ledare

nr 1 2018
foto Sebastian Johansson
text Jonatan Agerström
 
 
Ljusare tider

 

Redan nytt år och nya möjligheter, frågan vart tar tiden vägen ställer man sig ibland, det går alldeles för fort, men ibland går tiden alldeles för sakta, hursomhelst tänk på att ta vara på tiden, gör de du trivs med, de du tycker är intressant och som gör dig glad.

Efter en mörk och blöt vinter går vi äntligen mot ljusare tider, snart sjunger fåglarna för fullt och allt vaknar till liv, snart är våren här, även om den för tillfället känns lång bort.

Allt från mello, dikter, noveller och Harry Potter får ni läsa om i detta nummer.

Vi vill även passa på att hälsa Elin välkommen till tidningen.

 
 

vita post mortem

nr 1 2018
text Joseph König
 
 

 

 

Fyller 26 på Nyårsafton.
Har tänkt mycket på detta, vad som kommer att hända när man dör.
Några tror att man antingen kommer till himlen, helvetet eller att man återupplivas.
Jag tror att man kommer hamna där ens hjärta vill. Jag har haft många roliga ögonblick i mitt liv, men samtidigt några otroligt negativa.
Är man stark, så kan man skapa många roliga ögonblick i sitt liv, och även för andra.
Man vet aldrig vilken dag som kan bli sin sista dag.
Man ska njuta med sin familj och vänner.
Livet leker, och man ska unna sig varje dag.
En gång skall du vara en av dem
som levat för längesen.
Jorden skall minnas dig
så som den minns gräset
och skogarna,
det multnande lövet.
Så som myllan minns vindarna.
Din frid skall vara oändlig
så som havet.


carolines sång

nr 1 2018
av Lasse Blomqvist
 
 

mildred funderar

nr 1 2018
text Leif Källberg
 
 

 

Mildred hade börjat bli fundersam. Hennes schäferhund Astro hade kommit bort, och hon var förtvivlad. Hur skulle, eller borde hon agera? Skulle innebar ju att hon hade något tvingande hos sig, men borde att hon hade ett lämpligt svar på sitt agerande. Egentligen tyckte hon när hon tänkte närmare igenom saken att hon bara borde slå till, för att kunna klara av att på något hållbart sätt hitta hunden. Men livet bestod ju av förtretligheter, så det fanns kanske också plats för hårklyverier även om man eventuellt retade sig på dom? Hundkryp! Tänkte hon till slut. Är det tacken det, att du springer bort, när jag har tagit så väl hand om dig och skämt bort dig? Hennes pojkvän Otto tyckte att hon var klumpig, som inte hade klarat att bättre binda Astro till sig. Han talade om för henne att hon efter det att hon hade köpt honom, under det halvår hon hade haft hunden borde ha vant den vid att inte springa löst omkring under hennes promenader med den. Hon skulle naturligtvis ha haft djuret kopplat, sedan korta stunder släppt den, och sedan kallat på den för att fästa honom vid sig.

 

Mildred som hade betalt tiotusen kronor för hunden, hade inte heller så mycket pengar, lågbetald förtidspensionär som hon var. Hon bodde också i en stor fin villa med stora banklån att amortera, samt hade kostnader för bil och båt. Egentligen femtiofem år gammal som hon hade hunnit bli, var hennes kostnader oroande att ha, då också förmodligen efter sin ålderspensionering. Det bestämdes till slut av henne att kosta på sig en annons i Sydöstran i Karlskrona som hon bodde i, om den bortsprungna hunden. Ett skratt av henne mot Otto blev det eftersom hunden kom till baka av en hederlig pensionär i Karlskrona. Han hette Isak och hade under den vecka som hunden varit hos honom, faktiskt trots att han tagit väl hand om den varit rädd för den. Den hade nämligen huggit efter honom, och han hade ibland funderat på att kontakta någon specialist för avlivning av den. Men nu såg Isak annonsen och ringde Mildred som blev själaglad över att få tillbaka Astro.

 
 

Otto tyckte att hon hade haft tur och nu fick hon väl klara av att dressera hunden. Det blev så, och Mildred kostade också på sig en kurs av en skola för uppfostring och dressyr av husdjur. Hon hade nästan alltid hunden kopplad, och tillät den bara korta stunder att vara lös och ledig. Hunden blev efter kursen på djurinstitutet väldigt lydig, och kunde användas till nyttiga saker som att spåra kriminella i omgivningen. Mildred bodde ju i Gullaberg i Karlskrona där det egentligen var lugnt utan någon kriminalitet, men inne i själva stan i centrum förekom det ju en del oegentligheter och vandaliseringar. Hon bestämde sig för att vara i inne i själva stadskärnan, och fritt hjälpa polisen när hon nu hade en så duktig hund. Astro spårade helt enkelt upp ett tjog kriminella som retade sig på henne för polis sammarbetet. De kastades sten och tomflaskor på hunden som blev skadad, så Mildred blev tvungen att besöka veterinär.

Veterinären sa åt henne att djuret egentligen var så illa skadat med ett benbrott och en blödning i magen, att det måste avlivas. Mildred som ordentligt hade fäst sig vid Astro blev förtvivlad, och bestämde sig för att besöka en experimentell veterinär vid namn Jonas. Han sysslade med riktigt svåra experiment med djur, samt kunde också tänka sig att försöka kurera Astro. Hunden fick läggas in hos honom på försök en månad till att börja med, och om den tiden verkade få hunden friskare kunde man ju kämpa en månad till med honom för tillfrisknande. Jonas kontaktade efter försöksmånaden Mildred,och tyckte att resultatet verkade lovande, så man borde jobba med hundens tillfrisknande ytterligare en månad.

 

Resultatet blev utmärkt och Astro blev frisk och Mildred åkte för att hämta honom hos Jonas. Då visade det sig att behandlingen kostade tjugofemtusen kronor något som Mildred inte hade, så hon kunde inte lösa ut djuret.
 Hon bestämde sig för att ta ytterligare ett lån för att kunna betala Jonas, men det var svårt att kunna beviljas det. Då vände hon sig till en pantbank i Stockholm för att försöka låna på villan. Hon fick faktiskt ett lån på etthundratusen kronor som skulle betalas inom ett halvår. Hunden löstes ut och hon satt där i huset med en hel del krediter på det, och var egentligen ledsen för det men ville ju så gärna ha igen hunden så hon fick väl stå ut. Hon bestämde sig för att försöka sig på att tippa på stryktipset och köpa penninglotter, för att den vägen få in pengar. En hel del investerades i stora och dyrbara tipssystem, samt många penninglotter inköptes.

 

Efter fyra månader vann hon äntligen tjugotusen kronor på tipset samt gavs utdelning på en vinst i penninglotteriet på åttiotusen kronor kronor. Det blev ju sammanlagt de etthundratusen kronorna hon lånat i pantbanken, men då hade hon också investerat femtontusen kronor i spelen. Hon hade efter fyra månader alltså åttiofemtusen kronor, men behövde ju etthundratusen för att kunna lösa pantlånet. Då slog hon till och tog ett städarbete under de resterande två månaderna, fick ihop till pantlånet och kunde lösa det. Hunden var nu tillbaka och allt var frid och fröjd i villan.

 


årets borta resa

nr 1 2018
text joseph könig
 
 
 

13-14 januari var det äntligen dags för back-to-back möte med Färjestad i Karlstad.
Så man var enormt sugen att åka, men bussen skulle gå 04.30 på lördagsmorgon. Jag försökte sova på bussen och vissa stunder så gick det otroligt bra. Vi hade ett matstopp i Mjölby.

Vi skulle sova på ett vandrahem i Karlstad, och det var ungefär 3 kilometer från Löfbergs arena, som ligger vid älven.
Vi var framme cirka 12:15 på STF Vandrahem. Det fanns olika rum men jag fick ett enkelrum, och det var skönt. Vi skulle marschera till arenan runt 13.45 och det var otroligt skönt och mycket trevligt att gå bredvid älven, den låg fint Jag hade en bra känsla när vi kom fram till arenan.

 

Första matchen var jämn och KHK tog ledningen, men Färjestad reducerade.
Efter slutsignal så stod FBK som vinnare och resultatet blev 5-3.
KHK kämpade tappert och det var en otrolig kämpaglöd från spelarna. Och vi i klacken gjorde vårt jobb.
Så det var att vända tillbacka till vandrahemmet och ha det trevligt med vänner innan det var dags att röra sig mot Harrys som var uppbokad till oss.
Runt 21.00 var det dags att dra till Harrys, Och det gick bra att hitta, blev en promenad i kylan men det var det värt. Det var en bra stämning och maten var otroligt god. Sen gick jag och några vänner till övervåningen där nattklubben låg.
Och vi hade otroligt kul.

 

vi drog tillbacka till vandrarhemmet och där var efterfesten. Jag var otroligt trött men somnade typ halv 4, Och vaknade typ 08:45, Och kände att vi hade en chans att vinna söndagens möte. Vi checkade ut från vandrahemmet och vi åkte buss till arenan.
Allt kändes bra tills domarna släppte pucken, sen gick det utför. Vi blev totalt överkörda och förlorade med 6-0. Vi i klacken försökte göra det vi kunde göra.

Bussresan hem från Värmland var sådär men man försökte göra det bästa av det och blicka framåt.
Dagarna i Värmland var otroligt roliga och det gör jag gärna om. Trots att man hade Stone Island kläder så blev jag väl bemöt. Det var roligt att träffa nya vänner.
Vi följer vårt lag i med och motgångar.

