LEDARE

text JOEL GREIDER
foto OLA WARRINGER
Nr 1/2015
 

Lagom är bäst.
Jag är av uppfattningen att ordet lagom är omdiskuterat och ofta komponeras av meningen ”det är bara något som används i Sverige”. Så kanske det är. Men jag har fått berätttat för mig att ordet har en, från början, fin innebörd. Att ordet återfinns i att dela lika, det ska räcka laget rutom.
 

Jag vill och tror att det är en sann anekdot från historian, och på så vis låta ordet användas flitigare.
Men vad vet jag, det kanske är så att vi inte ska ta oss vatten över huvudet och istället använda det lagom.


KISS

text MATTIAS 
Nr 2/2015
 

Originalmedlemmarna har invandrarbakgrund i New yorks förorter under tidigt 1970-talet. 1 italenare, 1 tyskättling, 2 judar kom till Usa som 9 åring utan att tala ett ord engelska.
Man kan ju undrar hur de klarade sig i skolan när det inte kunde ett ord engelska. Det måste har varit jobbigt för dom i skolan.

 

Kiss rötter sträcker sig tillbaka till det New york baserade rock och roll bandet Wicked lester som leddes av Gene Simmons och Paul Stanley. Bandet spelade in ett album, som än idag inte har sett dagens ljus. De sparkade de andra medlemmrna.
Gene Simmons tittade i en artikel i tidningen Rolling stone där det stod: a drummer locking to do anything to make it...
Han hete Peter Criss. Han blev den 3 medlemen i bandet som fortfarande hette Wicked lester. Det blev en trio.
Nu var de behov av en sologitarrist. Paul Stanley skrev en annons i tidningen Village voice den 17 December år 1972.
I annonsen stod det:

 

Sökes: sologitarrist både flashig och kompetent. Album på
gång inom kort, inga oseriösa svar; tack Paul
I januari år 1973 tog de in sologitarristen Ace Frehley i bandet.
Samma månad ändrade det namnet från Wicked lester till
Kiss. Först hade de tänkt att döpa bandet till Fuck.
Ace Frehley designade ss i logan, som kritiserades eftersom de påminde om ss-symbolen under andra världskriget.
Den 30 Januari år 1973 spelade Kiss sin första show på en pub i Queens, New york, som heter Popcorn, som sedan bytte namn till Coventry. Jag tycker det är bra att de tog in
Ace Frehley i bandet eftersom han är bra på gitarr. Om du frågar mig tycker jag att de borde behållt namnet Fuck istället för Kiss eftersom det var roligare namn.

 

I juni år 1973 spelade Kiss in en 5 låtar demotape med producenten Eddie Kramer. Efter ett flertal mindre konserter under sommaren 1973 insåg bandet sitt behov av en manager och bjöd då in Bill Aucoin på en live-inspelning.
   Bill Aucoin ville efter den konserten knyta dem till sig, detta under förutsättningen att Kiss var villiga att kämpa för att blir världens största band. Producenten Bill Aucoin lämnade med löftet: om jag inte lyckas hitta ett skivkontrakt åt er inom 2 veckor så glömmer vi allt.
I oktober år 1973 klev bandet in i Bell sounds studios på det av Neil Bogart nystartade skivbolag Casablanca records lokaler i New york.
   I februari år 1974 påbörjade bandet sin första nordamerikanska turne i Edmonton, Kanada och samma månad den 17 Februari gav Kiss ut sitt första självbetitlade album. Jag tycker att Kiss första album är ganska bra, dock kunde man har lagt in demoversionerna av låtarna Strutter, Deuce, Firehouse, Let me know och 100,000 years eftersom jag tycker de är bättre än albumversionen. De är också längre än de ynka 3 minuter sångerna.

 

I augusti år 1974 spelade de in sitt andra album Hotter than hell i Village recorder studios, Los Angeles, produktionen leddes återigen av Kenny Kerner och Richie Wise. Albumet gavs ut den 22 oktober år 1974 och även om den tids nog skulle sälja guld (1977), så lyckades dock inte heller denna plattan att tända gnistan vad det gäller försäljningen.
   Men ett nytt Kiss album betydde en ny turne och bandet var redo att leverera. Jag förstå varför försäljnigen inte gick så bra eftersom ljudet på albumet är rätt dålig. Junior JR Smalling var bandets första turneledare. Han blev känd i bandets historia för att blir den första att vråla den mest kända frasen i Kiss historia: you wanted the best,you got the best. The hottest band in the world...
   Casablancas ekonomiska situtation försämrades till följd av att Neil Bogart köpt sig fri ur ett kontrakt med Warner bothers i ett distributionsärende. Till viss del var osarken också avsaknaden av en ordentlig hit. Den enkla sanningen om Dressed to kill, som skulle blir Kiss tredje album på ett år, var att den gjordes pågrund av att det fanns ett desperat behov av pengar samt att skivbolaget behövde få ut varorna i butikerna. 

 

Albumet spelade man in mellan Februari och Mars år 1975 i Electric lady studios i New york city. Neil Bogart producerade albumet och det såldes bättre än de 2 föregående albumen.
Den mest kända låten från det albumet är Kiss signaturmelodi: Rock and roll all nite. Dressed to kill blev deras första platta som tog sig in på Billboard top 40-listan med plats 32 som högsta placering. När de var i studion var Kiss ute på turne. Jag tycker att Dressed to kill kunde har gjorts bättre eftersom att det är för korta låtar, de flesta låtar är på 2-3 minuter långa.

