LEDARE

text KENNETH SVENSSON
foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 3/2012


En vacker dag blir vi till och med myndiga. Men nu är det dags att stanna upp en stund för att fira våra 10 första år i ljuset. Det har runnit många tecken under broarna sedan startskottet. Det blev jag varse när jag gav mig på att sammanställa lite av det som publicerats genom åren.

Ge och få! Så många spännande möten med medarbetare som passerat sedan jag fick påbörja min resa med Presspunkten för 5 år sedan. Så mycket jag själv fått lära. Hatten av och ett stort tack.

Så med gott och glatt samvete skjuter vi champagnekorkar genom serpentiner och girlanger. En salut för det som varit och det som komma skall!  

En skön sommar till er alla och tack till Hannes och Åsa
för bidrag.


ROSEN

text & foto JOHANNA LEWÉN
Nr 3/2011

Vi försöker varje dag
finna någonting som gör oss glada. Kanske blommor med en liten chokladask, en god middag eller en rea på de där byxorna som du spanat in en längre tid. Men för mig är den ultimata lyckan mina föräldrar Kent och Ingrid Lewén.


Min mamma har inte haft det allt för lätt då hon var ung, men av detta kan jag inte se några som helst spår av. När än jag och mina systrar behöver henne så kommer hon alltid till vår räddning på ett eller annat sätt. De senaste månaderna har jag uppskattat henne ännu mer då hon till och med sträckt ut en hjälpande hand till en av mina bästa vänner. Hon har ett hjärta av guld som smittat av sig en del på mig själv, vilket är till mig en stor glädje.

Min pappa kan jag bara säga att han är född till talesman, kärleksfull make och pappa. Igenom hela min uppväxt har jag sett på hur han med stort engagemang vigt sitt liv till att försöka göra en skillnad som lärare, politiker, talesman och ordförande för flertal olika föreningar. När jag och mina vänner behöver råd så finner han alltid en lösning. Något som förvånar de flesta som träffar honom är att han alltid är på glatt humör och sitt sinne för humor.

Tillsammans har de uppfostrat mig till den jag är idag. Ända sedan jag visade mitt intresse för att måla och skriva så har de varit mina största beundrare. Tack vare dem så vet jag att jag kommer att nå långt i livet bara jag försöker och tar det i min egen takt.

De är mina hjältar och min största inspirationskälla och jag kommer att ägna hela mitt liv till att sträva efter att bli som dem. Med en kärleksfull och omtänksam familj med nära vänner omkring mig. Att veta att man varje dag har gjort någon skillnad är för mig den största belöningen. Detta är någonting som jag ser dem göra varje dag, fastän de inte själva är medvetna om det många gånger.

DYSLEXI

text CHRISTINA ERICSSON
illustration HANNES IVERSEN
Nr 3/2012

Hur visar man intelligens? Är det genom att kunna läsa och skriva prickfritt?


De som har svårt att läsa och skriva, är de dumma i huvudet, lata, omogna eller oansvariga? Du kanske blir förvånad när jag nu räknar upp några kända människor som har dyslexi. Alltså läs- och skrivsvårigheter. Bl a har kronprinsessan Victoria dyslexi och hennes pappa kungen. Flera kända är John Lennon, John F Kennedy och Tom Cruise. De är ju verkligen inte varken dumma i huvudet eller lata. Kronprinssessan Victoria säger i en intervju: Bokstäverna hoppade. Alla skrattade. Tidigt fick jag veta att det inte var mitt fel. Ändå hade jag svårt att acceptera det. Jag kände mig så dum

Hur märker man då att han/hon har dyslexi och finns hjälp att få? Personen blandar lätt ihop ord och lägger till bokstäver, bokstäverna b och d är särskilt svåra att se och när personen läser så blir det lätt att ord hoppas över eller läses fel. Men det finns hjälp som underlättar att läsa och skriva. Bl a kan man med internet ladda ner gratis ordbehandlingsprogrammet Open Office som både  rättar grammatiskt och stavningen. Något som kostar lite pengar i månaden ca 75 kr är TextAid: en internettjänst som läser upp allt på skärmen. Annars om man ska gå på en föreläsning, ett möte eller på en lektion finns Mp3-spelaren som spelar in och som man sen kan lyssna av hemma i lugn och ro. En så enkel sak som en Läslinjal kan hjälpa att hålla sig till raden man läser och en färgad plastficka är till hjälp då en del finner det svårt att läsa de svarta bokstäverna på vitt papper. Och böcker behöver numera inte endast läsas, dom finns som CD-skivor att lyssna på.