 

Sommarkväll

nr 1 2018
text och bild Emmelie Olsson
 
 
 

harry potter

nr 1 2018
text Elin Pernelid
 
 
 
Slytherin - Ormarnas elevhem
 
 
 
 
 
 
 
 

Salazar Slytherin var en av grundarna av Hogwarts skola och skaparen av elevhemmet Slytherin. Slytherins elevhems djur är orm och på deras sköld lyser färgerna smaragdgrön och silver. Elevhemmets element är vatten. Slytherin ville ta emot de elever som var ambitiösa och de med renast blod (alltså folk med trollkarlssläkte). Sorteringshattens vers om Slytherin går:

 

”Eller måhända Slytherin skall era sanna vänner finna, där sluga rävar nyttjar alla knep att sina mål och syften vinna”

 

Slytherin anses av många vara det onda elevhemet därför att många elever har ett renblodighets tänk och vissa blev även dödsätare (anhängare till den onda trollkarlen Lord Voldemort). Men till att börja med så är boken skriven ur Harry Potters perspektiv och det första han hörde av Ron Weasley var att de var onda. Men Weasley släkten har tillhört Gryffindor i generationer så det är väl inte så konstigt att han kanske har den synen då Slytherin och Gryffindor alltid har gått i luven på varandra. Sedan får man då läsa ur Harrys perspektiv igen om hur elak hans fiende Draco Malfoy från Slytherin är och att han är dödsätare precis som sin familj. Med Malfoy har han sina brutala vänner Crabbe och Goyle. Ja, de må vara onda, men familjen Malfoy är dels oehört tvingade att vara med och dels för att de verkligen älskar varandra och i sista striden är de obeväpnade och vill verkligen inte vara med. Jag anser inte att de är onda. Sedan finns det flera andra exempel på personer från Slytherin som inte alls har de åsikter som alla tror att de har.

 

Vi har professor Horace Slughorn som undervisar på Hogwarts, han har inga fördomar om mugglarfödda. Vi har Professor Severus Snape som hallå räddade hela trollkarlsvärlden. Blaise Zabini som visserligen har renblodighets tänk, men gör det väldigt tydligt för Malfoy att han inte står för dödsätarnas åsikter plus att han är en av de mest intelligenta eleverna på skolan. Pansy Parkinson må vara en mobbare (som då finns i alla elevhem och överallt) och stor i truten, men i slutändan skulle hon aldrig våga eller vilja göra någon annan illa ordentligt. Så Slytherins är inte onda, även om där finns idioter precis som i de andra elevhemen.

Slytherins är modiga, men inte korkade. De väljer hellre att först rädda sitt egna skinn än alla andra. Därför är Slytherins inte direkt med i striden för att de helt enkelt inte vill och visserligen lite för att de blir förvisade till Vid Behov Rummet,
men ändå.


harry potter

nr 1 2018
text Elin Pernelid
 
 
Raven claw - Örnarnas elevhem
 

 

 
  
 

 

 

En av grundarna till Hogwarts var häxan Rowena Ravenclaw och därmed grundaren till elevhemet Ravenclaw. Elevhemets sköld har färgerna safirblå och brons. En stor bronsfärgad örn breder ut sig på skölden som deras elevhems djur och det är nog därför Ravenclaws element är luft. Ravenclaw ville ta emot de smarta eleverna och de med gott förstånd. Sorteringshatten sjunger:

 

”Måhända är ert hem det visa Ravenclaw, ty den som lärd och kvicktänkt är och har ett gott och klart förstånd skall alltid sina likar finna där”

 

När man tänker på Ravenclaw så är det de smartas elevhem som kommer upp i tanken. Många anser även att det är snobbiga och tror att de är bäst på allting. Ravenclaw presenteras nästan inte alls i vare sig böcker eller filmerna,
men de få karaktärer som dyker upp kan då inte tolkas som speciellt självgoda. Vi har t.ex Luna Lovegood och vet man vem hon är så är nog inte ordet snobbig det bästa ordet på henne. Snarare lite stollig som hon kallas främst inom sitt egna elevhem. Vi kan jämföra henne med Hermione Granger som absolut hade kunnat vara i Ravenclaw och är väldig boksmart och kan vara en besserwisser. Hermione tror på allt som står i böcker och kan bevisas, Luna å andra sidan tror på allt som inte kan bevisas.

 

För att komma in Ravencalws uppehållsrum så behöver man kunna besvara en gåta som till skillnad från Slytherin och Gryffindor där man behöver komma ihåg ett lösenord.

 

I uppehållsrummet finns det många bokhyllor fyllda med böcker och en stor staty av Rowena Ravenclaw där hon bär sitt diadem som varit försvunnit i århundraden innan Lord Voldemort hittar det. På hennes diadem står det: Klokhet och vett uti övermått är den finaste gåva människan fått.

 

Fredrik tipsar

nr 1 2018
text Fredrik Samuelsson
 
 

myran

 nr 1 2018
text Emmelie Olsson
 
 
 
 
 
 

Myran är ett väldigt starkt djur som arbetar snabbt och flitigt. Den är ingen liten snyltgäst som flyttar runt, utan är själv med och bygger stacken där den bor. Det är ett väldigt gulligt litet djur att titta på men kan även vara irriterande och springa in i huset utan förvarning, ibland ensam och ibland flera stycken. Då kan dom vara jobbiga att bli av med, och när man försöker kasta ut dom är det risk att man blir biten. När man väl lyckats så försöker man hålla dom borta, för dom gillar sött och ifall man inte tar bort dom så äter dom upp maten eller fikat som man har framme.

 

Min pappa är flitig som en myra när han jobbar. Han är både snabb och jätte stark och han har inte flyttat omkring, utan han har bott kvar i samma hus hela tiden som han även gjort tillbyggen på själv. Pappa är också jätte gullig, men även han kan vara jobbig när han går in i mitt rum utan att fråga. Ibland kommer han in själv men ibland är mamma också med, det beror helt enkelt på vad jag ställt till med. Ifall jag har strulat till det rejält så är dom svåra att bli av med, och ju mer jag försöker desto strängare straff blir det. När jag väl lyckats bli av med honom eller skyllt på syskonen så är det bäst att hålla sig undan ett tag. Pappa är också glad för sött. Därför kan lördagsgodiset lätt vara slut ifall man inte gömmer det. Men han älskar mej och syskonen mer, så vi är nog också väldigt söta ändå även om vi varit jobbiga...


problem i miucy

nr 1 2018

text och bild Mattias Karlsson

 

 

 

Det är natt ute och ganska sent och dessutom är det helt stjärnklart på himlen, en gammal kyrkovaktmästare jobba sent på Ghost Village kyrkogård som är en liten kyrkogård och ungefär 300 år gammal. Kykovaktmästarens uppdrag är att sköta kyrkan och kyrkogården, dessutom vakta den och försöka hindra sabotage.

Trots att kyrkogården är liten har den väldigt många gravstenar, typ 120 gravstenar sammanlagt, men man har inte räknat dom, man bara antar att det är så många. En del av dom ligger dessutom utanför kyrkogården i den övergivna marken intill som är en övergiven liten park. Parken har trots det ett namn Mesila De Park. Enligt Misada Country måste varje park har ett namn enligt regelverket. Anledningen till att parken just har fått det namnet är för att upptäckaren hette Mesla Miklason. Hon dog av en stroke för 370 år sedan. Enligt en del rykten och myter var Mesila De Park en gång i tiden en ganska välbesökt park. Det hände en del saker som förstörde populäriteten som till exempel spöken som skrämde iväg folk och en del av dessa utförde mord. Dessa myter finns nerskriva på anteckningar som förvaras i ett svartfärgat skåp i kyrkan. Det finns datum på anteckningarna, dock står det inte vem som har skrivit dom. Man har noga granskat anteckningarna och de verka sanna till nästan 100 procent.

 

Gravarna är olika vissa är dyrare och vissa är billigare. Vissa av gravstenarna är till och med gjorda av rent guld som har grävits upp bara en liten bit utanför Ghost Village typ 3 kilometer ifrån byn. Det är en firma som heter Golden Hands AB som gräver guld där det påstås finnas tonvis med guldfyndigheter där. Man har ännu inte kunnat kartlägga hur mycket guld som egentligen finns där men tillräckligt för att det ska kunna räcka länge. Chefen på det företaget heter Martin Paulson, en snäll och omtänksam man. Intill kyrkogården står den ganska nybyggda kyrkan eftersom den gamla vandaliserades av ungdomar som slog sönder fönstern och slutligen eldade de även upp kyrkan. Kyrkan har en gråvit färg och svartfärgat tak. Trots det som har inträffat finns det inga övervakningskameror i området men kyrkovaktmästaren vars namn är Lars Guneson, 67 år gammal och ha kort svart hår bruka hjälpa till att ser över kyrkan och kyrkogården. Förutom att skötta om kyrkan och kyrkogården ingår det att han vakta platsen. Lars har en grad av Asperger eller ett
annat namn Autism spektrum.
Lars favoritintresse är just att städa och vakta. Han är inte heller den enda vaktmästaren som jobba där utan det finns ytterligare två stycken vars namn är Stig och Tobias. Stig och Tobias jobba olika tider. Kyrkan vaktas 24 timmar om dagen, men man har pratat att drar ner det till 6 timmar eftersom det inte behövs så mycket bevakning plus att det kostar en massa pengar.

 

Kyrkogårdens placering är den norra delen av byn Ghost Village. Lars är en sur och bitter man enligt många människors tycke. Men det är inte mycket sanning bakom det, iallafall är han inte en bitter man, men dock är han ganska sur ibland. Ibland får han tanken varför han jobbar just som en vaktmästare. Han trivs inte så bra med det arbetet. Han skulle egentligen vilja jobba som en lärare men dock saknar han gymnasiebetyg, han orkade inte med att gå gymnasiet. Det finns en uppdragsgivare inom kyrkans verksamhet som ge de anställda uppdrag via sms eller samtal. Hennes namn är Anita Grevson. Hon har blont lockigt långt hår och en del tatueringar. Hon är ganska ung bara 20 år gammal och dessutom singel.

Anita har svårt att förstår att hon just är singel eftersom hon har det perfeka utseendet. Anitas tatueringar föreställer dödskallar. Dödskallarna har olika färger både blåa, vita, svarta, gröna och röda. Klockan är 21:00 och han ska jobba till 04:00 eftersom han kör ett såkallat kvällspass ikväll. Lars har fått i uppdrag att gräva ner en kista som finns i ett förråd i kyrkan. Men först av allt måste han ta sig in i kyrkan. Han låser upp den bruna porten till kyrkan med en guldfärgad nyckel och går in i den. Efter det går Lars till andra sidan av den tills han kommer fram till förrådet han låser upp och öppna dörren till förrådet.