 

Casablancas situation förvärrades ännu mer och bolaget närmade sig konkurs. Neil Bogart beslutade på ett tidigt stadium att konserterna skulle spelas in så att Dressed to kill snabbt kunde följas upp med en liveskiva.
Showerna var framgångsrika när det gäller publiksiffrorna, men skivorna lyckades inte riktigt förmedla samma intensitet och energi som bandet utstrålade live, det var en annan anledning att man släppte liveskivan.
   Eddie Kramer producerade liveskivan Alive! Dubbelskivan släpptes den 10 september år 1975. Plattan sålde guld på några veckor och tids nog skulle skivan passera fyramiljonerstrecket. Kiss hade ny förmedlat en hitskiva. Live version av låten Rock and roll all nite släpptes och hamnade på 12 plats på Billlboard top 40, medan albumet tog sig till nionde plats.

 

Det var dags att göra en ny platta. De behövde en seriös producent som kunde leda dom på nya vägar, eftersom de tidigare försöken inte motsvarat de förväntningar när det gäller försäljning eller sound.

 

Bob Ezrin blev den nya producenten, som är mest känd för att har producerat Alice Coopers klassiska album, och senare Pink Floyds episka opus The walk.
   Resultatet skulle blir Destroyer. Bob Ezrin anlitade en del spökmusiker, bland annat gitarristen Dick wagner eftersom Ace Frehley och Peter Criss ibland inte var närvarande.
   Genom plattan Destroyer fick bandet sin första genuina ballad och blivande hitsingel Beth. En annan större låt från plattan är Shout it out loud, som till och med hamnade på singelistan i Sverige. Destroyer släpptes den 15 mars 1976 och den passerade snabbt 850000 sålda exemplar.
   Jag tycker att Destroyer är ett ganska bra album, dock är jag inte så impronerad av de 2 balladerna: Great expectations och Beth eftersom de är tråkiga och innehåller för mycket orchestra. Resten av albumet är dock bra speciellt första låten Detroit rock city är väldigt grym och svängig. sen var det dags för inspelningen av plattan Rock and roll over. Rock and roll over bidrog till två top 20-singlar: Calling dr.love och Hard luck woman.    Den 2 november år 1976 blev Rock and roll over kiss första album att sälja guld redan på utgivningsdagen, när den nådde elfte plats på skivlistan. Under samma veva blev Destroyer bandets första studioalbum att uppnå den nyligen inrättade platinastatusen för en miljon sålda exemplar. Rock and roll over hade sålt platina i januari 1977. Jag tycker Rock and roll over är bättre än Destroyer. Det är mer fart i det här albumet.
   Mina favoriter från det här albumet är Hard luck woman och Baby driver båda sjungs av trummisen Peter criss, som jag tycker för övrigt har en grym röst.

 

I maj år 1977 gick kiss in i studion igen med Eddie Kramer som producent. De spelade in plattan Love gun.
På den här plattan inledde Ace Frehley sin sångdebut i låten Shock me. så tidigt som 2 veckor efter skivsläppet den 17 juni 1977 hade albumet sålt platina och klättrat till fjärde plats på Billboard, vilket var deras högsta placering hittills.
   Min favorit ifrån det här albumet är Love gun eftersom trumspelet är grymt och låten är också ganska vackre pågrund av Paul Stanleys vackra röst. Den 8 juli drog Kiss igång sin Can-Am turne till stöd för Love gun. När turnen hade nått västkusten spelade Eddie Kramer in bandets tredagarsgig på Los Angeles forum inför utgivningen av deras andra live album Alive ll.

 

Alive ll släpptes den 27 oktober år 1977 och sålde omedelbart platina. I februari år 1996 hade den uppnåt fyrfaldig platinastatus.
År 1978 var bandets medlmmar i desperat behov av en paus.
För att fylla tomrummet gav Casablanca yt en greatest hits i form av en dubbel-lp under namnt Double Platinum.
Albumet sålde passande nog platina. I maj samlades de för att spela in en Hanna-Barbera producerad film. Kiss meets the phantom of the park. Ace Frehley ville lämna Kiss för att istället göra en soloplatta. Bill Aucoin kontrade med ett förslag om att alla bandmedlemmar skulle vara ifrån varandra en period och göra varsitt soloalbum. Alla sa ja till förslaget.
Soloplattorna släpptes samtidigt den 18 september år 1978.
   År 1979 var dags att återigen går in i studion och spela in Dynasty. Peter Criss skulle dock inte klara av att medverka på albumet pågrund av sitt drogmissbruk. Istället skötte Anton fig trummorna. Dock medverka Peter Criss på trummor på låten Dirty livin´, som han dessutom sjunger på. Producenten som skulle producera Dynasty är Vini Poncia.
   Hårdrocksplattan har en discokänsla, med bland annat världshiten I was made for lovin you, som blev bandets andra miljonsäljande singel. Singlen I was made for lovin you nådde högst elfte plats och blev etta i fem länder däribland Kanada och Australien. Jag tycker I was made for lovin´you är den bästa låten bandet har gjort och det var också den första låten jag hörde av dom. Dock är låten något viseledande pågrund av det discoaktiga soundet. Det hade kanske varit bättre om man hade gjort låten i en mer hådrockstappning.
   År 1980 började de spelar in albumet Unmasked och Vini Poncia skulle återigen vara producent. Unmasked sålde guld, men plattan ignorerade av fansen och efter den sålt guld gick försäljningen trögt. Peter Criss medverkade inte på plattan och ersättas återigen av Anton Fig.
Medan albumet sjönk på listorna hölls ett möte mellan bandmedlemmarna och Bill Aucoin. De bestämde att Peter Criss inte skulle vara med i bandet mer. Peter criss medverka i sin sista gång som trummis i Kiss i inspelningen av videon tíll singlen Shandi. Jag tycker Unmasked är något sämre än Dynasty pågrund av Keyboardarna. Det är för mycket keyboard i albumet. Dock tycker jag om låtar som Easy as it seems och Naked city.