Något som kan hjälpa upp koncentrationen och samtidigt vara avslappnande är Q-gong som är bra att träna just för dyslektiker. Även stavgång är just bra pga att det tränar de olika hjärnhalvorna och att vila en halvtimme på dagen gör att man orkar koncentrera sig bättre.  Sen finns det  hälsokost preparat, bl a Efalex och Omega-3 som sägs stimulera hjärnan och koncentrationsförmågan.

Det finns olika sätt att få sitt intyg/diagnos på dyslexi. När man är barn är det skolspykiatrin som kontaktas först eller BUP, som vuxen kontaktar man vuxenspykiatrin eller om man vill studera på högre nivå så kan man få ett intyg av Högskoleverket. Dyslexi kommer från grekiskans Dys=svårt och Lexia=svårt med ord och bokstäver. Det fler killar än tjejer som har det och det är oftast ärftligt. Forskarna har under de senaste åren funnit en gen som påverkar dyslexin men dom tror att det finns 5-10 gener till som också påverkar. Något som är utmärkande för dessa är att dom ofta haft öroninflammation som barn. Ungefär 6% av befolkningen har dyslexi i en tydlig variant medan ytterligare 4% har lättare svårigheter.

VAD ÄR KLARA LIVET?

text & foto KARIN MATTSSON-COLL
Nr 3/2012


Allting började i USA på Stanford University med en kvinna som heter Kate Lorig, sjuksköterska. Hon startade sina första grupper i självhjälp redan 1979 och sedan har det spridits till flera olika länder: Norge, England, Holland, Finland, Danmark och Schweiz.


Till Sverige kom det via Birgitta Billinger Lundberg, som är barnmorska. Hon hade regelbunden kontakt 2002 med O. A Kogstad, läkare i Norge, där alla anställda inom Landstingen fick utbildning i ALF= Att Leva ett Friskare Liv – en bok skriven av Kate Lorig och översatt av Birgitta Billinger Lundberg. Den är en modell för de flesta kurserna, som används för lärande i rehabiliteringscenter och av frivillighetsorganisationer. I Norge hade man en särskild grupp med fibromyalgipatienter redan 1987. Kate Lorig lade också stor tonvikt på KBT = Kognitiv Beteende Terapi, som redan på de ”gamla grekernas tid” var aktuellt. Filosofen Sokrates f. 470 f. Kr är en av grundarna till västerländsk filosofi formulerade frågor som skulle uppmuntra personen till kritiska reflektioner över sina tankar och beteenden. Detta för att i sin tur inspirera till nya idéer och infallsvinklar över vilka vi är. Sokrates menade att människan har svaren inombords och måste själv vara aktiv i de förändringar som vill uppnås.

Folke = Folkhälsa på folkhögskola var ett EU-projekt som startade i augusti 2009 - januari 2010 med Litorina folkhögskola som projektägare. Det fanns en anställd på Litorina folkhögskola, som enbart arbetade med kostfrågor och matlagning. Tillsammans med olika experter vid Landstinget Blekinge inom områden som akupressur, läkemedelskunskap, benskörhet (osteoperos) och rökavvänjning. Litorinas lärare fyllde 50 % av tiden och Landstinget 50 %. Kursen ALF = Att Leva ett Friskare Liv var ett delmoment inom Folkekursen. Utvärderingen efter 7 kurser var mycket positiv och många kom i sysselsättning.  98 % svarade att de hade haft personlig nytta av kursen.