 

Förrådet är 60 m2 stort, och är format som en rund cirkel. Det finns bara enbart en kista i rummet med namnet inskrivet Oliver Saidason kistan ser enkel och billig ut. Han se också en lapp som är handskriven på kistan. Han kan inte tyda texten eftersom textstilen står på ett väldigt konstigt språk. Lars ta lappen och stoppa ner den försiktigt i sin blåa byxficka. Han har nämligen tänkt att kolla den närmare när han har slutat ihopp om att kunna tyda texten. Han går fram till två stycken silverfärgade robotar som ser ut som människor han ger dom en order. Bär ut kistan försiktigt och tappa den inte! Uppfattat säger den längsta roboten. Roboterna hjälps åt med kistan

Lars följer dom för att hålla koll på dom. När alla tre är ute ur kyrkan ställer roboterna ner kistan på marken. Lars går sedan och hämta en minigrävmaskin, som är rödfärgad och gå i crika 30 kilometer i timmen. Det är en volvo tillverkad minigrävmaskin. Minigrävmaskinen förvaras i en liten förrådsbyggnad som har en röd färg. Lars öppnar den vita dörren till förrådsbyggnaden, gå in i den, öppna garageporten och gå sedan till minigrävmaskinen och sätter sig på förarsättet.

Roboterna står fortfarande kvar vid kistan för att vakta den. Lars har fått order vad han ska gräva graven. Han kör med minigrävmaskinen fram till platsen men stiger ganska omgående ur den då han kom att tänka på att han har glömt att låsa porten till kyrkan. Lars ta sig en ganska djup suck, svär lite och gå med ganska bestämda steg till kyrkoporten och låser den. Men han märke inte att någon redan är där inne. Han gå tillbaka till minigrävmaskinen och fortsätte med det han skulle göra. När Lars äntligen är klar med det arbetet är det dags för honom att äta kvällsmat som han förvara i ett litet kök som finns innuti kyrkan intill förrådet. Han ger de två roboterna ordern att följa med honom tillbaka till kyrkan. Robotorna öppnar kyrkoporten till Lars eftersom han sa att de skulle göra det. Lars har nämligen fått värkbesvär i sina händer vilket inte är första gången. Han tror att det kan vara något ärftligt eftersom hans avlidne far som heter Linus hade dessa problem.

 

Lars och roboterna gå in i kyrkan. När Lars kolla lite snabbt på läktaren på andra sidan av kyrkan ser han en blå tiger som är en ganska stor tigerart. Lars har läst om tigern i boken konstiga varelser som är skriven av Melvin Madsen, den beskrivningen han har fått av den texten är blå tigern är en farlig tiger eftersom dess tänder utgör gift som kan döda en full vuxen människa på några minuter. Lars gå fram till tigern och skriker åt den: försvinn härifrån. Tigern stirra på honom som han vore helt knep i huvudet. Den vägrar att försvinna därifrån. Lars skriker samma sak igen och igen utan resultat. Blå tigern säger något på ett annorlunda språk som Lars inte känner till. Lars säger: vad säger du? Han får inget svar. Lars tänker: vad märkligt var jag har läst så kan inte en blå tiger prata över huvudtaget. Lars gå fram till Blå Tigern och ska bära ut den. Men han ge omgående upp när blå Tigern är nära att bita honom. Han vet inte vad han ska göra. Han ringer sin uppdragsgivare och stör henne mitt i natten. Efter ett högt skrik säger hon att han bör ringa polisen. Blå Tigern fortsätte att stirra på honom.

 

Lars säger spontant till Blå tigern fastän han vet att den förmodligen inte kan svara: vad vill du, varför är du här? Blå Tigern fortsätte att stirra på Lars och han ta ett snabbt beslut att själv med hjälp av de två robotorna ska försöka ta ut Blå Tigern ur kyrkan. De två roboterna ställer sig på varsin sida av Blå Tigern men Lars vill helst undvika att hjälpa till att lyfta den eftersom han är rädd att han ska blir anfallen eller biten av Blå Tigern. Han ber roboterna att själva försöka lyfta Blå Tigern. Roboterna sammarbete och de lyckas att lyfta ut den ur kyrkan. Lars pustar ut och har aldrig tidigare i sitt liv varit med om något liknande. Lars går ut ur kyrkan igen men nu befinner sig Blå Tigern på kyrkogården istället. Lars säger högt: vad ska jag ta mig till? Han ser att Blå Tigern närmar sig honom. Lars skriker och morrar åt den i hopp om att den ska blir rädd och springa iväg. Blå Tigern närmar sig Lars och han förbereder sig att slåss mot den. Blå Tigern står nu intill Lars och han slår den allt han pallar. Blå Tigern biter Lars på benet. Lars skriker till det gör väldigt ont. Han ramlar sedan ihop och giftet har spridit sig över hela hans kropp. Lars avlider på platsen.

 

Roboterna märker inte eller vet inte vad som hände med Lars eftersom de fortfarande var kvar i kyrkan. Lars hade nämligen glömt bort att ger dom order att följa med ut. Roboterna behöver nämligen order att följa annars gör de inget. Nästa dag har Blå Tigern försvunnit därifrån helt spårlöst. Det finns inte ett enda tass avtryck på marken. Stig åker till kyrkogården han ska nämligen jobba på skift 1 som innebar förmiddag.

Han ska jobba från klockan 08:00 – 17:00. Stig får se Lars ligga på marken livlös. Stig får sig en chock och blir helt kall och nerstämd. Stig ringer så fort som möjligt polisen. Två poliser som heter Lise och Cecillia åker till platsen från den närmsta polisstationen. Under tiden som Stig vänta på polisen försöker han att tar sig ur i sitt såkallade chocktillstånd. Efter 30 minuter kommer Lise och Cecillia dit. Lise och Cecillia är bägge två ganska nya på jobbet dom har jobbat ungefär lika länge i cirka 1 år och ha en god vänskap och bruka även umgås på fritiden.

Lise och Cecillia öppnar bildörrarna och stiger ut ifrån bilen. Cecillia lägger märke till Stig och hans chocktillstånd. Hon springer fram till honom och försöker hjälpa honom. Hon ta av sig sin polisjacka och klär på honom den så att han inte ska frysa. Hon fryser själv men hon bryr sig inte. Hon tycker det är viktigare att inte Stig fryser. Cecillia fråga honom vad som har hänt. Stig berätta: Jo så här är det. Jag kom hit idag klockan 07:50 eftersom jag började jobbet klockan 08:00. Det jag såg var Lars ligga där på marken livlös. Lise antecknar det Stig talar om med sin blåfrägade stiftpenna.

 
 
 

 

När klockan är 09:00 har Stig äntligen tagit sig ur sitt chocktillstånd. Han beslutar trots allt att återgå till sitt jobb. Under tiden strax utanför Ghost Village tågar Blå Tigern vidare till sitt nästa mål som lär blir den lilla byn Miucy där det enbart bor 30 människor. Byn ligger norrut om Ghost Village. Polisen letar efter spår i marken men det är svårt att hitta något minsta spår. Cecillia säger: undrar vad Blå Tigern befinner sig nu?

Det finns en hög medeltid mur runt Miucy som tidigare användes för att försvara sig mot fiende. Muren används faktiskt fortfarande ännu idag. Man vet ju aldrig om några fiende kommer mot byn med tanke på byns placering. Byn ligger rätt så nära både The Blue Forest och Ghost Village. Just nu befinner sig vakterna Gustav och Melvin på muren. De sitter där på varsin svartfärgad stol med varsitt vapen i handen. Gustav säger högt så att Melvin hör: jag ser en Blå Tiger påväg mot byn. Melvin och Gustav tar sig ett snabbt beslut och skjuter Blå Tigern. Men konstig nog skadas inte Blå Tigern det allra minsta.
Gustav ropar i högtalaren till höger en varning till byns invånare: fiende är påväg tar skydd. Alla invånare som befinner sig ute springer snabbt in i sina hus utom den äldre mannen Olof som alltid ska vara den modigaste personen i byn. Olof har ända sedan skoltiden varit modig och tapper. Han brukade slåss och angrippa mobbarna som brukade mobba honom och han tog inte någon minsta skit ifrån någon. Vakterna stänger porten till byn men Blå Tigern gå på något sett genom porten som ett spöke och står nu inne i själva byn.

 

Olof gå fram till Blå Tigern och säger: jag är inte rädd för dig din förbaskade tiger bara kom så ska jag minsann läxa upp dig. Under tiden söker polisen tips ifrån allmänheten Lise får snart ett samtal ifrån Miucy. Det är bråttom säger Lise till Cecilia vi måste åka till Miucy nu omedelbart. Det är Blå Tigern som befinner sig där. Olof fäktas med Blå Tigern. Men ganska snart blir han biten. Olof säger: fan också och dör fort. Lise och Cecilia åker så fort dit som möjligt med sirernerna på. Det tar enbart 20 minuter för de att åka dit. Blå Tigern står helt stilla kvar i byn och prata återigen på det konstiga språket som ingen förstå. När poliserna väl är framme vid byn måste först porten öppnas. Cecilia skriker högt: öppna porten nu för helvete det är bråttom. En vakt som heter Martina öppna porten omedelbart. Lise och Cecilia skjuter Blå Tigern som inte ta några minsta lilla skada. Cecilia skriker: vad är det för djur? Det dör ju liksom inte. Lise säger snabbt: jag tror att Blå Tigern är besatt av något eller någon. Precis som alla andra djur behöver Blå Tigern mat, vatten och vila. Blå Tigern orka inte står upp länge och faller ihop och dör.