 

Inför den kommande turnen inledde man provspelningar på Star rehearsal studios i New York för att få tag på en ny trummis. De hittade snart en trummis som heter Paul Caravello från Brooklyn. Som scennanm blev Paul Caravello Eric Carr alias The Fox. Han gjorde sitt debutframtädande med Kiss den 25 Juli 1980 i New Yorks Palladium. Jag tycker att Eric Carr var en mycket bättre trummis än Peter Criss. Han var mer en hådrockstrummist medans Peter var mer en jazztrummist.

 

I maj år 1981 samlades Kiss för nya inspelningar i Ace In The Hole och Eric Carr inpomerade under sitt först samarbete med bandet. De anlitade återigen Bob ezrin som producent i hopp pm att få fart på framgångarna. Inspelningarna flyttade till Bob Ezrins studio i Toronto, Kanada och han förselog att bandet skulle göra ett konceptalbum.
Ace Frehley var inte nöjd med iden och återvänder till
New York för att göra inspelningar i sin hemstudio för att
sedan skicka de till Kanada för eventuell inkludering.
Albumet släpptes i november år 1981. Den fick ett dämpat mottagande från både skivbolag och fans. Albumet blev deras mest splittrade. Albumet blev ett kommersiellt fiasko och tog sig inte förbi Billboard-listan sjuttiofemte plats. Jag tycker Music from the elder är det sämsta albumet Kiss har gjort.
Blandat annat går Paul Stanley upp i falsett när han sjunger. De grymaste låtarna från albumet enligt mig är Escape from the island och den vackra balladen A world without hereos som borde har blivit en större framgång än var den blev.

 

År 1982 var Kiss populäritet i Usa mindre än någonsin. Efter Greatest hits-utgåvs under namnet Killers reste bandet till Los Angeles för att börja med inspelningar till albumet Creatures of the night. Under inspelningen sågs inte Ace Frehley till och de var inte säkra på att han skulle komma tillbaka och de började hålla provspelningar efter en ny gitarrist. Ace Frehley ville påbörja en solokarriär och lämnade bandet. Inför nästa turne tog bandet in Vincent Cusano, numera Vinnie Vincent för att fylla tomrummet. Vinne Vincent medverkade på större delar av skivan, men han namngavs dock inte. Han blev tilldelad rollfiguren Ankh Warrior.
Albumet gavs ut i oktober år 1982 och de hade återvänt till det hårdrockssound som inte hörts sedan Love Gun. Albumet hade hårt och tungt sound. Jag tycker att Creatures of the night är 80 procent bättre än Music from the elder. Jag tycker att det finns många bra låtar på albumet som tillexempel Creatures of the night, I love it loud och balladen I still love you.
De gav sig sedan ut på turne som fick namnet 10th
Anniversary Tour.
Publiksiffrorna var fortfarande låga i Usa. Den 25 Juni år 1983 upptrådde kiss sista gången med smink. Skivförsäljningen gick dock fortfarande trögt. Jag tycker att det var bra att bandet sminkade av sig eftersom de blev mer rörligare på scenen när de var avsminkade.

 

De drog genast igång med inspelningarna till albumet Lick It Up, som innehöll ett märktigt gitarrsound och ett modernt sound. Lick It Up sålde bättre än Creatures Of The Night och uppnådde guldstatus i December år 1983. När turnen hade återvänt till Usa på Long Beach Arena, Kalifornien retade Vinne Vincent upp de övriga bandmedlemmarna genom rejält förlänga sitt gitarrsolo, från de vanliga 4 minuterna till 5...
sedan 6... och 7... tills bandet oinbjudet gick tillbaka ut på scenen och avslutade låten.
När turnen var slut sparkade de Vinnie Vincent pågrund av bristande talang och att han var oetisk. Jag tycker det är synd att man sparkade Vinnie Vincent eftersom han hade en grym gitarrförmåga och han var dessutom en bra låtskrivare. Det känns som att han var ungefär lika bra som Yngwie Malmsteen. År 1984 anställde man Mark Norton, numera Mark St. John som ny gitarrist.
Kiss gick in i studion Right Track Studios, New York city,

I april år 1984 där Paul Stanley tog huvudansvaret för bandets nästa album Animalize. Innan den nyvarande turnen skulle börja drabbades Mark St. John av Reiters syndrom, en typ av artrit som ledde till att hans händer svullnade upp och gjorde det omöjligt för honom att spela. Kiss anlitade Bruce Kulick som en vikarierande gitarrist under turnen. 

 

När de återvänder till Usa lämnade Mark St. John officiellt bandet och Bruce Kulick blev Kiss fjärde gittarist på tre år.
Animalize släpptes den 13 September år 1984 och sålde Platina. Jag tycker de borde har behandlat Mark St, John bättre isället för att tvinga honom spela som en annan gitarrist. Det här ledde förmodligen till att han blev sjuk.
Själva plattan Animalize tycker jag har ett ännu grymmare gitarrsound än Lick it up.

 

I juni år 1985 började arbetet med inseplningen av albumet Asylum. Asylum släpptes den 16 September samma år och sålde Guld i November. Asylum-turnen avslutades i April år 1986.
Jag tycker Asylum är något sämre än Animalize. Mina favoriter från det här albumet är King of the mountain och Tears are falling.

