HASSLÖFESTIVALEN - 10 år

foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 4/2009

Här är lite bilder från en livad lördag!












LEDARE

text KENNETH SVENSSON

foto BJÖRN SVANSTEIN

Nr 4/2009

 


Soliga september i skrivande stund. Sommarens alla förväntningar och hur de eventuellt infriades, behöver inte funderas över mer.  Nu är nu och terminen har äntligen börjat, som om ens skolepok aldrig vill ta slut.
Det började som humor. Det visade sig att det inte var så lättsamt som man kan tro. Men det där med temaval ska väl vara lite klurigt. Från humor behöver steget inte vara så stort till glädje. Glädjande nog fann vi både allvar och insikter. Glädje som borde vara så självklar, med tanke på mänsklighetens alla framsteg, kan också vara så svår.

   Ett stort tack till Helena som på kort varsel kom tillbaks till redaktionen när PP fick möjlighet att träffa Mia Törnblom.
Också ett stort tack till Anna-Lena för dina goda bidrag.
Soliga september mörknar så sakta och nästa gång är vi nära advent.


DU KAN VÄLJA GLÄDJE


textbearbetning JERRY
Nr 4/2009

Ibland är vi glada och ibland är vi ledsna. Vissa dagar kan kännas gråa och trista och ibland är det värre än så. Ska det vara så här, kanske du tänker när allting känns hopplöst.

Tänk om du istället fick möjligheten att välja hur du känner. Då skulle du naturligtvis välja att känna glädje oftare. Eller hur? Men är det verkligen möjligt att välja. Svaret är JA. Enligt filmregissören, föreläsaren och författaren Kay Pollak kan vi välja glädje. Du kan välja glädje. Om du vill ta reda på hur det går till rent praktiskt så bör du snarast läsa boken Att välja Glädje. Det är en bok om att få ett bättre liv.

Att välja Glädje handlar om att växa och utvecklas.  Bokens syfte är att ge dig verktyg för att långt mer kunna vara ”den du verkligen är”. Tryggare och modigare, lyckligare, mer spontan och kraftfull. Dag efter dag, vecka efter vecka…
Boken innehåller redskap för hur du kan skapa ett bättre liv för dig själv. Hur du kan göra för att må bättre, få det lättare i möten med andra människor, ha roligare, skratta mer och känna dig lyckligare och friare. Bli mindre sårbar. Ja kort sagt, oftare känna glädje i ditt liv.

Boken börjar med ett citat ur Livet måste ha mening av Viktor Frankl, som överlevde förintelsen i Auschwitz.
“Allt kan man ta ifrån människan. Utom en sak – den yttersta friheten att välja förhållningsätt till det som livet för med sig.”

Så här skriver Kay Pollak i bokens förord:
”Jag är filmregissör och jag upptäckte i mitt arbete att jag alldeles för ofta hamnade i situationer där jag tyckte att ”de andra” var hopplösa. Jag försökte ändra andra människor. De var mycket tröttsamt att leva och arbeta så. Jag började försöka förstå vad det egentligen var som skedde på djupet i möten mellan människor. Hur påverkade mina tankar om en annan människa mötet med den människan? Kunde jag lära mig ändra mina tankar? Så föddes idén till den här boken – vars innehåll var absolut nödvändigt för mig själv att lära mig.
   Sedan boken kom ut har jag regisserat en ny film, Så som i Himmelen. Under hela arbetet med filmen använde jag dagligen de tankar och idéer som finns i boken. Det hjälpte mig enormt. Människor runt mig växte när jag ändrade och bearbetade mina tankar om dem. Jag uppnådde lättare de resultat jag önskade. Vi som arbetade med filmen hade hela tiden roligt medan vi strävade mot att skapa det som alla ville  - nämligen att det skulle bli en riktigt bra film”.

Här följer ytterligare några valda delar ur bokens innehåll.
Att välja känsla.
Varje tanke jag tänker skapar antigen en känsla av harmoni, balans, glädje – dvs lycka – hos mig själv eller störning, olust, irritation – dvs olycka. Kan man ändra sina tankar och känslor? Sanningen är att många känslor av olycka är inlärda och vanemässiga reaktioner. Vi har kanske haft förebilder när vi växte upp som reagerade så. Vi har blivit lärda och uppfostrade att reagera på ett visst sätt. Kanske har vi hört: När det eller det händer har man rätt att bli förbannad. Om det händer i morgon blir jag så ledsen. Om det regnar första dagen på semestern blir jag förtvivlad. Om jag inte får det här jobbet bryter jag ihop.