 

Den hade varken ätit, vilat eller druckit på några dagar. Det ingen visste är att Blå Tigern delade sin själ med Djävulen. Djävulens själ som styrde Blå Tigern flög återigen iväg. Poliserna ta med Blå Tigern till stationen. Det visade sig sedan vara en normal Blå Tiger. Lise säger: jag tror minsann att djuret var besatt av Djävulen. Cecilia säger: jag hoppas att Djävulen snart förintas för gått. Lise säger: faktum är att en uppfinnare håller på med att får fram ideer att förinta djävulens själ för gått. Återigen flyger Djävulens själ vidare. Själen vänta på att återigen hitta ett annat djur att hitta.


ormar

nr 1 2018
text Emmelie Olsson
 
 
 
 
 
Ormar är kramgoa djur.

Dom håller så gärna om dej i alla lägen.
Släpper aldrig taget om dej.
Är det någonting som tynger dej och du vill prata om, kan du viska till den så ingen annan hör.
Den svarar dej tyst väsande, så tyst att bara du kan höra den.
Ja, ormar är verkligen så himla söta.
Precis som mina älskade småsyskon är.
Men trots det kan man ibland hitta dom på olika ställen där dom egentligen inte får vara alls.
Och när man väl tar dom på bar gärning och hämtar mamma, då slingrar dom sig alltid undan så lätt…


bedrövlig bostadsbrist

nr 1 2018
text JB
Det här är en debattartikel. Analys och ställningtagande är skribentens
 
 
 
 
Det råder stor brist på bra och billiga hyreslägenheter i Sverige. Den akuta bostadskrisen slår hårt och drabbar studenter, folk i arbete, pensionärer och barnfamiljer.
 
 
 
Bostadsministern måste genast agera och genomföra sitt uppdrag. Missnöjet ökar och det börjar bli i senaste laget. Allt fler anser att tiden redan är ute. De har tappat förtroendet och kräver att bostadsministern avgår.
 

Åratal av bostadsbrist med väldigt lågt utbud och mycket hög efterfrågan har skapat en olaglig marknad. Hyresvärdar med dåligt rykte passar på att smyghöja hyrorna och vägrar att underhålla lägenheter som förfaller. Giriga fastighetsägare vill spara pengar och struntar i att lyssna på hyresgästernas klagomål. De boende kan inte flytta från eländet på grund av bristen på lägenheter. Det är som att sitta fast i både en rävsax och björnfälla.
Även kommunala fastighetsägare använder översittarmetoder och snålar med värmen på nätterna vilket orsakar ett kallras som är hälsofarligt. Personer som lever i kylslagna och dåligt isolerade lägenheter riskerar långvarig förkylning. Hyresgästerna tvingas köpa extra element. Det finns exempel på elräkningar som ökat med 84 procent vilket raserar en redan ansträngd privatekonomi.

Många familjer mår mycket dåligt. Det är bedrövligt och sliter hårt på sammanhållningen. Barnen presterar sämre i skolan. Föräldrarna som inte lyckas hitta en bättre bostad får en känsla av att vara otillräckliga. Det leder till magsår, sömnsvårigheter, ständiga sjukskrivningar och stora hål i hushållens ekonomi. Det är stor skandal och ovärdigt en välfärdsstat.

 

 

Jerker och Beatrice har sedan länge fastnat i en stillastående bostadskö. De vantrivs i den trånga skamfilade lägenheten och tar alla chanser att slippa vara hemma. Därför blev paret mycket glada när de fick en inbjudan att hälsa på hos goda vännerna Viktor och Yvonne. Deras vuxna barn har inte lyckats flytta hemifrån på grund av bristen på bostäder.

I väntan på att kaffet kokade klart följde hela gänget med förväntan och stort intresse en TV-sänd utfrågning från riksdagen. En ledamot frågade:
- Hur länge ska vi vänta innan det blir balans mellan nybyggda billiga bostäder och den stora efterfrågan.
Först tittade bostadsministern lite överlägset på den relativt unga frågeställaren. Peder E Rickson behandlade motståndet med skepsis. Men när statsrådet började förstå att han underskattat påläggskalven svarade bostadsministern:
-Bristen på hyreslägenheter kommer att bestå under överskådlig tid.

 

Beatrice och Yvonne trodde inte sina öron. Studenterna kände en grym besvikelse.Viktor och Jerker blev inte överraskade. Båda försökte dölja att de blev både provocerade och förbannade.
-Vilken enorm dryghet, sa Viktor. Bostadsministern begriper inte hur allvarligt läget är.
-Fy tusan, jag blir både arg och ledsen, sa Beatrice
-Jag tycker att minister Peder E Rickson ( MP ) smiter från sitt ansvar, sa Yvonne.
-Ja, det är uppenbart, sa Jerker.
Studenterna Daniel och Jessica frågade föräldrarna om de fick säga vad de tyckte inför gästerna.
-Naturligtvis, sa mamma Yvonne och pappa Viktor.

-I uppdraget som bostadsminister måste första åtgärd vara att, så fort som möjligt, lösa den akuta krisen och snedfördelningen mellan utbudet av billiga hyreslägenheter och dyra bostadsrätter, sa Jessica.
-Du har helt rätt, sa Daniel. I analyser efter valet, kommer det här bli frågan som regeringen glömde. Dessutom verkar det som bostadsministern struntar i att lösa bristen på nybyggda hyresfastigheter med bra och billiga bostäder. P E Rickson måste genast se till att de byggs fler hyreslägenheter som studenter, lågavlönade arbetare, och anställda inom välfärden har råd att bo i, konstaterade Daniel och fick en stolt blick av sin mamma, pappa och syster.

-Kampen om regeringsmakten kanske inte blir så jämn som experterna tror, sa Jerker och kände sig som en profet. När det gäller lag och ordning och förbättrigar inom vården har alla partier samma åsikt. Men när sanningen om bostadsbristen spricker som en bubbla kan det avgöra valet i september.
-Ja, en bostadsminister som är skrämmande passiv retar alla som behöver en egen bostad. Det börjar bli gott om nybyggda bostadsrätter men vem vill betala för svindyra lägenheter som riskerar falla i pris. För samma pengar får du en mysig villa eller ett fritidshus som behåller sitt värde, sa bankmannen Viktor.

 

Tänk om välfärden bara är en kuliss, funderade Jerker.
- Tryggheten började gå sönder när Göran Persson minskade på personalen inom skola, vård och omsorg. Dåvarande statsministern ville spara på statens utgifter. Men i det långa loppet blev det dyrare eftersom fler och fler blev utbrända, sa Viktor.
-Reinfeldt och Anders Borg fortsatte nedmonteringen av välfärden i rasande fart genom att sälja statens tillgångar till giriga kapitalister utan ansvar och samvete, sa Yvonne.
-Det kommer att gå åt helvete för Sverige, fräste Beatrice.
-Sch, säg inte som det är. Tänk om barnen hör vad du säger, sa Yvonne.
-Ingen fara mamma, ropade Daniel. Vi studenter ska bygga upp välfärden igen.

-Vi tänker inte misströsta, sa Jessica och gjorde armkrok med sin bror. Vi lever i en rik demokrati och vi ungdomar ska undervisa folket hur tillgångarna ska fördelas.

 -Gapet har ökat dramatiskt mellan de som är rika och den växande skaran av fattiga i utanförskap. Det börjar bli dags för revolt, sa Daniel och knöt handen och höjde armen i protest. Jessica gjorde likadant och började, på skoj, sjunga de första raderna i internationalen: Upp till kamp emot kvalen...

-Men herregud, sa Viktor. Jag tror min hustru, från sin barm, givit näring till två små kommunister. Han skrattade högt och kramade sina vuxna barn.

 

-Det här är ingen utopi och flummig revolutions-romantik, sa Jessica med bestämd ton i rösten. Vi är humanister som kräver ett stopp på all plundring av vår planet.
-Jag vet, sa Viktor. Jag skämtar lite. Du påminner om hur vi tänkte när jag var ung. Men glöm inte bort att du alltid kommer att vara min och mammas tösabit.
-Äsch, du ska alltid vara så sentimental, sa Jessica leende med en liten tår i ögonvrån.
-Jag tycker ni är så duktiga i kampen för en bättre värld, sa Viktor. Människor behöver mat för dagen, ett anständigt bostad och trygghet. Ni un gdomar kommer att lösa problemen.

 

 

-Ja, låt oss tänka positivt, sa Yvonne och dukade fram kaffet.
-Jag har bakat bullar och sju sorters kakor. Av bara farten gjorde jag också varsin bakelse, sa Beatrice och bar fram brickor med alla delikatesser. Jessica hjälpte till i köket.
I soffan satt Jerker, Viktor och Daniel och tittade på försnack, expertsnack, reprissnack och eftersnack från sportens underbara värld.
-Titta, sa Yvonne, Här gör systerskapet allt jobb medans karlarna glor på TV. Hur långt har vi egentligen kommit med jämställdheten?
-Äsch, sa Jessica. Koppla av mamma. Kampen går vidare på våra villkor. MeToo är ett starkt bevis på det. Vi kvinnor kommer alltid att få sista ordet.
-Så är det, sa Beatrice och vinkade till Jerker.
-Vi kommer snart, sa han. Vi ska bara se klart det här. Samtidigt hoppadeViktor och Daniel upp ur soffan och skrek: Mååååååååål!
-Vilka tomtar de där tre är, konstaterade Yvonne. Nu börjar vi fika.
I bakgrunden hördes Monica Zetterlund sjunga en text av Tage Danielsson.:

” Var blev ni av ljuva drömmar om en mänskligare jord.
Ett nytt sätt att leva, var det bara tomma ord ”


stina tycker

nr 1 2018
text Leif Källberg

 

 

 

En gång i tidens ljus bestämde sig Stina för att inte vara så velig, utan tycka till. Hon hade nämligen fått påskrivet från handbollsklubben hon var medlem i, att hon tjingstrade, alltså tyckte hit och dit. Klubbledningen tyckte att var hon bestämdare i sina uppfattningar om tillvaron, borde hon kunna spela bättre. Alltså göra striktare passningar och bli målrikare.