 

Under sommaren år 1987 spelade de in albumet Crazy Nights, med producenten Ron Nevison.
Crazy Nights blev en av deras mest framgångrika kiss-plattorna utomlands där titelspåret hamnade på fjärde plats på storbrittanien singellistan.
Albumet släpptes i september år 1987 och kom som bäst på artonde plats på Billboard 200 i Usa. i februari 1998 hade den sålt Platina. Publiksiffrorna i Usa var fortfarande besvikna.
Jag tycker Crazy nights är ett av deras bästa album på 80-talet.
Mina favoriter ifrån albumet är Reason to live och Turn on the night. Dock tycker jag att titelspåret inte är så bra.

 

Den 1 Juni år 1989 gick bandet återigen in i studion för att spela in sitt femtonde studioalbum Hot In The Shade. Hot In The Shade gavs ut i Oktober år 1989 och i December hade den uppnått guldstatus. Plattan fick extra skjuts av att htlåten Forever hamnade på top 10-listan.
Jag tycker att Hot in the shade har ett bra gitarrljud och många snabba låtar. De bästa låtarna enligt mig är Prisoner of love och Forever. Den påföljande turnen blev en succe. Efter turnen mot slutet av 1990 diagnostiserades Eric Carr med den ovanlinga cancerformen hjärtcancer.
Under tiden Eric Carr fick behandling kom ett erbjudande att spela in en låt till soundtracket för Bill & Teds galna mardrömsresa. Bandet kallade återigen in producenten Bob ezrin.
När de hade spelat in en coverversion av Agents God Gave Rock´n´Roll To You, med Eric Singer tillfälligt på trummor.


Eric Carr uppträdde i videon till samma låt, men det var dock tydligt att han inte var frisk nog att fortsätta.
Han återvände till ett sjukhus på Manhatttan för vidare behandling i september, men han hamnade strax i koma och avled den 24 November 1991. Eric Singer blev ny trummis i bandet.
År 1992 den 19 maj släpptes albumet Revenge. Albumet tog sig in på Usa:s top 10-lista och i Juli hade den nått guldstatus. Det bästa med albumet Revenge enligt mig är att låtskrivaren Vinnie Vincent var med och skrev 3 låtar på albumet bland annat den gryma introlåten Unholy, som Gene Simmons sjunger. Jag tycker att det här är det bästa albumet som
Bob Ezrin har producerat till bandet. Det innehåller endast en låt med orchestra och det är balladen Every time i look at you, som jag tycker är rätt dålig.
I mitten av 90-talet gav de ut en rad album/turne-cyklen bland anat Alive lll (1993) och Kiss My Ass: Classic Kiss Regrooved (1994). Under 1995 reste kiss runt i olika städer för att delta i Kiss konvention, som var en turne.
Turnen blev omtalad och producenten för MTV:s serie
Unplugged Alex Coletti bjöd in bandet för att spela in ett
akustiskt livealbum den 9 Augusti 1995 i Sony Sound Studios, New York CIty.
Giget innehöll gästframträdanden med Ace Frehley och Peter Criss. Jag tycker att det akustiska framträdandet är bra, speciellt i slutet då Ace Frehley och Peter criss kom in. Det här var också första gången originalbandet uppträdde utan smink. I slutet av år 1995 fortsatte Kiss med arbetet på ett nytt studioalbum som redan hade börjat år 1993: Carnival Of Souls.
Albumet släpptes så sent som år 1997 då varken
Bruce Kulick eller Eric Singer var med i bandet. Jag tycker att Carnival of souls är ett av deras tyngsta album plus att för första gången får Bruce Kulick sjunga en låt på ett album.
Jag tror att många ogilla hans röst, men jag tycker att han har en ganska bra sångröst.

 

I Januari år 1996 tog ryktet om en fullskalig återförening med bandets originalmedlemmar fart. Rykterna var sanna. Det planerades en ny turne med originaluppsättningen med smink.

Återföreningsturnen Alive/Worldwide 1996-1997 började den 28 juni på Tiger Stadium i Detroit med utsåld konsert på 40000 åskådare. Bandet gick in i studion igen i Januari år 1998 för att påbörja inspelningen av Psycho Circus. Ace Frehley och Peter Criss medverkan på albumet är minimal. Ace Frehley spelar endast gitarr på You wanted the best och Into the void och Peter Criss spelar bara trummor på Into the void.
Kiss anlitade istället andra gitarrister, som tillexempel Tommy Thayer och trummisen Kevin Valentine. Psycho circus gick in på Billboardlistans tredje platsa när den kom ut i september 1998 och i Oktober hade den sålt guld.
Jag tycker att Psycho Circus hade blivit mycket bättre om Ace Frehley och Peter Criss hade fått spela på hela plattan. Enligt mig är det en skandal.
Om jag vore Ace Frehley och Peter Criss skulle jag blivit vansinig. Peter Criss är bättre på trummor än Kevin Valentine och Ace Frehley är fan så mycket bättre än Tommy Thayer.
Den bästa låten enligt mig är Psycho cirkus och den sämsta är balladen I finally found my way.

 

Världsturnen Psycho Circus 1998-1999 innehöll en stor mängd specialeffekter bland annat 3D-bilder. Under 2000 och 2001 turnerade bandet i originaluppsättning för sista gången under namnet The Farewell Tour. Precis innan turnen hade dragit vidare till Australien och Japan lämnade Peter Criss bandet och ersättas av den tidigare Kiss-trummisen Eric SInger, som också fick uppträdda i katt-sminket.
År 2002 spelade Kiss under avslutningsceremonin till vinter-os XlX i Salt Lake City inför en världsomfattande tv publik på tre miljarder. Uppträdandet blev Ace Frehleys sista framträdande i bandet. Kiss fortsatte att turnera under år 2003-2004 tillsammans med Ace Frehleys ersättare Tommy Thayer nu sminkad som Spaceman.
Den 28 Februari år 2003 spelade Kiss in en engångskonsert med Melbourne Symphony Orchestra, under vilken Peter Criss tillförligt spelade trummor. Inspellningen, Symphony: Alive lv-gavs ut i Juli 2003 och sålde Platina i samband med en dvd-utgåva. Jag tycker att dvd-utgåvan var bra eftersom Peter Criss medverka på showen.