Carina Stjernkvist - kvalitetsansvarig, Eva-Stina Johansson - systemadministratör,
Anna Andersson - Liv i livet ung

Ansvarig på Landstinget var Ann-Margret Kjellander och på Litorina folhögskola var det Lotta Kihlbert. Projektet var ett samarbete mellan Landstinget Blekinge, Litorina Folkhögskola, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Karlskrona kommun. ”Folke” arbetade tillsammans med Samordningsförbundet i Blekinge Län ( Finsam), där ingår Litorina folhögskola, Landstinget Blekinge, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och länets kommuner. Efter Folke, så fortsatte Liv i Livet med början 2007 till 2011 som erbjöd en nystart för de som varit ifrån arbetslivet på grund av sjukdom/arbetslöshet. Liv i Livet ville väcka motivationen och erbjuda upplevelser som förhoppningsvis skulle stärka människor, så de hade ett annat utgångsläge efter utbildningen och kunde stå på en betydligt bättre grund – en ny plattform. Kursen varade endast 6 veckor och eleverna reagerade mot detta och krävde en fortsättning från Liv i Livet till Klara Livet start 2011 till 2013 som stöds av ESF= Europeiska Socialfonden (samarbetspartner), Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Finsam och Coompanion (Kooperativ utveckling), som handlar om att starta företag tillsammans med andra och kontinuerlig rådgivning från Coompanion. Några exempel kan vara sociala företag eller projekt typ Regional Matkultur i Blekinge.   

Nu i vår så planeras Liv i Livet Ung med en driftstart 27 augusti, som ska hålla på till december 2012. Projektledare för Liv i Livet Ung är Anna Andersson, som varit samordnare sedan 2007. Hon talar om att projektet syftar till att hitta vägar vidare till en ny verksamhet och lösningar till fortlevnad av konceptet i en bestående verksamhet. Kursen vänder sig till alla från 18 till 26 år och pågår 16 veckor.
Kursen Klara Livet som började 9 januari och slutar den 8 juni-2012 fortsätter direkt med en ny utbildning den 11 juni - 14 december på Folkhögskolorna i Blekinge: Litorina, Blekinge Folkhögskola i Bräkne-Hoby och Jämshögs Folkhögskola. Den 14 maj var utbildningsstart för Valjevikens Folkhögskola utanför Sölvesborg, som håller på till den 16 november.

Jag själv, som är elev i omgång 9 januari till 8 juni, fick en liten pratstund med Carina Stjernkvist, kvalitetsansvarig för Klara Livet. Carina Stjernkvist är den som utformar programmet för Klara Livet, så det är till henne man ska vända sig om man har synpunkter och eventuella förslag.
Det som Carina älskar med sitt jobb är att hon får arbeta konkret med sina stora intressen, som hon brinner för och som är byggstenar i Klara Livet:

* Medveten närvaro, vara i nuet till 100 % i ett koncentrerat, avslappnat tillstånd både fysiskt och själsligt.

* Psykosyntes = självförverkligande – att frigöra viljan och kreativiteten, att få igång ett flöde av idéer och tankar, att våga pröva något nytt ger mer och bredare erfarenhet.

* Egenmakt, ”Navigate your Destiny”, att ta sig själv på allvar och ta vara på sin vilja, kombinerad med psykisk och fysisk balans. Att öva tålamod och kunna lyssna. Genom att ta bra hand om sig själv, får man kraft och energi att hjälpa andra människor.

Carina Stjernkvist tycker det är ett fantastiskt sätt att förmedla detta till andra människor samt visa på möjligheterna. Det kan också sprida sig som ringar på vattnet till andra som verkligen behöver en nystart.


Vad är det för aktiviteter i Klara Livet?
Vi har gjort några studiebesök på Samhall och Blekinge Health Arena/ Wellivate på Rosenholm samt gjort ett besök på Lernia i Ronneby.
Vi har lyssnat på flera olika föredrag:
Om sömn, kost och hälsa
Reborn:”Du är din förpackning” av Eva Carlström    
”Allting har sin tid” av Mats Vesterfjärd
”Från värsting till eftertraktad entreprenör” av Putte Svensson www.Hultsfredsrebellen.se

Integrering av teori och konstnärliga uttryck.
Vi har gjort gemensamma collage och målningar på ett givet tema eller en känsla, känna hur jag knådar och formar en lerklump, som jag lämnar över till min kamrat (vi blundar hela tiden och lär oss se med andra sinnen). När min figur återvänder till mig så är den förvandlad till något helt annat och det är riktigt spännande!