Idrottsklubben hette Svenex, och deras damlag var bronsmedaljörer i fjolårets SM. Svenex herrlag var ett rejält föredöme som svenska mästare i sporten. Dam och herrlagen hade samma tränare och han tyckte att han fick dålig PR av damlaget. Tränaren var invandrad från Nya Zeeland och var rejält amerikansk i sina uppfattningar. Det vill säga han var fysisk, satsade på ett kroppsnära handbollsspel med tuffa tacklingar och näst intill ojustheter. Stina tyckte att Stewart, som var hans namn var lite väl vågad, och bangade för att följa hans instruktioner.

 

Till slut kom laget fram till slutspel i SM år 2017, och ända fram till semifinal där man mötte svenska mästarna Ater. Stina föll till slut föga för Stewarts råd och bestämde sig för att i matchens slutskede när det stod 25-25 mellan lagen hårt tackla Aters stjärnforward Anna-Lisa. Det bar sig inte bättre än att Anna-Lisa föll omkull och bröt benet. Stina blev utvisad för resten av matchen och Svenex förlorade matchen med 26-25.

Hon blev förtvivlad, men skyllde förlusten på Stewart, eftersom hon inte egentligen borde ha lytt hans råd. Laget var nu återigen liksom fjol i en bronsmatch , vann den, och repeterade 2016 års prestation. Stewart bestämde sig för att vända sig till klubbdirektören och klaga på Stina, men tyckte att hon för sin teoretiska begåvnings skull, borde kunna passa som tränare för Svenex.

 

Direktören Olle tittade i sina handlingar, såg att Stina var utbildad biolog, höll med Stewart om att Stina skulle kunna passa bättre som tränare än spelare. Hon erbjöds sysslan och accepterade den med en ganska hyfsad lön. Stewart skrattade åt Stina som han trodde skulle få fullt schå med klubben,men var nu arbetslös och passade inte så bra in på den svenska arbetsmarknaden. Han använde sin fritid till att trakassera Stina med att kasta lera på hennes fönster, i hennes nyinköpta villa. Själv bodde han i en enrumslägenhet, hade tagit tränarjobbet i Svenex för en väldigt låg lön och var ideell.

När Stina polisanmälde Stewart för lerkastningen svarade han under förhör med honom att han tyckte att Stina borde vara solidarisk med den fattiga handbollssklubben, och ge tillbaks pengar till den vid månadsutbetalningarna av lönen. Polisen tyckte då inte att lerkastningen skett i någon större utsträckning, och avskrev polisutredningen.

 

Tiden gick och Stina lyckades bli kontant med Svenex medlemmar trots sin furstliga lön, inhandlade också en rejäl träningsutrustning för en del av sina pengar och laget kom i form. År 2017 led mot sitt slut, och en cupmatch väntade laget som nu i form vann den mot svenska mästarna Ater. Stina fick en utmärkelse av Svenljunga kommun som laget verkade i, för den sensationella vinsten mot Ater från Lund. Hon kunde nu välja och vraka mellan olika handbollslag, eftersom hon i och med framgångarna blivit attraktiv på idrottsmarknaden.

När julen 2017 närmade sig blev i och med Stinas fina utbildning en bred idrottsmarknad intresserad av hennes tjänster. Man ansåg henne också för realistisk som hade lytt Stewarts råd om tacklingarna, och begåvad i sin tränarsyssla. Till slut tackade hon ja till friidrottsklubben Imper och blev dess huvudtränare. Hon tog sig då an 400-meterslöparen Loivia som omedelbart svarade med att slå nytt svenskt rekord med tiden 50,6 på distansen.

Sedan fick hon också chansen på Impers herrar och bestämde sig för att sätta diskuskastaren Nils i styrkelyft. Han svarade omedelbart med att slå svenskt rekord i grenen med 63,27. Det blev alltså succe eftersom hon också lyckades få de övriga idrottsmännen och kvinnorna i utmärkt form.

 

Efter två års intensivt arbete bestämde hon sig för att själv trettio år gammal börja hårdträna för att förhoppningsvis kunna klara av en karriär som friidrottare. Hon var faktiskt begåvad på att kasta diskus och satsade på det. Efter några månader, för så lång tid tog det av intensiv träning lyckades hon. Hon kastade 57, 64 och var själaglad. Tränarsysslan blev lidande på grund av hennes diskuskastare ambitioner så hon fick ligga lägre med den. Till slut blev hon tillsagd att hon var för svår fackidiot på diskus och måste överlåta tränarsysslan till någon Annan.

Efter ett tag annonserade Imper och fick tag på en utbildad gymnastiklärare som åtog sig tränarsysslan. Han var också ideell och klubben som också hade hunnit få dåliga finanser var glad. Imper blev Stinas realistiska tillflykt, hon hade nämligen inte så mycket att välja på tyckte hon så det fick sluta med diskuskastningen där.

 
 

kikki danielsson

nr 1 2018
text & bild Fredrik Samuelsson
 
 
 
 
 

Artisten Kikki Danielsson föddes 1952 i Osby. Hon adopterades senare av en familj som bodde i Skåne. Redan som liten var hon intresserad av musik och det allra första framträdandet Kikki gjorde var när hon var fem år under ett luciafirande. Hon brukade sjunga i den lokala kyrkkåren också.

År 1967 deltog hon i en talangtävling som sändes på tv. Hon spelade dragspel där. Senare gick hon med i en dansorkester som hette Nickies. Det var dock inte förrän 1973, då hon gick med i Wizex, som hon blev känd. Kikki var med och sjöng i Wizex fram till 1982.

 

År 1979 släpptes hennes första debutskiva. Det albumet heter rock n roll yodel och det blev väldigt känt. Kikki har sedan släppt flera bra album. Ibland de bästa albumen kan nämnas Just like a woman, Bra vibrationer, Papaya coconut och Canzone D Amore. Kikki spelar schlager och country på sina skivor. Hon har även gjort två julskivor.

År 1985 vann hon melodifestivalen med låten Bra vibrationer. Dock vann hon inte i eurovision.
Mellan år 1980 och 1982 var hon även med i gruppen Chips. De hade tre låtar med i melodifestivalen under tiden då gruppen fanns. De vann melodifestivalen år 1982 med låten dag efter dag.
På 90 talet var hon med i gruppen Roosarna. De hade flera låtar på svensktoppen.

 

Senare på 90 talet och 2000 talet har hon varit med i gruppen Kikki, Bettan & Lotta. De hade en låt i melodifestivalen år 2002 som hette Vem e de du vill ha. Låten hamnade på en tredje plats.

1991 sommarpratade hon och det är ett intressant program. Kikki har även skrivit en bok om sitt schlagerliv. Boken kom ut år 2011.

2012 var hon med i spelfilmen sean banan inuti seanafrika där hon spelar mot bland annat Sean Banan. Filmen blev ett totalfiasko och floppade på bio och räknas som en av sveriges sämsta filmer.

År 2015 gav Kikki ut ett nytt album efter en lång tids tystnad. Det är trevlig countrymusik på skivan och den är mycket bra.

År 2017 var Kikki aktuell i det årets upplaga av Så mycket bättre samt att hon gav ut en ny skiva. Skivan heter potrait of a painted lady. Det är en mycket bra skiva.


Jessica Andersson

nr 1 2018
text Elin Pernelid
 
 
 

Melodifestivalen 2018 är igång och en som har blivit en riktig veteran inom det här sammanhanget är Jessica Andersson. Första gången vi fick höra namnet var i reallity serien Fame Factory där hon slog igenom 2002.
Tillsammans med vinnaren för Fame Factory, Magnus Bäcklund startade de gruppen Fame. De ställde upp i melodifestivalen 2003 med låten ”Give me your love” och vann hela den svenska tävlingen. De fick åka till Riga och där kom de på 5:e plats i Eurovision Song Contest.

 

Året därpå tävlade de igen med bidraget ”Vindarna vänder oss” där de i den svenska finalen hamnade på 6:e plats. 2006 började hon med sin solokarriär och framförde låten ”Kalla Nätter” i melodifestivalen, vilket inte räckte till en finalplats. Året därpå deltog hon med låten ”Kom” och hamnade i andra chansen där Sanna Nielsen slog ut henne. 2010 var hon med bidraget ”I did it for love” och gick från andra chansen vidare till finalen där hon slutade på en 8:e plats. 2015 bidrog hon med ”Can´t hurt me now” och fick en 11:e placering.

I år, 2018, kommer hon medverka i melodifestivalen för 7:e året och 5:e gången som soloartist. Låten som hon ska framföra heter ”Party Voice”

 

Jessica Andersson har även varit med den succé fulla turnén Diggiloo nästan alla år sedan 2003. Förra året berättade hon att hon nu skulle sluta var med på Diggiloo. Hon har haft samarbete med b.la Magnus Carlsson där de tillsammans släppte en EP som hette ”Once upon a Christmas Night”.
Jessica föddes i Spånga, Stockholm 1973.

 

Jessica hade en komplicerad uppväxt med missbrukande föräldrar. I sin självbiografi ”När kalla nätter plågar mig” beskriver hon hur det var att ha en ostabil hemmamiljö och att behöva flytta till fosterfamilj. Hon skriver om den stora drömmen hon hade som liten att en dag bli sångerska och få delta i melodifestivalen. Den drömmen uppfylldes ju verkligen. Hon har haft ett stort samarbete med organisationen Friends som arbetar för att motverka mobbning. Jessica var själv mobbad i skolan när hon var liten. Efter att Jessica varit med i melodifestivalen 2003 blev hon utnämnd till Sveriges sexigaste kvinna och arbetade lite som fotomodell i tidningen Café.
Hon var gift med Richard Andersson mellan åren 1994 – 1996 och fick 1998 en son med Niklas Andersson, Lias som idag spelar hockey.