 

Efter Rock The Nation-turnens slut 2004 uppträdde gruppen endast sporadiskt under ett antal år fram till den 16 Mars 2008 när Kiss inledde sin Alive 35 World Tour inför 80000 fans på melbourne Grand Prix i Australien. Bandet gav sig återigen in i studion och spelade in sitt första album på 11 år: Sonic Boom. Sonic Boom släpptes den 6 Oktober år 2009 och gick rakt in på Billboad 200-listans andra plats deras högsta listplacering hittills och utsågs 2010 av tidningen Billboards till en av de 50 bästa rockskivorna. År 2010 påbörjades turnen Sonic boom over europe tour och sen gick bandet in och började inspelningen till deras tjugonde studioalbum Monster.
Monster släpptes den 9 Oktober år 2012 och tog sig in på en andra plats på Billboards albumlista.

 

Jag tycker att Monster är bättre än Sonic boom eftersom den hårdare och tyngre. Den bästa låten är enligt mig Wall of sound. År 2014 blev Kiss invalda i cereomin Rock and roll hall of fame, dock endast originalmedlemmarna. Kiss kritiserades eftersom de inte spelade en enda låt på cereomin.

 

Jag tycker att Kiss borde gå tillbaka till sin originalsättning igen.
Jag gillar nämligen inte Tommy Thayer och eric singer. Eric singer tycker jag inte är så pass bra på trummor, dock spela han snabbt. Jag tycker Tommy Thayer är dålig eftersom att han kopierar Ace Frehleys gitarrsound live genom att spela exakt som han gjorde. Dock lyckas han ändå inte med det eftersom Ace Frehley gjorde några misstag med gitarren live.
Varför i helvete spela han likadant? Vinnie Vincent spelade annorlunda och även Bruce Kulick så varför gör inte han det?

 

Jag tycker att det är rent av en skandal att inte originalbandet uppträdde på ceremonin Rock and roll of fame. Detta kanske är den sista gången originalbandet samlas så varför spelade de inte? Troligtvis ville Ace Frehley och Peter Criss spelar, men Paul Stanley och Gene Simmons vägrade.
Varför kan inte originalbandet drar ut på turne och spela in ett album en sista gång särkilt med tanke på deras ålder: Paul stanley är 63 år gammal, Ace Frehley ska fylla 64 år, gene simmons ska fylla 66 år och Peter Criss blir så gammal som 70 år i år jag menar de lever ju liksom inte för evigt.
Peter Criss har dessutom haft Bröstcancer och diagnosierades år 2008, men idag är han helt frisk. Men det lömska är att Cancer kan återkomma trots att man är frisk.


TEATER TRIBUNALEN

recension & debatt om föreställningen EXPERIMENTET 

 

EXPERIMENTET av Lucia Cajchanova
”Isolering kan vara terrorns begynnelse; den är definitivt dess mest fertila grogrund; den är alltid dess konsekvens.”
– Hannah Arendt

 

Vår tids ekonomi bygger på att människor följer arbetslinjen, handlar i flock men agerar isolerat från varandra. Den som idag blir långvarigt sjuk löper stor risk att kastas ur systemet och hamna i fattigdom och är det något som anses vara sjukt nuförtiden så är det att vara fattig. Nedmonteringen av välfärden är ett gigantiskt socioekonomiskt experiment som påverkar oss alla mentalt och politiskt.

 

Samtidigt i Blekinge: en forskningsgrupp ger under en period långtidssjukskrivna personer med psykisk ohälsa, som länge tvingats klara sig på existensminimum, 500 kr extra i månaden. Bara så där! Utan krav på redovisning eller motprestation tillåts de spendera pengarna på sånt som deras ekonomiska förhållanden inte tillåter dem: gå och bowla, träffa vänner, köpa promenadskor, skaffa busskort. Eller bara spara.

 

Teater Tribunalens föreställning utspelar sig mittemellan dessa två diametralt motsatta experiment och är baserad på intervjuer med sjukskrivna, anhöriga, forskare och vårdpersonal.

 

EN SERIE SAMTAL OM LIVET LÄNGS ARBETSLINJEN
Teater Tribunalen och Arena Idé arrangerar tre samtalskvällar i direkt anslutning till föreställningen följande datum (start ca 20:45, samtalet pågår till kl 21.30.).

 

16 april 2015: Arbetslinjen och prekariatet
Björn Fries, egen företagare och föredragshållare, fd nationell narkotikasamordnare.
Monica Armini, Solrosuppropet
Maria Mattson Mähl, företagare, VD för Alpha CE
Moderator: Boa Ruthström, chef på Arena Idé

 

23 april 2015: Piller och placebo
Alain Topor, docent i Socialt Arbete vid Stockholms Universitet
Ingemar Ljungkvist forskningsledare för Blekinge projektet
Jerry Bylund, folkhögskolelärare och föreläsare
Moderator: Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé

 

 

 

 

Recension & feedback

 

 

 

Lucia Cajchanova
Tack för en gripande, rolig och dramatisk föreställning. Du har verkligen lyckats hitta kärnan i vad svensk psykvård handlar om. Manuskriftet bör publiceras i romanform och som studentlitteratur.
Musik:
Mitt Bästa För Dig – Pugh Rogefeldt & Grymlings
Nu Ser Jag Allting Klart - Lena Andersson 

 

 

 


Henrik Dahl
Tack för regi av bästa märke. Fingertoppskänsla och slipad mix av Bergman, Hitchcock, Lars Molin och Chaplin. Föreställningen har ett socialpolitiskt och historisk värde som bör dokumenteras på film.
Musik:
Vandrar I ett Regn – Pugh Rogefeldt
För Mig Finns Bara Good Ol´Rock ´n Roll – Pugh Rogefeldt.
 