Incheckning och stenrunda
Varje dag, när vi inte är på praktik måndagar och tisdagar, lär vi oss lyssna till vår kropp och våra sinnen, för att verkligen kunna slappna av och må medveten närvaro på ett naturligt sätt. Vi har också fått pröva på olika fysiska aktiviteter såsom yoga, zumba gold, stavgång (som stimulerar båda hjärnhalvorna), besökt gym och går dagligen promenader före eller efter maten i en underbart vacker omgivning- där man verkligen andas in atmosfären. Vi lär oss känna varandra – inte minst i stenrundan, där vi delar med oss av våra tankar, funderingar och reflektioner över dagen eller också säger vi ”pass” och lämnar över stenen till vår närmaste kamrat. Gruppdynamik är något vi övar hela tiden och att respektera varandra precis som vi är. Vi får många tillfällen att undersöka vad som finns under vårt ”isberg” av valda sanningar och hur mycket som styr oss i det omedvetna tillståndet. Det är också fascinerande att få ett hum om hur hjärnan och det centrala nervsystemet fungerar. Tankar som man tänker så ofta att det blir en uppkörd motorväg eller små krokvägar. MT = Mental Träning är ett oerhört viktigt redskap. Kursen Klara Livet går ut på att skaffa sig olika redskap för olika situationer. Man erbjuds ett ”smörgårdsbord”, men äter kanske bara av delikatesserna eller det som är nyttigt och näringsrikt just då.

Individuella praktikplatser

Vi har alla varit och är på olika praktikplatser, när detta skrivs ner. Några har varit på handelsträdgård och kyrkogård, fastighetsskötare och skötsel av golfbana, inredningsaffär och förskola, städ och kök, café, vattenverket på ekonomiavdelningen och administrativa uppgifter på BTH, gym och taxi, vårdhem för unga och deras anhöriga och Presspunkten.

Innan kursen slutar ska vi alla ha ett avstämningsmöte med Britt-Karin Franzén på AF, försäkringskassan, handledare för kursen och den du annars har kontakt med. Det fungerar som en utvärdering av kursen i sin helhet, praktikplatsen och en ”plan” för framtiden (som Sickan i Jönssonligan hade sagt: Jag har en plan…) och det är ju inte så dumt. Det gäller ju att fortsätta att klara livet på egen hand, beroende på olika förutsättningar och behov. Det kommer också en återsammankomst i höst och det känns bra efter att man fått lära känna varandra under mycket speciella former och som någon i klassen sa: Vi hade nog aldrig träffats, eftersom vi är så olika. Trots detta har vi så mycket gemensamt och vi lär hela tiden av varandras olikheter och likheter.


SINNESROMÄSSAN

text & foto MARIA SVENSSON
Nr 3/2012


Jag har hört talas om Sinnesromässan
via min kusin som jobbar inom kyrkan och några vänner som jobbar i frivillig gruppen. Funderade länge innan jag faktiskt gick dit. Och jag har fortsatt att gå dit. Väldigt bra för mig. Det finns tyvärr mycket fördomar kring religion och Guds tro, men man behöver inte vara troende för att gå dit, man lyssnar, reflekterar och tar in det som sägs på sitt personliga vis. Mycket vacker musik och massa tända ljus, väldigt rogivande.


Den som vill går en bönevandring, tar en sten, en lapp som man kan skriva en bön eller tanke på och tänder ett ljus. Finns också möjlighet att ta nattvarden för den som önskar.
Stenen symboliserar något som tynger ner en, framme vid altaret lägger man ner stenen och tänker att man lägger ifrån sig sina problem.

