demokratiskt perspektiv. Han tycker han fått ett perspektiv både maktmässigt och normkritisk av utbildningen. Det ingick också två juridikkurser i socionomprogrammet. Han säger att han gärna fördjupat sig inom socialrätten.

 

Han tycker både om att jobba ensam och i grupp. Han känner att han är i processen delaktig mot något väldigt större. Det är en stor organisation som utgör Karlskrona kommun. Tommy uppskattar att det finns 200-300 chefer inom Karlskrona kommun. Det organiseras s.k. chefsdagar där alla chefer är inbjudna. Det var så länge sedan Tommy jobbade i en privat vinstdrivande organisation så han kommer inte ihåg det. Tycker om att bestämma men också att ge andra människor ge en möjlighet att utvecklas och växa. Han känner sig väldigt engagerad inom området, att ha inflytande och se att andra kan växa.
 Eftersom Tommy som enhetschef har flextid kan det variera hur mycket han arbetar per veckan men normalt arbetar han drygt 40 timmar i veckan. Han måste dock närvara vid exempelvis när de har APT på Vikvägen 5 vilket sker på kvällarna. Tommys sambo är familjehemshandläggare på socialförvaltningen (samma förvaltning som Tommy). Det blir mycket bollande med idéer men de självfallet sekretess att hålla sig till.

 

Tommy är väldigt intresserad av människor, tycker om att jobba med människor, göra saker bättre, vill påverka och göra saker bättre. Tommy säger att han har svårt för att släppa jobbet mentalt även när han är ledig. Han har heller inte märkt att han har lättare att släppa taget om jobbet ju äldre han blivit. Tommy tycker om att se andra växa också och han är väldigt engagerad inom målgruppen och vill bidra. Det är därför han jobbat sedan 2006 inom branschen.
 Tommy tycker att han har makt att lyfta det som är viktigt. Han är grindvakten som kan lyfta de frågor han vill, både upp och ner i organisationen. Han tror att han har mer makt än de som är i personalen på att lyfta frågor. Delegationsordningen som bestämmer över vad Tommy får göra och vad han får ta beslut om. Det är bara att acceptera delegationsordningen då det bestäms av politikerna och i slutändan av väljarna i demokratiska val. Exempelvis hur stora utgifter Tommy får godkänna. Det är nämnden av politikerna som bestämmer vad Tommy i sin tur får bestämma. Tommy berättar att han bland annat har hjälp av ett dataprogram som heter Hypergene som kan kontrollera pengaflödena.

 

Det bästa med att arbeta med människor är att man lär sig så otroligt mycket tycker Tommy. Tommy känner att han utvecklas av alla mötena med människor. Om man jobbar som enhetschef får man acceptera den politiken som invånarna valt. De demokratiska värdena är väldigt viktiga, viktigare än ens egna värden. Stressfyllt kan det vara om det är hårda krav både nerifrån och uppifrån samtidigt. Han har inte haft någon specifik utbildning inom stresshantering. Löpträning tycker Tommy hjälper mot stress. Det som får Tommy att skratta är hans barn och familj. Det som får han att bli arg är orättvisor. Tommy tycker mest om när han känner att han gör verksamheten bättre som exempelvis genom genomförandeplaner. Det är också roligt att se när verksamheten blir bättre för dem som bor där, det är ju målet. Han tycker också om att prata med människor är roligt. De arbetsuppgifter han tycker minst om är slentrianmässiga uppgifter som att kontrollera
fakturor.

 

På fritiden löptränar och sportfiskar Tommy. Det blir mest att han fiskar gädda. Tommys smak för musik täcker det mesta. Punk, hårdrock, metall, indie och country men däremot inga dansbandsband finns på hans playlist. Tommy håller inte på något specifikt lag inom idrotten. Han är helt enkelt inte så sport intresserad. Tommy hävdar att han heller inte är speciellt tävlingsinriktad av sig. På min fråga om hur han klarar av att tänka positivt även när det ser svart ut så nämner Tommy att fokusera på det man kan påverka, acceptera det man inte kan påverka och se skillnaden däremellan.
 Tommy tycker mycket om att resa och uppleva. Tommy har exempelvis varit i Polen, Tyskland. Han nämner Baltikum (Estland, Lettland eller Litauen) eller Mellan Östern som exempel han skulle vilja besöka. Överhuvudtaget tycker Tommy om att möta främmande kulturer.
 Tommy hoppas att han inom en femårsperiod gör liknande saker som han gör idag. Han är mycket intresserad av verksamhets utveckling men har just nu inga andra ambitioner än det han gör idag. Det Tommy är mest stolt över i sitt liv är hans barn.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0