 
 
 
Per Grytt
Toppen. Hur bra får man vara? Per Grytt bjuder på en storartad teaterupplevelse och bygger sitt skådespeleri på erfarenhet och nyskapande. Den starka prestationen kommer att leva kvar i tankarna för alltid.
Musik:
Små Lätta Moln – Pugh Rogefeldt
Jag Har Hittat En Guldgruva – Pugh Rogefeldt
 
 
 
 
Sara Turpin
Härligt. Mer än naturkraft. Närvaro, varm utstrålning med kylig känsla av bekantskap ( har inte vi setts på Försäkringskassan tidigare? ) Gripande och tydlig förmedling av glädje, sorg och hopp.
Musik:
Här Kommer Natten – Pugh Rogefeldt
Två Lika Är Ett – Pugh Rogefeldt
 
 
 
 
Amanda Jansson
Student som redan hittat fram till målet. Mycket starka och känsliga rolltolkningar. Att i samma pjäs levandegöra både gubbar och vacker kvinna med budskap visar på stor begåvning. Jag trodde flera gånger att det kommit in en ny skådespelare på scen. Tack för trevlig pratstund efter föreställningen och inspirerande email. Lova att fortsätta din resa inom yrket.
Musik:
En Ny Rebell I Byn / Stockholm – Pugh Rogefeldt
( Inte ) Vackrast i Världen – Emil Jensen ( text & musiktips från Amanda ) Hjärtligt tack
 
  
 
 
Lilian Pettersson
Scenen lockar och publiken uppskattar att din begåvning får blomma ut. Du behärskar konsten att göra teater till verklighet och hade säkert fått en roll av Ingmar Bergman. Min mor hette Lilian. Gud har visat vägen. Amen
Musik:
Gammeldags Tro – Pugh Rogefeldt
Fredagstango – Pugh Rogefeldt
 
 
 
 

Leonard Terfelt
Fantastiskt. En upplevelse att se och träffa en medmänniska som geststaltar mitt alter ego bättre än jag själv. Att i samma föreställning flyta mellan olika karaktärer och belysa den röda tråden är genialt. Magiskt, mitt i prick och högsta betyg.
Musik:
Jag Är En Liten Pojk – Pugh Rogefeldt
Finns Det Lite Stolthet Kvar – Pugh Rogefeldt
 
 
 
 

Leif Jordansson
Självlärd med influenser från John Fogerty och Emerson, Lake & Palmer ger stabil grund. Dessutom en dramaturgisk vilja att vara med redan från början när föreställningen växer fram. Det skapade den utltimata tonträffen.
Musik:
Still In The Game – Steve Winwood
( Jag mår ) Mycket Bättre Nu – Anders Glenmark
 

Hjärtligt tack för en lysande föreställning

 
Jerry Bylund, folkhögskolelärare, föreläsare.

 

 

 

 
 
 

 

Emil Jensen - Inte vackrast i världen

 

Ni som vet att en mur bara är en bro på högkant
Och det som är som det är inte måste vara konstant.

Ni som hör rop på hjälp när ingen annan hör det.
Gör det ni gör men aldrig får nåt för det.
Låter ni bli finns ingen annan där som gör det.

Ni som går dit ni går utan att nån annan styr er.
Ni som får era sår utan att ni blir martyrer.
Ni som drömmer men aldrig blundar för det som händer,
glömmer era fiender men aldrig vänner.
Gör det med hjälp av människor ni inte känner.

 

Ni är inte vackrast i världen,
världen är vackrast i er.
Och det är inte i era ögon,
det är i vad ni ser.

 

Ni som skrattar er till det sjukt seriösa.
Ni som får folk att undra om ni borde få gå lösa.
Ni som alltid gör fel och aldrig är perfekta,
spelar inga spel och skiter i det korrekta.
Ni som vågar vara snea och defekta.

 

Ni är inte vackrast i världen,
världen är vackrast i er.
Och det är inte i era ögon,
det är i vad ni ser.

 

Åh, hur ni lyckas inspirera.
Får mig att vilja orka mera.
Utan att jag känner mig sämre, eller måste prestera.
Åh, hur ni lyckas exhaltera.
FÅr mig att orka vilja mera.
Det hörs på era röster.
Det lyser igenom när man ser er.

 

Så ni är vackrast i världen. Världen är vackrast i er.
Och jag ser det i era ögon. Där ser jag vad ni ser.

 

 

 
 
 

 


LAGOM

Illustration ANNA OLSSON
Nr 2/2015
 
 
 

VÅR VÄN VAN THE MAN

textbearbetning JERRY B 
Nr 2/2015
 

Enligt DN-kultur släpper Van Morrison en ny platta i vår. Det är ett album fyllt med musikgodis.
Duets: Re-working the catalogue blir Morrisons 35:e studioalbum och innehåller 16 låtar från hans tidigare produktion som spelats in på nytt. Vi får höra duetter med stora röster som Michael Bublé, Mavis Staples, Bobby Womack, Mark Knofler, P J Proby och Chris Farlowe.