Att lära sig acceptera det som man inte kan förändra…
Det är nog bland det svåraste jag behöver göra. Att försöka acceptera trots att jag egentligen inte gör det. Hur gör man? Jag skulle önska att det fanns en mall som man kan följa. När en del av sitt hjärta går sönder, förtvinar och fylls med en enorm sorg och saknad.

Det går emot allt jag känner men man behöver det, jag kan inte hur mycket jag än vill förändra det som har hänt. Mitt hjärta skriker av smärta men jag behöver finna acceptansen eller någon sorts ro för att kunna ta nästa steg.

Jag har väldigt svårt att acceptera just ordet acceptans, det klingar väldigt fel i mig. En känsla av att det skulle vara okej det som hänt. Jag har försökt att finna ett annat ord som låter bättre men det är riktigt svårt. Har bollat lite tankar kring detta och ordet kapitulera kom upp. På ett sätt så kapitulerar man faktiskt, för man vet att det inte går att ändra på faktum.
Jag kommer fortsätta att gå dit så länge det känns bra. Det ger mig någonting. Att kunna stanna upp en stund och fokusera på det som gör så ont är väldigt bra för mig då jag är så rädd för att känna den smärtan som uppstår. Jag måste sluta fly från känslorna. Pappa, i hjärtat är vi alltid tillsammans!


Blott en dag, ett ögonblick i sänder…

SJÄLVHJÄLP

text & foto CHRISTINA ERICSSON
Nr 3/2012


Måndagkvällen den 21 maj
var det informationsträff om självhjälpsgrupper. Det är grupper av människor som känner att de vill ha stöd i livet för att komma till självständighet. Helena Jönsson från kommunen ska driva detta som ett projekt. Tillsammans med Ann-Sofi från RSMH- Riks berättade de om hur det går till. Information om att grupper kan bildas har getts på vårdinrättningar och till personal i kommun och landsting som också kan informera sina brukare om möjligheten.

Genom deras brochyrer fick man veta följande. En självhjälpsgrupp är ett möte mellan människor med likartade livssituationer, där man pratar om och får insikt och perspektiv på sina upplevelser, problem och funderingar. Grupperna består av 6-8 deltagare. Självhjälpsgruppen är en samtalsgrupp som leds av deltagarna själva, inte av någon expert eller rådgivare. Självhjälpsgruppen ersätter inte vård eller terapi utan är ett komplement till traditionell vård och offentligt socialt arbete. Deltagarna får ett stöd som bara kan ges av den som själv har varit med om samma sak.

Demokrati gäller. Alla är där på samma villkor och har kunskap i ”ämnet”. Gruppen har ett gemensamt ansvar för hur den utvecklas. Alla är där frivilligt. Man delar med sig av sin kunskap och erfarenhet och är beredd att lyssna på andra. Där är en ömsesidighet. Alla behöver alla. En självklarhet är tystnadsplikten, där allt som sägs stannar i gruppen.

En igångsättare hjälper gruppen att komma igång genom att:
Informera om hur man jobbar med självhjälpsgrupper
Vara samtalsledare
Gruppen bestämmer hur samtalet ska ske
Skapa trygghet och en bra miljö i gruppen
Praktiska frågor
Vad som gäller när någon ska sluta

En igångsättare ska INTE ge goda råd eller vara terapeut. Deltagandet ska leda till att stärka självförtroendet och ett ökat välbefinnande. Detta kan i sin tur medföra ett minskat behov av att söka vård.

Självhjälpsgruppen ger t ex:
* Självförtroende och stärkt självbild, genom att
känna igen sig i andra
* Acceptans för den man är
* Öppenhet och lyhördhet inför sig själv och andra
* Övning i att sätta gränser och möjlighet att må bättre även i relationer utanför gruppen
* En “ventil“ utan vars avlastning man kanske skulle ha förlorat familj eller vänner
* Något av det som är allra viktigast För återhämtningen och som en aldrig så god psykiatrisk vård eller
terapeut  kan ge: jämbördiga vänskapsrelationer

Metoden förutsätter att man kan och vill lyssna till egna och andras känslor, tankar och beteenden. En självhjälpsgrupp passar den som vill förändra sin situation och är beredd att ta eget ansvar för detta. Självhjälpsgruppen är däremot inte lämplig för den som befinner sig i akut kris, inte orkar lyssna till andra människor eller inte är beredd att ta ansvar för sin egen situation. Många självhjälpsgrupper väljer att vid
behov ta in professionella som föreläsare eller
rådgivare i olika frågor.