 

När Jessica var med i Fame Factory 2002 var hon gravid med sin ex sambo Jonas Erixon och födde i november det året en liten son som fick namnet Liam. Idag är han stilig ung man på 15 år. Idag är hon förlovad med den 10 år yngre Johan Malm, vem vet kanske det ringer bröllops klockor under 2018? Trots att hennes snart 45 åriga ålder kan vara ett problem hoppas hon att ska få en liten bebis till. Jag hoppas verkligen att hon och Johan får en bebis, kanske en liten syster åt Lias och Liam?


Eldkvarn

nr 1 2018
text Fredrik Samuelsson
 
 

Eldkvarn är en musikgrupp som bildades 1971. Gruppen består av följande medlemmar; Per ”Plura” Jonsson, Carl ”Carla” jonsson, Tony Thoren, Werner Modiggård och Claes Von Hejne.

Från början hette gruppen piska mig hårt och de gav ut en första skiva som heter Elisabeth. De spelade mycket ”experimentel” musik på skivan. Skivan blev aldrig särskilt populär och har aldrig getts ut på CD men finns på vinyl och Spotify. Vinylutgåvan räknas som en raritet.

 

År 1976 bytte gruppen namn till det nuvarande. Samtidigt släpptes deras första skiva under nya gruppnamnet. Skivan heter en lång het weekend. Skivan är mest proggmusik med inslag av pop.

1978 kom nästa skiva. Den heter pantad och såld och har aldrig givits ut på cd utan finns bara på vinyl. Skivan är mycket pop och enbart lite proggig. En del av låtarna på skivan brukar fortfarande spelas live på konserter.

1979 kom nästa skiva. Den blev ännu mer populär och har sålt bra. Skivan heter pojkar pojkar pojkar och den finns utgiven både på vinyl och Cd. Även denna skivan brukar de spela låtar från på konserter.

1980 kom nästa album och det heter musik för miljonärer. Den hamnade på plats 27 över mest svenska sålda album 1980. Även denna skivan innehåller låtar som spelas flitigt på konserter.

Nästa skiva blev ännu mer populär. Den placerade sig på 13:e plats över svenska mest sålda skivor. Skivan heter genom ljuva livet och innehåller många låtar om Stockholm. Också Norrköping (där Plura och Carla är från) sjunger dem om i en låt. Skivan gavs ut år 1981.

1982 gavs det bara ut en EP skiva som heter happy hour. Skivan är mindre bra.

1983 kom en ny skiva. Den heter tuff lust och placerade sig på plats 14 över mest sålda svenska album det året. De flesta av låtarna är bra men B sidan är bäst.

1984 kom hela två album ut. De hette barbariets eleganter och ny klubb.
Bägge skivorna är mindre bra men ny klubb är den som är sämst av de två.

 

Efter de två mindre bra skivorna tog gruppen en paus på cirka två år. Plura var tillsammans med Kajsa Grytt på en öde ö bland annat och fiskade.

 

1986 kom Eldkvarn tillbaka med nya tag och bra låtar. De släppte albumet utanför lagen där Plura bland annat sjunger om drogproblem. Skivan blev populär hos lyssnarna och hamnade på plats 10 över de mest sålda svenska albumen det året.

1987 kom nästa album som var ännu bättre. Den skivan heter himmelska dagar och den hamnade på plats 7 över mest köpta svenska album. Skivan vann även på gramnmisgalan år 1988. På vinyl var det ett dubbelalbum men på CD endast en skiva.

1988 kom en av deras bästa skivor. Den heter kungarna från broadway och handlar mycket om deras uppväxt i Norrköping. Det fanns ett café i Norrköping som hette Broadway där medlemmarna ofta brukade fika på när de var yngre. Skivan sålde guld och hamnade på topp 2 på topplistan över svenska sålda album. I tidningen Sonic hamnade skivan på plats 36 över bästa album någonsin. Det gavs även ut ett samlingsalbum med deras hittils största hits.

 

På sommaren 1988 gjorde Eldkvarn en stor turne som hette cirkus broadway. Konserten var i Göteborg och i Stockholm. Gruppen spelade in ljudet och musiken från Stockholm,
resulatatet gavs ut på skiva år 1989. De hade en del gästartister med på konserterna. Bland annat Mauro Scocco, Pugh Rogefeldt, Thåström, Peps Persson och Kajsa & Malena var med.

1989 gav gruppen ut två album. Det ena är cirkus broadway och den andra skivan heter karusellkvällar. Skivan karusellkvällar låter mycket synthig bortsett från en låt som är aukustig. Skivan gavs ut både på Cd och vinyl men Cd utgåvan har tre extraspår.

 

Det dröjde ända till 1991 när nästa album kom. Det heter legender ur den svarta hatten. Skivan innehöll flera bra låtar som hamnade på topplistan. Det gavs också samma år ut en box med 4 CD med samlade låtar av Eldkvarn. Skivan innehöll några få låtar även från när gruppen hette piska mig hårt.

 

1993 kom albumet Pluralism. Det är enbart Plura som skrivit låtar till det albumet, därav namnet. De flesta av låtarna är bra medan andra inte lika bra. Skivan hamnade på topp 11 över svenska sålda album. Skivan gavs ut både på Cd och vinyl. Vinylutgåvan räknas som svåråtkomlig.

År 1994 gav gruppen ut två album. Ett studioalbum plus ett livealbum. Skivorna heter sånger från nedergården och tempel av alkohol. Det är sånger från nedergården som är studioalbumet. Bägge skivorna är helt okej men hade inga större hitlåtar.

1997 gav gruppen ut två skivor. Ett samlingsalbum plus ett studioalbum. Samlingsalbumet heter det gamla landet och studioalbumet heter lyckliga tider. Lyckliga tider räknas som ett av bandets mest ”mörka” och allvarsamma skiva. Det är en mycket personlig skiva också. Skivan hamnade på plats 21 över svenska sålda album

År 1999 kom nästa studioalbum. Den skivan heter Limbo. Det gavs ut en Ep året efter med låtar som inte fick plats på albumet. Också denna skiva är relativt allvarsam. Plura sjunger bland annat om sin bortgångne mor. Han sjunger även om Norrköping och uppväxten där. Skivan är inspirerad av Bob Dylans Time out of mind.

2000 kom ett livealbum som är inspelat i en kyrka. Skivan heter Kärlekens törst och är en bra skiva tycker jag. Eldkvarn gjorde ytterligare två livealbum till som är inspelade i samma kyrka. Det är i Annedalskyrkan som skivan är inspelad i.
Det släpptes också ett samlingsalbum samma år med Eldkvarns bästa.

 

År 2001 kom ett nytt studioalbum. Det heter död stjärna och handlar en del om skilsmässor. Det är relativt mörka texter på detta albumet och skivan hamnade på plats 11 över svenska sålda album.

Året efter kom ännu ett nytt studioalbum. Det heter brott lönar sig alltid. Skivan är väldigt ojämn eftersom den har både bra och mindre bra låtar. Det sammanlagda betyget för albumet är ett ok album men inget mästerverk.

2005 kom nästa album. Det heter atlantis och är rockigare än deras tidigare album. Både Håkan Hellström och Christer Sjögren medverkar som gästartister på albumet. Skivan är kopieringsskyddad vilket skapade problem med vissa Cd spelare men de flesta spelare klarar läsa skivan rätt. Albumet hamnade på plats 2 över svenska sålda album.

År 2006 kom ett livealbum. Det är det andra som är inspelat i Annedalskyrkan. Skivan heter kärlekens låga och skivan har förälskelse och kärlek som tema. Skivan hamnade bara på plats 55 över mest sålda svenska album.

2007 hände rätt mycket med Eldkvarn. De gav ut ett nytt studioalbum som heter svart blogg. Förstapressen av skivan hade en extra skiva med som hette svart demo och som bestod av demo inspelningar. Skivan hamnade på 1 plats över mest sålda svenska album. Det var en låt från albumet som blev riktigt populär och som heter fulla för kärleks skull. De spelade den live på allsång på skansen bland annat.

 

Samtidigt hade Plura börjat med en blogg som just hette svart blogg. Han skrev ner tankar kring livet och gruppen och annat. Plura var med och sommarpratade samma år också i programmet sommar i p1. Strax innan jul samma år gavs det ut en liveplatta också som heter svart gig. Det innehöll musik från konserter gjorda samma år plus en DVD skiva med liveframträdanden.

 

År 2008 kom ett nytt studioalbum. Det heter hunger hotell och består av riktigt korta sånger. Plura gav också ut en bok samma år som hamnar om hans och Eldkvarn historia. En del av texten hade tidigare funnits på pluras blogg.

2010 kom sista livealbumet som spelades in i Annedalskyrkan. Det albumet heter kärlekens väg. Skivan har livets väg som tema. Skivan hamnade på plats 9 över sålda svenska album. Plura var med samma år i programmet så mycket bättre.

2011 kom Eldkvarns sista album som de har givit ut. Det heter de berömdas aveny och omslaget på skivan är inspirerat av The Beatles sgt peppers lonely heart club band. En del av låtarna på skivan handlar om kändisskapets baksidor. Det är en mycket bra skiva.

Samma år gavs det ut en box med 10 CD skivor och USB sticka samt en liten bok. Boxen innehåller Eldkvarns alla låtar samt på USB stickan en massa olika demoinspelningar. Boxen heter den goda skörden 1971-2011 – de första 40 åren.Det gavs även ut en DubbelCD med gruppens bästa låtar för den som inte ville köpa en hel box. Den skivan heter stans bästa band 1971-2011- de första 40 åren.

 

Jag såg Eldkvarn live i Karlskrona 2011. Konserten var i idrottshallen och det var mycket folk där. Konserten var mycket bra trots att Plura sjöng lite fel i en låt.


melodisfestival aktuella Samir&Viktor

nr 1 2018
text Elin Pernelid
 
 
 
 

2014 skapade de två energiknipparna Samir Badran och Viktor Frisk sin musik duo Samir
och Viktor. Samma år släppte de låten ”Success” vilken blev en mycket populär hit. 2015
gjorde de sig kända för hela svenska folket då de deltog i melodifestivalen med låten
”Groupie” som slutade på 8:e plats i finalen. Lagom till sommaren samma år kom deras
somarplåga ”Saxofuckingfon”. Samma sommar besökte de även Ronneby och uppträdde för
mig och hundratals skrikande fans.