 

Van Morrison har medvetet valt bort sina mest kända låtar och satsat lite mer på oväntade val. Bland de sånger som får ny skrud finns Real, Real Gone och Some Peace of Mind.
Enligt Wikipedia föddes George Ivan ”Van” Morrison den 31 august 1945 i Belfast, Nordirland. Han är sångare och låtskrivare och känd under smeknamnet ”Van The Man” och refererar gärna sin musik till ”Caledonian Soul”.

 

Van började sin karriär redan som 15 åring då han anslöt sig till bandet Javelins som senare skulle döpå om sig till The Monarchs. Efter att ha turnerat runt på militärbaser beslöt han sig för att satsa mer seriöst på musiken och bildade 1963 sånggruppen Them.
De fick en hit med låten Here Comes The Night där Van Morrisons stämma gjorde starkt intryck på lyssnarna. Byte av medlemmar och knepiga kontrakt med skivbolag och managers fick Van att tröttna på den skumma musikbranchen.
1966 lämnade han gruppen men Thems producent Bert Berns lyckades övertala Morrison att 1967 åka till USA och spela in några låtar på bolaget Bang Records.

 

Från dessa inspelningar kom singeln Brown Eyed Girl som blev en stor hit i både USA och Europa. Eftersom singeln blev en sådan framgång släppte producenten Burns ( utan Van Morrisons samtycke ) albumet Blown Your Mind. När Bert Burns därefter hastigt avled startade 1967 ett besvärligt kontraktsbråk mellan Van Morrison och Burns änka. Van fick under den här tiden stora finansiella problem och hamnade i depression och alkoholism. Men trots att han hade svårigheter att få spelningar gjorde han starkt intryck på skivbolaget Warner Bros som köpte loss kontraktet från Bang Records 1968.

 

Samma år släpptes Astral Weeks som av många anses vara Van Morrisons främsta album. Musikmagasinet Rolling Stone hade 2003 en omröstning: The 500 Greatest Albums of All Times där hamnade skivan på nittonde plats. 1970 kom Moondance, Morrisons kommersiellt mest framgångsrika album.
Under resten av 70-talet fortsatte ”Van The Man” att släppa hyllade och framgångsrika album, till exempel Tupelo Honet 1972, Veedin Fleece 1974 och Into The Mystic. Han var även gästartist i rockbandet The Bands avskedskonsert The Last Waltz 1976 då han uppträdde med låten Caravan.

 

1989 fick Van Morrison stor framgång med albumet Avalon Sunset. Rod Stewart skulle senare få en jättehit med Van Morrisons låt Have I Told You Lately. Albumet Back On Top från 1998 sägs vara något av en comeback och de efterföljande skivorna har varit populära hos såväl publik och kritiker. På senare tid ses album som Down the Road 2002 och Magic Time 2005 som hans bästa.
Från äktenskapet med Janet Minta har han dottern Shana Morrison född 1970. Hon är sångerska och låtskrivare och de sjunger duett på senaste plattan.

 

Jerry Bylund och P.J. Proby och Chris Farlowe. foto Lollo Asplund 
 

DUETS: RE-WORKING THE CATALOGUE track listing:

1. Some Peace of Mind with Bobby Womack
(original version released on Hymns to the Silence, 1991)

 

2. Lord, If I Ever Needed Someone with Mavis Staples
(original version released on His Band and the Street Choir, 1970)

 

3. Higher Than The World with George Benson
(original version released on Inarticulate Speech of the Heart, 1983)

 

4. Wild Honey with Joss Stone
(original version released on on Common One, 1980)

 

5. Whatever Happened to P.J. Proby with P.J. Proby
(original version released on Down the Road, 2002)

 

6. Carrying a Torch with Clare Teal (original version released on Hymns to the Silence, 1991)

 

7. The Eternal Kansas City with Gregory Porter (original version released on A Period of Transition, 1977)

 

8. Streets Of Arklow with Mick Hucknall (original version released on Veedon Fleece, 1974)

 

9. These Are The Days with Natalie Cole (original version released on Avalon Sunset, 1989)

 

10. Get On With The Show with Georgie Fame
     (original version released on What’s Wrong with This Picture, 2003)

 

11. Rough God Goes Riding with Shana Morrison (original version released on The Healing Game, 1997)

 

12. Fire in the Belly with Steve Winwood (original version released on The Healing Game, 1997)

 

13. Born To Sing with Chris Farlowe (original version released on No Plan B, 2012)

 

14. Irish Heartbeat with Mark Knopfler (original version released on Irish Heartbeat, 1988)

 

15. Real Real Gone with Michael Bublé (original version released on Enlightenment, 1990)

 

16. How Can A Poor Boy with Taj Mahal (original version released on Keep it Simple, 2008)

 

 

CITY LIGHTS

av HENRIK MAGNUSSON
Nr 2/2015
 
 

HERBERT OCH INSAMLINGEN

text LEIF KÄLLBERG
Nr 2/2015
 
Herbert var intresserad av att bidra till fotbollslaget för juniorer, och bestämde sig för att samla in flaskor för ändamålet. Han ställde sig i gathörnet för att få pengar i en ask, och fråga folk om da hade några tomglas. Han fick efter en halvtimnme in tio kronor och en adress med tomglas.
   Efter några timmar fick han en konkurrent i form av en tiggerska från Rumänien. Kvällen kom och Herbert hade fått in tjugofem kronor och femton tomglas. Sammanlagt alltså femtiofem kronor till fotbollslaget.
   Det hade gått en vecka och Herbert hade samlat in 400 kronor till fotbollslaget. Ytterligare projekt behövdes för att få in mer pengar, och Herbert bestämde sig för att hugga skog för syftet. Han tog anställning på VEDTRÄ AB, lovades en fast lön på 7000 kronor i månaden. Det var år 1997 så lönen var därefter. Herbert var tjugofem år gammal och hade alltid varit positiv till ungdomen.
 