Helena berättar om hur hon själv blev hjälpt av att komma till en självhjälpsgrupp. Genom att hjälpa mig själv, hjälpte jag även de andra runt omkring mig. Vi delade både bra och dåliga dagar och fanns där för varandra. Vi växte tillsammans.

SPARVÖGA

text CHRISTINA ERICSSON
Nr 3/2012

Vet ni vem Gun-Marie är? Född den 30 maj 1958 i Össjö, Skåne. Första ledtråden: Hon heter nu Bolyos i efternamn.


Andra ledtråden: hon har gått musiklinjen på Fridhems folkhögskola i Svalöv. Svårt? Hon flyttade till Halmstad i sena tonåren och startade banden Strul och MaMas Barn. Men när jag berättar att där repade en viss Per Gessle i samma lokaler så kanske det går upp ett liljeholmens. Det är ju Marie Fredriksson! Hon är ju känd både som soloartist och med gruppen Roxette. Från början skrev Ulf Lundell och Niklas Strömstedt låtarna till henne och Lasse Lindbom hjälpte till med bl.a producerandet. Men efterhand gjorde hon mer och mer själv.

Sångtexterna präglades under 80-talet av starka naturlyriska inslag om kärlek men under 90-talet utvecklades även en ”andlig” dimension som i hitlåten ”Tro” från -96 som låg både på Svensktoppen och Trackslistan. Under 90-talet började de rent rockiga dragen i musiken avta något till förmån för balladlåtarna.

Vid sidan av sin egen karriär så är hon ju också med i Roxette som bildades 1986. Tillsammans hade de världen i sikte redan från start och gjorde albumet ”Pearls of Passion”. Men första försöket misslyckades internationellt men däremot hemma i Sverige blev albumet en framgång. Andra försöket med albumet ”Look Sharp” två år senare slog igenom stort internationellt. Låten ”It must have been love från det albumet ingick i soundtracket till filmen ”Pretty woman”. Under tiden skötte hon också sin egen solokarriär och skrev 1989 ledmotivet till TV-serien Sparvöga.

1993 kommer hennes första barn och i mitten på 90-talet åkte de ut på världsturné i Europa, Syd-Afrika, Australien, Asien och Syd-Amerika. De uppträdde också i Kina som det andra västerländska bandet. Först ut i där var gruppen Wham 1985. Efter världsturnerandet gjorde Marie svensk filmmusik till Colin Nutleys ”Sånt är livet”. Hon gjorde tre låtar: Tro, I en tid som vår och Hometown. Hon får också sitt andra barn vid denna tid. År 2000 ger hon sig ut på Sverigeturné med maken med som kapellmästare. Barnen följer också med.

Men den 11 september möts jag av otäcka rubriker på löpsedlarna. Det är något fel med Marie. Hennes man har hittat henne i badrummet liggandes på golvet i ett epilepsianfall. Två dagar kommer det otäcka beskedet att hon har en hjärntumör. Idag vet vi att operationen lyckades. Men då höll alla andan. Som del i tillfrisknandet 2003 gör hon en skiva. Där hon beskriver svårigheterna hon och familjen gått igenom. I intervjuer efteråt berättar hon att när allt är som allra värst med behandlingen ger läkarna henne ett halvår kvar att leva. Det tar ett år för henne att göra skivan och då ska vi tänka att hon fick lära sig läsa och skriva på nytt. Den förmågan fick hon träna upp igen. När man tänker efter är det en fantastisk resa hon gjort och det säger hon också i intervjuerna
”Man får tillbaka något stort”. Idag känner hon en oerhörd styrka då hon insett livets skörhet och samtidigt upplevt att livet kan fortsätta. I januari-03 gör hon sitt första officiella framträdande då hon får motta kungens medalj för uppskattade insatser i Sverige och internationellt med bandet Roxette.