Man kan till och med leva i olycka av gammal vana.
Hade vi haft andra förebilder hade vi kanske lärt oss att reagera på ett annat sätt. Vi hade fått helt andra tankar om olika företeelser och händelser och det hade gett oss andra känslor. Vi hade kanske t o m fått lära oss att se möjligheter istället för problem. Lever vi med tanken/föreställningen att livet ät fullt av möjligheter kommer vi istället att reagera med nyfikenhet, välvilja och inspiration i många situationer. Jag lever mitt liv med en tro som skapar lycka. Du kan också välja att tänka så.



Kan lycka vara ett val?
Om frågan är ny för dig – pröva den först försiktigt under några dagar. Skriv upp den här meningen på en lapp:
Lycka är ett val.
Fundera på den. Uttala tanken tyst för dig själv vid olika tillfällen. Lycka är ett val. Pröva under en hel vecka att dagligen i olika situationer ställa dig denna fråga: Kan jag välja lycka nu? Om ordet ”lycka” känns svårt och obekvämt – pröva att ersätta det med det mindre laddade ordet  ”glädje”. Fråga dig alltså: Kan jag välja glädje nu? Kanske när du är på väg hem. Du har just missat bussen. Du står på hållplatsen. Du tänker: Kan jag välja glädje nu? Eller du har avtalat med en vän att gå på bio. Vännen kommer inte. Fråga dig: Kan jag välja glädje nu? Du står i en lång kö i mataffären. Du ser dig runt. Kan jag välja glädje nu? Se vad som händer. Pröva i din vardag.

Fundera en stund på innehållet i meningen:
Ingen kan såra mig utan mitt medgivande.
Det kan låta som ett väldigt provocerande påstående. Själv skulle jag för några år sedan ha reagerat: Det är väl inte jag som låter mig såras. Det är du som sårar mig. Pröva ändå att titta på påståendet. Ingen kan såra mig utan mitt medgivande. Kan det verkligen vara så? Jag kan istället pröva den här tanken: När någon sårar mig väljer jag av gammal vana att bli ledsen och irriterad. Jag kan faktiskt välja att reagera annorlunda. Jag kan välja att inte bli sårad. Du kan välja att inte bli sårad. Det är inte så lätt. Men det fungerar eftersom du medvetet och aktivt väljer att må bättre. Det är med dina tankar varje förändring till ett bättre liv börjar.

Använd med fördel boken som en arbetsbok. Låt ibland bara ett enda kapitel verka inom dig under en längre tid. Boken är aldrig tänkt att läsas från pärm till pärm. Ta det med ro. Läs sakta. Lev med innehållet. Läs igen. Gläds åt dina framsteg. Och sakta, sakta låter du en förändring bli till.


Jazz Bridge

text JIMMY NILSSON
foto JOAKIM OTTOSSON

Nr 4/2009

Presspunkten besökte under lördagen den stora musikfesten Jazzbridge, här i Karlskrona.


Evenemanget hade tjuvstartat redan under torsdagen med flera intressanta artister. När presspunkten kom dit under lördagen var det tänkt att dans-intresserade skulle få prova på att dansa Lindy-Hop. Dessvärre kom det inte en enda person till Prova-på-kursen! Till arrangörernas försvar skall sägas att det fina vädret samt affärernas (långlördag) öppettider säkert spelade en viss roll. Som om inte det vore nog så skulle kursen ha börjat redan vid 16-tiden.

 

 

Nåja, en timme senare var det dags för Harold Jefta Swing Band. Harold Jefta är urspungligen född i Sydafrika och spelar saxofon. I bandet sjunger även hans dotter Anna Jefta.
   Personligen gillade jag hennes härliga jazz-röst, även om jag nog föredrar låtar med lite mer fart. Senare, klockan 18 var det dags för Nils Landgren & Blekinge Big Band. Nils Landgren som egentligen har sitt eget band, Funk Unit. Trots att det måste ha varit ganska ont om tid för repetitioner så fungerade samspelet med Blekinge Big Band mycket bra. Men så tillhör ju Nils Landgren också ”Sverigeeliten” inom jazz!