Det hade gått ett år och Herbert hade lyckats samla in 30.000 kronor till fotbollsspelarna. Resten av lönen hade gått till att hyra en lägenhet, mat och lite kläder. Herbert var egentligen missnöjd med lönen men lyckades ändå spara en tusenlapp i månaden till oförutsedda utgifter. En vacker dag träffade han en vacker ung kvinna i tjugoårsåldern som han förlovade sig med. Förlovningen slutade med en fest på cirka tre dagar då fästfolket drack och åt riktigt gott. Det hade blivit dags att flytta ihop och in i enstörre lägenhet.
   Flickvännen hette Mildred och var inte intresserad av att jobba och försörja sig. Hon räknade med att Herbert skulle utbilda sig eller alternativt skaffa ett bättre avlönat jobb. Herbert skaffade broschyrer från skolor och fick också tag i ett häfte från arbetsförmedlingen. Han blev intresserad av att sälja dammsugare och sökte anställning i ett företag. Det var i slutet av trenden med dörrknackning för försäljning och han blev anställd.
   Herbert jobbade hårt och lyckades faktiskt under en tvåårsperiod sälja en hel del apparater.

 

Mildred och Herbert gifte sig och år 1999 bildade de ett äkta par och flyttade in i en villa som Herbert skulle jobba ihop till. Paret fick tre barn och till slut blev försörjningsbördan för stor för Herbert, så han fick säga till Mildred att hon fick hjälpa till. Mildred hade de tre barnen om fyra och tre samt två år, och började på komvux för att få ett ekonomiskt
gymnasium. Ytterligare tre år gick och Mildred blev klar med sin utbildning. Mildred fick sedan anställning i en affär, och lyckades placera barnen i en förskola.
   Tiden hade gått fort och Mildred hade jobbat i tre år samt Herbert hade blivit entledigad från försäljararbetet. Han fick söka anställning i ett bevakningsföretag och gå vakt. Villan hade trots ansträngningar faktiskt andå lyckats klara av att amorteras, så det såg ljust ut för familjen Holgersson som den hette. Då kom besvärligheterna. Familjen fick inbrott i bostaden och fick över trettiotusen kronor stulna. Den hade nämligen tagit ut beloppet för att åka på auktion, och köpa möbler billigt. Herbert blev ledsen och måste sjukskriva sig för depression, samt Mildred blev så upprörd att hon blev osams med sina chefer. Mildred blev uppsagd från sin anställning och Herbert orkade inte fortsätta vaktjobbet. Mildred hade inte någon lust att fortsätta äktenskapet med Herbert utan paret lade in om skilsmässa. Skilsmässoförhandlingarna gick som planerat och villan såldes på exekutiv auktion och inbringade två miljoner kronor.
   Lånen på villan skulle också betalas och då blev det knappt en miljon kvar. Barnen togs om hand av Mildred som förbjöd Herbert att besöka dom. Hon ansåg att Herbert utövade ett skadligt inflytande på dem genom depressionen han led av.

 

Tiden gick, och barnen började komma upp i skolåldern och Herbert gick i psykoterapi hos en känd psykoterapeut, som lyckades övertala honom att läsa in komvux och börja på högskolan. Ytterligare tre år hade gått och barnen var nu i tio, åtta och sju år gamla. Herbert började alltså vid högskolan och koncentrerade sig på datologi.

 

Under tiden hade Herberts och Mildreds föräldrar börjat träffas. De hade ju gemensamma barnbarn och ville inte göra slut på förbindelsen. Farföräldrarna bestämde sig för att försöka övertala Herbert och Mildred att börja umgås igen, och det gjorde susen.
Året var 2005 och Herbert pluggade hårt för att försöka ta examen. De första skrivningarna var lyckade och han kom så småningom in i studierytmen och efter ett år var Herbert och Mildred återigen nästan på gång att flytta ihop. De kelade med varandra och barnen fick också se dem vara sams igen. Då bestämde sig Herbert som var mycket motiverad i studierna för att köpa bil. Han tog helt enkelt en chans och satsade studiemedlen och köpte en begagnad Volvo. Bilen blev en andra andning för Herbert som kom efter i studierna, och grälades på av Mildred och barnen. Herbert tog en riktig rövare och satsade på att delta i skrivningar utan att ha läst på och gjorde ena rejäla turer i bilen. Han åkte till Norrland och deltog i festligheter på Arvidsjaurs marknad. Han blev där bekant med en kvinnlig akademiker som hette Sonja, och var doktorand i sociologi. Herbert bestämde sig för att flytta upp till orten utanför Arvidsjaur. Det blev ett förhållande med Sonja och han bestämde sig för att skaffa en lägenhet på orten och flytta över studierna till högskolan i Luleå. Herbert och Sonja fick en lycklig relation och Herbert hade aldrig varit så lycklig. Också Sonja blev med barn och födde en dotter som döptes till Lisa. Herbert koncentrerade sig rejält på studierna, och efter tre år hade han tagit en teknologie kandidat, och ville egentligen ta hand om alla sina barn. Herbert lyckades övertala Mildred att flytta upp till Norrland för att komma närmare honom och så småningom blev alla barnen väl förtrogna med alla Herberts möjligheter.


ANSTALTSTANKAR

av HENRIK MAGNUSSON
Nr 2/2015