2016 ställde de återigen upp i melodifestivalen med låten
”Bada nakna” vilket nog blev mycket skrikande hemma i sofforna bland deras kvinnliga fans
då de slängde av sig sina kläder och stod i bara badbyxorna på scenen. Sedan valde de att gå
skilda vägar ett tag med motiveringen att de var trötta på varandra.

 

Både Samir och Viktor
har uppgett att de har ADHD vilket naturligtvis säkert påverkar deras relation och de kan nog
bli ganska utmattade av varandra. Under deras tid isär från varandra släppte de varsin låt.
2017 gjorde de äntligen comeback igen och tillsammans släppte de den nya låten ”Kung” och
sedan några låtar till.

 

I år, 2018, är de återigen aktuella i melodifestivalen med bidraget
”Shuffla”. Jag är riktigt förväntansfull inför den och hoppas att de ska komma bättre till än de
föregående gångerna även om jag är fullt medveten om att de är mer artister än sångare..

Samir och Viktor vet att de har mycket yngre fans och därför agerar de mycket förebilder för hur man ska bete sig på nätet på varandra och har båda burit tröjor med texter som #Sluta Näthata.

 

Viktor stöttade nyligen insamlingen till en obotligt sjuk liten flicka genom att
uppträda för att de skulle få in mer pengar. Han skrev senare på sin Instagram: ”Är helt
mållös. Inga ord. Tack tack tack!! Hade gjort allt i världen för att ge Saga ett helt liv. Allt
Över 25 000 kr har vi dragit in, ni alla är hjältar!”. Ovanför har han lagt upp en bild på lilla
flickan Saga och honom själv där han håller i Sagas
gosekanin.

 

många mello minnen

nr 1 2018
text JB
 
 
Från 2 februari till 19 maj 2013 hade Arbetets Museum i Norrköping en utställning som speglade Melodifestivalen och Eurovision Song Contest genom åren.
 
 

Utställningen döptes till Värsta schlagern! Museets intendent Anneli Egelin Tärning skapade en utställning där besökarna kunde minnas, förundras och förfasas över allt som hänt på scen och bakom kulisserna i Mello och ESC. Det var en blandning av stort och smått från tävlingarnas historia. Inslaget med allmänhetens minnen, foton och åsikter kring fenomenet uppskattades mycket, skriver Sven Åke Molund på kultursidan.

 

Värsta schlagern blev en stor upplevelse med bilder, förmål och ljudinsplningar. En av många återblickar varSveriges bidrag 1991 Fångad av en stormvind. Carola satsade som vanligt stenhårt och sjöng med en kraftig blåsfläkt riktad mot ansiktet och håret. Besökarna på Värsta schlagern kunde själva testa hur det kändes för Carola att stå i blåsten. Alla som ville kunde prova. Utställningen hade byggt upp en egen scen och installerat en stor blåsmaskin.
När Carola vann Eurovision blev hon en folkkär hjältinna som de flesta kommer att minnas.
Men den som kom tvåa i svenska festivalen har alla glömt och det är inte så konstigt. Både Jim Jidhed och låten Kommer du ihåg mig är det ingen levande sjål som kommer ihåg.

 

På en stor och lättläst vägg hade utställningen i Norrköping beskrivit det gamla och märkliga jurysystemet där medlemmarna bara fick lyssna på melodierna men inte se utsändningen. Idag skulle en sådan regel uppfattas som löjlig och skapa protester och tittarstorm. Frågan är om det blivit bättre. Mycket tveksamt. Fortfarande är det en jury som bestämmer vem som vinner. Folkets favorit har fått lägre placeringar än vinnaren fyra gånger under 2000-talet. Aftonbladet har tagit fram fakta om juryns maktspel och Bert Karlssons misstankar om mutor från mäktiga skivbolag.

 

2005: Telefonrösterna ville skicka Nanne Grönvalls Håll om mig till Eurovision, men jury-grupperna rankade den bara som trea. Vinnare blev istället Martin Stenmark med flåslåten Las Vegas som aldrig fick någon riktig jackpot varken i Sverige eller utomlands.

 

2008: Folket ville se Sanna Nielsens Empty room som vinnare, men juryn rankade henne bara som trea. Charlotte Perrellis Hero var folkets tvåa men fick segern på grund av att låten var juryns favorit. Kända skivproducenter i England och USA är övertygade att Empty room hade stor möjlighet att bli ett internationellt genombrott för Sanna Nielsen. De menar att svenska juryn kastade bort det bästa bidraget.

 

2013: Folkets favorit var Yohios Heartbreak hotel men den rankades bara nia av den mossiga juryn. Mot alla odds vann en chockad Robin Stjernberg med bompalåten You som gjorde fiasko i Eurovision. Christer Björkman som starkt påverkade den svenska juryn kommer aldrig att erkänna att det var ett misstag. Men hur ska vi tolka Björkmans svar på frågan varför stackars Robin Stjernberg fick en sådan usel placering? Mello-hövdingen som är skicklig på att hantera media bara ryckte på axlarna och sa: Även solen har sina fläckar . Förmodligen grämer han sig att Yohio nu är både megapopulär och mångmiljonär i Japan.

 

2017: Nanos Hold on var folkets tydliga etta. Men juryns solklara favorit visade sig vara Robin Bengtssons utseende och låten I can´t go on som högst förvånande tog hem segern fastän modellnissen bara var folkets trea. På Spotify håller Hold on ställningen och har fortfarande många nedladdningar. Robin Bengtsson gillas av skvallerpressen. Däremot har hans bidrag tappat sin stil och nyhetsvärde. 2018 är det bara ett fåtal som går igång på I can´t go on.

Den här sammanställningen bevisar tydligt att folket vet bättre. När självutnämnda experter sätter sig över folkets vilja går det alltid åt helvete. Det gäller både inom musik och politik.

 

Den första Eurovision Song Contest sändes den 24 maj 1956 från Lugano i Schweiz med sju deltagande länder. Tanken var att med en TV-sänd tävling minska splittringen mellan öst och väst i Europa. Öststatsländerna hade en egen variant som kontrollerades från Sovjetunionen. Idag uppskattas ESC vara världens största underhållningsprogram. Svenska mellofestivalen som från början hette Schlagertävlingen har sedan starten 1958 blivit en svensk TV-tradition av religiösa mått som både älskats och hatats. Griniga gnällspikar som blir upprörda och hatar ett musikprogram i TV bör byta kanal och skaffa sig ett liv.

 

Tävlingen har förändras, kritiserats och debatteras genom åren. I utställningen Värsta schlagern redovisades tittarsiffror från 2012 då rekordmånga valde att följa de svenska delfinalerna, andra chansen och finalen under sex lördagar. Det var som vanligt mellan 3 och 4 miljoner tittare per avsnitt vilket gör Melodifestivalen till SVT:s största succé genom tiderna.

 

Naturligtvis har varje tävling en segrare men också förlorare som blivit vinnare. 1973 ratade expertjuryn Ring  Ring med Abba. Det blev skandal och tidningarnas löpsedlar hade stora rubriker med den klassiska texten: Fel Låt Vann. 1974 fick Abba revansch med poplåten Waterloo och tog Sveriges första seger i ESC. Men året efter blev det tokigt igen då Björn Skifs kom femma med Michaelangelo. Flickornas favorit Ted Gärdestad hamnade på sjunde plats med Rockin´n´Reelin. Svenne & Lotta var största favoriten tack vare att duons bidrag Bang en boomerang hade Björn och Benny som låtskrivare tillsammans med Abbas framgångsrika manager Stikkan Andersson. Äkta paret kom trea efter gruppen Gimmicks Sången lär ha vingar som aldrig lyfte och sågades av tittarna. Folkets visste som vanligt bättre än juryn som gav låten höga poäng. Men det krävs ingen större begåvning för att hitta goda skäl varför den innehållslösa låten fallit i total glömska.


Eftersom vinnarlandet får i uppdrag att arrangera Eurovision ville Sverige inte vinna igen på grund av för stora kostnader. Därför gav den svenska juryn 1975 första platsen till en mycket överraskad Lasse Berghagen. Bakom kulisserna hoppades trixande experter att den tjatiga låten Jennie Jennie skulle vara chanslös i den stora finalen. Hollands bidrag vann överlägset. Ding-A-Dong med gruppen Teach In är fortfarande mycket populär och har 890 196 tusen visningar på YouTube. Berghagen kom femma på grund av hemmaplan och ekonomerna på SVT kunde andas ut.

 
 

Den populära låten Michaelangelo är skriven av Bengt Palmers och Björn Skifs. En kurios detalj i textraderna är att Palmers och Skifs uppenbarligen blandat ihop konstnären Michaelangelo med geniet Leonardo da Vinci. I låttexten görs hänvisningen till Mona Lisa som är da Vincis världsberömda verk. Michaelangelo är mest känd för sina muralmålningar och skulpturer.
2012 fick Björn Skifs populära rocklåt överlägset flest poäng i en omröstning på internet. Därmed kröntes Michaelangelo till bästa mellolåt på Svensktoppen genom tiderna.

 

 

Ted Gärdestad var vänsterhänt vilket syns tydligt när han spelar gitarr i den riviga videon Rockin´n´ Reeling. Googla på Youtube. Ted är på bästa humör och det svänger riktigt rejält. I den omtalade filmen är rollkaraktären högerhänt. Regissörer tar ofta av praktiska skäl genvägar och kryddar riktiga händelser med påhittad dramatik. Filmen är sevärd tack vare alla lyckliga minnen som är förknippade med Ted Gärdestads gripande melodislingor och hans bror Kenneths fina texter.