 

 

Under fredagskvällen spelade även Nils med sitt egna band, Funk Unit. Bland de andra banden under festivalen kan bl.a. nämnas Mystic Revelation Of Soul, The Swing Project samt Deborah Brown.
Festen avslutades sent på lördagsnatt och jag tror att såväl arrangörer som publik var nöjda med sina musikupplevelser.


Jag är en härlig skit…

text HELENA JÖNSSON
foto JOAKIM OTTOSSON

Nr 4/2009


När jag fick en förfrågan om jag ville träffa Mia Törnblom och gå på hennes föreläsning, för tidningens räkning, svarade jag JAAAA, självklart att jag vill. Det har varit en dröm sedan lång tid för mig att få höra henne.
Så här blev det…




Jag är en härlig skit, säger Mia Törnblom och man känner att hon menar det också.
Men hon arbetar som coach, mental tränare och är ofta ute och föreläser om sitt liv och sina erfarenheter. Det är viktigt att hålla isär det, för man är inte vad man gör.

Nej, Mia är kort och gott Mia. En härlig tjej på 42 år, som enligt henne själv, till slut blivit lyckligt gift och fått bonusbarn. Hon föddes 1967 i Skärholmen i en trygg och bra familj.

Det första ord som slår mig när jag sätter mig ner mitt emot henne, är entusiasmerande. Hon har precis kommit till hotellet och inte hunnit komma på plats när vi ses. Hennes bagage står troget bredvid på golvet och hon ser pigg och fräsch ut. När jag säger ordet entusiasmerande svarar hon, visst är det ett underbart ord?
Nervositeten släpper ganska snart när hon på sitt inspirerande och fängslande sätt svarar på min första fråga. Hur hon skulle beskriva sig själv med tre ord, Utan att behöva tänka särskilt länge levererar hon tveklöst orden positiv, generös och tanklös. De två första orden känns så rätt, men det sista, tanklös, får mig att nyfiket undra.
   –Jag säger och gör saker ibland utan att tänka innan.
Det blir nog lätt så när man är spontan och ger så mycket av sig själv. Mia har en förmåga att trollbinda och inspirera från första sekund när hon berättar om sitt liv som missbrukare och sina kriminella år. Hur lätt det kan gå fel i en annan så bra och trygg uppväxt som hennes var. Hon var den typiska lagkaptenen, glad och rund, hon var framåt och vågade ta plats. Mia spelade back i fotboll och var en skicklig sådan.
   Men så kom behovet att vara smal och passa in. Som trettonåring började hon jojobanta och längtade efter att bli smal och snygg. Hennes självförtroende var på topp, men självkänslan sjönk i tonåren. Så när omgivningen sa, men Mia du är ju söt i ansiktet, blev det bara värre. Hon ville ju vara snygg hela hon.

När hon var nitton flyttade hon till Kanarieöarna för att jobba. Där kom hon över bantningstabletter som tragiskt nog var beroendeframkallande. Hon gick emot sina egna värderingar och ljög för sig själv, att om pillrena var receptbelagda och utskrivna av läkare, då var det medicin. Det gällde att ljuga och hitta på anledningar för att fortsätta missbruka.
   –Jag  var så säker på att jag inte kunde bli beroende. Jag var inte den typen. Jag var en stark och trygg tjej med bra självförtroende. Men saknade självkänsla.
Meningen var att man bara skulle ta dem i max två veckor, eftersom de var beroendeframkallande. Hennes förnekelser och lögner inför sig själv fortsatte och hon åt dem i ett helt år. Vilket ledde in henne på missbruket och kriminalitetens väg. Jag tog beslut utan att ta konsekvenserna. Hon lärde sig snart att förfalska checkkrediter för att imponera och få den bekräftelse hon alltid sökt.