2004 är hennes skiva färdig om hennes svåra period. Hon har skrivit den på engelska och döpte den till ”The Change”. Hon säger då att hon ville använda engelskan för den har mer känslosamma uttryck. Titeln ”change” beskriver att något händer i dig, då svänger det. Svenska ordet förändring låter mer som ett omslag i vädret. Den gjordes hemma i den egna studion. På skivans konvolut finns även teckningar i kol som hon gjort under tiden. De blir till en utställning 2005 samma år hon blir friskförklarad. Då berättar hon att hon alltid tecknat och målat vid sidan om. Utställningen får namnet ”After the Change” och följs av en till och troligtvis flera. Hon är speciell då hon har lyckats balansera två karriärer. En som soloartist i Sverige och en som värdsartist med gruppen Roxette  och nu dessutom lagt till konsten. Lyssnar man på skivan The Change så förstår man både av musiken och texterna det svåra hon gått igenom. Hon är still going med nya soloskivor och ny världsturne.

Euphoria - Eufori

text MARIA SVENSSON 
foto POSSAN flickr.com


Det har nog inte undgått någon att den fantastiska Loreen tog hem segern i Eurovision med den underbara låten Euphoria.


Loreen föddes i Stockholm 1983 där hon bodde i 6 år innan hon flyttade till Västerås. Hon har rötter från Marocko och ursprungsbefolkningen Berber. Båda hennes föräldrar är ifrån Marocko. Hon älskar att vara i den Marockanska öknen.
Som hon säger ”The sound of earth”
Hon har alltid varit väldigt fascinerad av ljud, hennes
fristad. Under hennes uppväxt så hände det att hon
skolkade från skolan och gick in i kyrkan för att sjunga,
höra hur ljudet studsade.

Hennes karriär började när hon var med i Idol 2004 där hon hamnade på en 4:e plats. 2011 var hon med i Melodifestivalen med låten My heart is refusing me men kom bara till andra chansen.
Hon gjorde stor succé när hon vann den svenska melodifestivalen 2012 och blev genast segertippad i Eurovision. Och visst blev det så, med hela 18 stycken 12:or (fler än något annat bidrag i tävlingens historia) tog hon hem segern den 26 Maj.

Why, why can´t this moment last forevermore?

Ja varför kan man inte känna eufori för alltid? En känsla av en otrolig lycka. Att hela tiden känna så skulle nog tyvärr inte vara hälsosamt för kropp och själ. Att hela tiden vara igång 100 % skulle innebära att man kör slut på sig själv.
Vid förälskelse är det vanligt att känna eufori, en stark känsla av att kärleken övervinner precis allt.
Njut av den fantastiska känslan…

Don´t go, in every breath I take I´m breathing you…

Myten om kung Arthur

text JOHANNA LEWÉN
illustration HENRIK MAGNUSSON
Nr 3/2012

Kung Arthur, Uther Pendragon, Gunievere, Lancelot, Merlin och så många fler namn är de starkaste kännetecken vi finner i den omtalade myten om kung Arthur och hans riddare kring det runda bordet. Historier om mystik, mod, stordåd och kärlek som fängslat människan i årtusenden. Men vad är myt och vad är sanning?



Tack vare inskriptioner av säkra kontexter har arkeologer och historiker kunnat avfärda platser som sedan 1200 talet e. Kr blivit definierade som Arthurianska. Ett bra exempel är det ökända Arthur korset som upptäcktes 1998 med säkrade kontexter från 600 – talet. Detta orsakade en stor uppståndelse, men som efter noggranna undersökningar, bevisades vara irrelevanta.

Vad som gör det svårt för historiker att säga med säkerhet att en stor krigare eller kung vid namnet Arthur verkligen funnits, är väldigt svårt eftersom texterna innehåller en del bekräftande händelser och en del andra som man inte kan bekräfta. I Gildas polemik som avskiljer tiden mellan 400 – 820 talen finner man att det faktiskt ägt rum en strid vid Mount Badon, vilket enligt legenden skall ha varit kung Arthurs sista strid.  
Andra källor som man har för att stödja dessa avfärdanden är de sällsynta historiska dokument från tidig Romartid. Det finns så klart tidiga texter som väckt lite frågor. Dessa texter är de som nämner namnet Arthur, men inte ens en gång i dessa beskrivs han som en kung.