 

Värsta schlagern ligger nu nedpackad i en källare i Norrköping. Det är trist att många som aldrig hade tid och möjlighet fick uppleva eventet. Men än är det inte försent. Kulturella makthavare, kommunalpolitiker och indententer från Karlskrona Museum bör snarast ta kontakt med skaparen av Värsta schlagern! Utställningen kan flyttas, återuppstå och bli permanent i kommunen. Det skulle locka fler turister. Många har under lång tid efterlyst ett ökat utbud av attraktiva nöjesupplevelser i Blekinges vackra marinstad.


Citylights - uppesittar kväll

nr 1 2018
av Henrik Magnusson
 
 
 
 
 

Anstaltstankar - brott och starff

nr 1 2018
av Henrik Magnusson
 
 
 
 

Den låsta dörren

nr 1 2018
text Mattias Karlsson
 
 

Min berättelser börja en solig dag i byn Stenshamn på Utlängan. Stenshamn och Utlängan ligger i länet Blekinge. Jag sitter där på en bänk och solar. Det är sommar vilket märks tydligt eftersom det är väldigt varmt ute idag. Jag fundera på att tar mig ett dopp i Östersjön, men vet ej hur varmt vattnet är så jag besluta mig att känna först med bara mina fötter. Jag tycker inte att det är särskilt varmt i vattnet så jag avstå från att ta mig ett bad.

 

Efter en halvtimme bestämmer jag mig för att gå en runda runt ön Utlängan som ligger intill Stenshamn. Precis som alla andra ställen har Utlängan en historia bakom sig men jag är inte intresserad av den historiska biten.
När jag har gått halvvägs runt ön blåser det upp till storm och ett åskväder närmar sig. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Måste skydda mig till något ställe. Vill absolut inte blir träffad av någon blixt.

 

Jag ser ett hus en bit bort. Jag springer dit. Huset ser öde ut. Huset är inte så stort men ser nybyggt ut. Jag knackar på dörren, ingen öppnar. Jag knackar ännu hårdare men återigen öppnar ingen. Jag känner på handtaget och dörren den är mystiskt nog olåst. Jag gå in i huset för att skydda mig emot ovädret. Blixten är nära så jag spinger rättare sagt in i huset. Jag är gillar inte åskan särskilt mycket, inte när den är nära iallafall.

 

Huset är snyggt på insidan och det ser verkligen ut som om någon bor där. Jag undersöker saken. Någon kan faktiskt ha glömt att låsa dörren eller det kan har hänt något. Jag går genom den lilla blåfärgade hallen. Jag ser en dörr, ta tag i handtaget till den för att ser vad som finns inne i det rummet. Men dörren går inte att öppna den är låst.
 Varför är den låst? tänker jag. Jag beslutar mig att knacka på dörren men ingen öppna den. Jag sätter mitt öra mot dörren för att höra om det är någon därinne. Jag hör definitivt något därinne. Det låter som någon klöser med naglarna mot dörren. Jag knackar återigen ännu hårdare och säger högt: hallo, är det någon där? Men jag får bara ett högt åskmuller som svar. Jag tänker och tänker vet inte vad jag ska göra.

 

Jag vill verkligen tar reda på vad det är som finns där inne. Men när de har gått en bra stund till typ en halvtimme orka jag inte vänta länge. Jag vill bara gå därifrån. Åskan har dessutom lagt sig eftersom jag inte hör något åskmuller mer. Jag går ut ur huset och fortsätte min runda runt ön Utlängan. Det har gått cirka 5 år och jag undrar än idag var som fanns i det rummet och ibland har jag mardrömmar om det. Ibland får jag tanken på vad som egentligen fanns där men det får
blir en tanke.


fågeln

nr 1 2018
text Emmelie Olsson
 
 
 

Fåglar är vackra djur. En del fåglar trivs bäst att bo i skogen, fast på vintern brukar vissa flyga iväg men kommer hem igen till våren. På somrarna finns det även fåglar som bor vid sjön. Ifall man är ute med båten så får man akta sig för att komma för nära deras bon där de har sina ägg eller ungar, annars blir man attackerad.

 

Det finns en del fåglar som dansar och det kan vara roligt att titta på, annars är det väldigt avslappnande att sitta vid sjön om kvällarna och bara lyssna på fågelsångerna.
Min mamma är vacker som en fågel. Hon trivs att vara i skogen och vi brukar gå och plocka svamp ihop. För några år sen så flyttade hon härifrån och upp till enköping, men i våras så flyttade hon hem till Karlskrona igen.

 

På somrarna är vi ofta ute på sjön, tar med oss lite fika och äter ute på någon ö. Oftast blir det på Karlsholmen för det ligger nära och brukar inte vara så många därute, men det kanske är för att mamma är med och då vågar verkligen ingen komma i närheten av varken mej eller mina syskon.
Mamma går i en dansgrupp på helgerna, som jag också precis har börjat i nu för det såg kul ut och hon är duktig på det. När det gäller sång som en fågel, så va det dock länge sen jag hörde henne sjunga. Men hon brukade ofta sjunga för oss när vi va små, och det va avslappnande att bara få ligga i sängen eller i knät och lyssna på det...


jag ger upp pengakampen

nr 1 2018
text Sanna Höijer
foto Sanna Höijer
 
 

Laget Sverige.. Att vara sjuk eller skadad ska inte vara detsamma som att vara ute ur spelet. Att arbeta som ett lag ska vända trenden med det ökade sjukantalet, och att vi tillsammans och individuellt ska arbeta mot det. Det går att vara med i Laget sverige på sitt sätt.

 

Detta är vad försäkringskassan säger, men uppnår dom verkligen sitt mål? Det är inget jag kan skriva under på. Har nu under det senaste året fått aktivt jobba för att försöka behålla min aktivitetsersättning, som man får för att man inte kan arbeta eller gå i skola. Dels tog det allt för lång tid för mig att ens få det beviljat, deras tre månaders handläggningstid blev fyra på grund av väntetider, fel papper och julhelger. Eftersom de ska ha alla möjliga intyg och papper på att jag inte har en hel förmögenhet någonstans och ansöker om detta för att lura hela systemet så ville de ha ett intyg från banken om en fond som jag trodde att jag stäng, där fanns då 200kr.

 

Dessa 200kr tog en hel månad att få in rätt intyg på och jag fick hämta ut olika papper från banken som sedan försäkringskassan lagt i fel fack och då missat att de kommit in. Just då kände jag att jag kunde ge dom de 200 kronorna i handen om de nu var så viktigt att få in detta speciella intyg på att de fanns där. Tillslut blev det i alla fall ordnat och jag kunde känna mig lite lugn och ta tag i de problem jag hade och försöka må lite bättre.

 

Efter att jag gått i Liv i livet och fått reda på att Blekinge folkhögskola fanns och att de även hade en konstlinje så började en framtid synas. Planen blev att jag skulle börja skolan till hösten och eftersom att de var en folkhögskola så kändes det som en bra start för att försöka komma igång igen, dessutom på en konstlinje då konst alltid har varit något som har varit ett intresse.

 

Problemen började dock direkt, innan skolstart ens. För det visade sig att jag inte hade haft min aktivitetsersättning i 12 månader, utan i bara 11 månader då jag ansökte i september-16 och skulle börja skolan i augusti-17. Detta gjorde att jag varken bade rätt till att pausa min ersättning eller studera ett halvår med den, vilket man har rätt till om man haft ersättningen i mer än ett år.

 

Jag har ändå haft turen att ha en handläggare som förstår min sits och har försökt göra det hon kan för att det ska ordna sig. Så eftersom de har en handläggningstid på 3 månader fick jag de månaderna på mig att testa på skolan i lugn och ro. Under den tiden då ordna med CSN och kanske till och med få ett läkarintyg som kan visa på att aktivitetsersättning under skolgången hade varit bra för mig just då.

Så arbetet med att försöka få CSN i rätt tid började, eftersom jag från november antagligen skulle behöva ta det. Men det skulle inte heller visa sig vara en lätt uppgift. Efter ett x-antal avslag, samtal och mail fram och tillbaka mellan CSN och försäkringskassan, fick jag veta av dom att jag i god tid skulle få veta när jag behövde söka CSN, och att mina 3 månader inte var ute än. Detta gjorde att vi då hade god tid på oss att få fram ett intyg som visade på att jag haft lite frånvaro från skolan och att mitt mående inte var tillräckligt stabilt för att jag skulle klara 100% studier och i sådana fall kanske inte ens vara beviljad ett studielån.

 

Förhoppningen var att detta intyg skulle hjälpa med att jag skulle kunna få behålla min aktivitetsersättning, och kunna i lugn och ro komma tillbaka ut i skol- och arbetslivet med en säkerhet att ifall det inte skulle fungera så har jag försäkringskassan bakom mig. Den förhoppningen var inte långvarig. För lagar är lagar och regler är regler, och när det kom till kritan så hade jag inte haft min aktivitetsersättning i 12 månader utan bara i 11.

”Jag får ursäkta att jag är en människa och inte en paragraf på ett papper i ert regelverk”

Istället för att jag skulle få kunna gå i skolan, göra något jag verkligen gillar få upp rutiner igen och komma igång med mitt liv för att sedan fortsätta studera och sedan söka jobb och vara en produktiv medlem i samhället får jag nu börja om på steg ett. Börja om där jag var för ett år sedan, innan min tid på Liv i livet, när min framtid inte nådde längre fram än till näsan. Om jag bara hade blivit ”sjuk” en månad tidigare, eller att jag inte ens hade försökt börja på tredje terminen av sjuksköterskelinjen jag gick då, utan gett upp på våren innan.

 

Laget sverige, samarbete, vända trenden med sjukskrivningar? Detta är inte något jag har fått uppleva. Jag har jobbat och gjort allt jag kunnat för att försöka få skolan att lyckas, skickat in papper, mailat och ringt fram och tillbaka. Försökt mitt bästa att hålla modet uppe, lyckats skaffa vänner på skolan och få en förhoppning om en framtid. För att sedan få allt raserat på grund av att jag bara varit ”sjuk” i 11 månader och inte ett helt år. Jag får ursäkta att jag är en människa och inte en paragraf på ett papper i ert regelverk.