Mia har alltid varit emot droger
och rökte inte ens en cigarett. Hon hade lovat sig själv att aldrig någonsin ta droger, men blev en gatunarkoman utan bostad. I september 1996 grep polisen henne. Domen blev att komma till ett behandlingshem. När hon berättade för knarkarna att hon skulle på behandlingshem svarade de henne, Akta dig, det är hjärntvätt att hamna där. Hennes spontana reaktion blev, Tack, det behöver jag.
Under behandlingen förstod hon inte riktigt hur det blev så här eller hur hon blivit. Hon levde i en ständig lögn och förnekelse.
   –Jag trodde jag bara var på besök, så jag gick runt och intervjua alla som fanns där. Men jag tror att förnekelsen ändå blev min räddning på sätt och vis.
På behandlingshemmet fick hon förklaringen eller svaret på sitt missbruk. Det är en sjukdom som är ärftlig.
   –YES, jag är smittad… Alltså kunde hon då lägga skulden på någon annan i familjen. Felet var inte hennes, ytterligare en anledning till förnekelse. Hon började släktforska för att finna ”smittkällan”. Besviken upptäcker hon att där inte fanns någon som helst missbrukare i släkten. Så, felet var åter igen hennes eget.
Hon ville inte leva i det förgångna och insåg ganska snart att det var hennes egen självkänsla som var skev. Det var ju där det hela började en gång.



Nu startade det svåra jobbet att förlåta både sig själv och alla man gjort illa under resans gång. Det gäller att gå emot sina rädslor och intala sig själv att man är en härlig skit, att man duger som man är.
   –Jag visste att jag var en bra människa, jag hade bara gjort dåliga val och gått emot mina egna värderingar. Det spelar ingen roll hur mycket andra talar om för oss att vi duger, man måste tro det själv och tycka att man är bra som man är. Då är Bra-Boken en bra lösning. Det går ut på att skriva minst tre bra saker om sig själv varje kväll. Till exempel, Jag är en härlig skit, jag är positiv, spontan och tanklös.

Mia läste allt hon kom åt om hur man byggde upp sin självkänsla. Dessutom gick hon i en nykter självhjälpsgrupp. Att prata är också enormt viktigt och att skratta mycket. Att älta fyller ingen som helst funktion, det är varken uppbyggande eller utvecklande.
   –Jag insåg att det var mitt ansvar att jag skulle må bra och att det var jag som fick göra arbetet. Att träna upp sin självkänsla är lika viktig som att träna fotboll, basket eller sin kondition.
Självkänslan är en färskvara, menar Mia. Den behöver underhållas hela tiden. Arbetet med att bygga upp självkänslan blev senare som en hobby som bedrevs i hennes hem, där hon då också kunde ge andra råd och tips.

När jag sitter där mitt emot Mia slås jag av hur hennes kloka ord känns så enkla och självklara, så lätt att ta till sig och att man känner igen sig i henne. Även om jag inte hamnat i missbruk eller kriminalitet, så är det på sätt och vis mig hon pratar om. Jag dras med i Mias tankemönster och livserfarenheter och blir hungrig på förklaringen, hur mitt liv blev som det blev och varför jag blev den jag är. Helt enkelt för att jag, precis som Mia, vet att jag är en härlig skit. Jag har bara gjort mindre bra val i mitt liv. Men jag är inte vad jag gör!

Lage berättar

text och foto LOTTA BELSING
Nr 4/2009

Lages turdag & mattes otursdag



Det var en vanlig dag i våra liv. Jag och matte åt frukost och matte gick till träffpunkten och träffade vänner och var social. När matte kom hem gick vi ut på gården. Jag var i koppel som jag trivs med men det satt för hårt så matte ändrade det men då helt plötsligt så hände det,  jag gled ut ur det och fick springa fritt en stund det var så skönt att vara utan koppel ett tag men matte hann få tag i mig. Vad glad hon blev!

Senare samma kväll så tog matte upp mig ur buren som hon brukar göra innan vi ska sova och jag får vara i soffan. Jag satt på mattes axel och helt plötsligt får jag jättefart och springer upp på soffkanten men jag springer för fort och hamna snett så jag faller pladask på alla fyra bakom soffan på golvet. Hon flyttar på soffan och kryper på golvet för att få tag på mig.
Matte blir så chockad att hon börjar gråta och ber om ursäkt och pratar jättemycket med mig, innan vi till slut gå och lägger oss.

Mvh Lage