Det har varit många försök
genom tiderna att definiera karaktären Arthur i tidig Galfridianska traditioner i en hel istället för i enstaka texter. Nyligen utförde Thomas Green en akademisk granskning och lyckades sammanställa tre nyckelställningar av porträttet av Arthur ifrån de tidiga materialen av Geoffrey av Monmouth;

1. Han var en enastående krigare, en jagande försvarare av Britannien från både inre och yttre hot.

2. Den tidiga Galfridian Arthur var en figur av folksägner, en ledare av övernaturliga hjältar som bor i det vilda.

3. Den tidiga Arthur av Wales hade en nära länk till den paranormala världens Wales, kallat Anwn. En version talar om hur han ska ha lett en attack mot Anwn i jakten på skatter och samtidigt frigett fångar. En andra version är hur han hans stridsband, enligt tidiga texter, varit hedniska gudar, hans hustru och ägodelar tydligt är från en annan värld.

I en av de mest kända Walesiska poetiska referenser till Arthur kommer i en samling heroiska dödsånger, kallat Y Gododdin, som attribuerar till 600 talets poet Aneirin. I en av dessa strofer så hyllas modet hos en krigare som dödat 300 fienden, men det är då noterat ” han var ingen Arthur”. Eftersom Y Gododdin  är ett manuskript från 1300 – talet så är det omöjligt att säga om detta är original eller bara en senare interpolation.
Ett flertal dikten attribuerar Taliesin, ännu en poet från
600 – talet, som likt andra referera till Arthur. Några av dessa texter är ”Rovet av Anwn”, som återberättar en expedition till den andra världen. ”Elegin av Uther Pen[dragon]” refererar till Arthurs tapperhet och talande om en far och son relation mellan Uther oh Arthur. Dessa dikter kommer då från före Geoffrey av Monmouths tid.

Arthur är omnämnd i flera Walesiska Triader, en samling av korta sammandrag av Walesiska tradition och legend. Detta är indelat i tre länkande av karaktärer eller episoder för att kunna assistera hågkomst. De senare skrifterna av Triaden är delvis derivata från Geoffrey av Monmout och av senare kontinentala traditioner. I dessa texter så beskrivs det hur Britannien börjat bli en del av det legendariska Arthurs hovstat, Britanniens ö. Namnet Britanniens ö används ibland som ett substitut på ”Ön av Britannien” i normen ”Tre XXX av ön Britannien”. Fastän det inget står skrivet om att han skulle varit en kung i varken Historia Brittonum eller Annales Cambriae, men vid tiden då Triaden skrevs så sades han vara härskare över lorderna av Cornwall, Wales och Norr.

Den första berättelsen om Arthur finner man i Geoffrey av Monmouths latinska verk Historia Regum Britanniae (Brittiska Kungars Historia) från 1138. Detta verk skildrar, precis som det låter, Britiska kungars historia som till exempel den legendariske Brutus som efter sin landsförvisning från Troja sedermera blev den förste kungen av Britannien.
I Historia Regum Britanniae beskriver Geoffrey hur Arthur som barn blir omhändertaget av sin rådgivare trollkarlen Merlin, med hans far Uther Pendragons godkännande. Vid 15 års ålder ska han ha blivit kung över Britannien efter sin faders död och deltar i ett flertal strider. Före sitt skapande av Arthurs imperium, så besegrar han Pikterna och Skottarna. Efter 12 års fred så reser han ut för att utöka sitt rike än en gång och tar då kontroll över Norge, Danmark och Gallien. Gallien var under denna tid en del av det Romerska Imperiet och hans seger här ledde tids nog till en fortsatt konfrontation mellan de två imperierna.
Efter sin seger mot den romerska kejsaren Lucius Tiberius i Gallien, planeras en marsch mot Rom, men som aldrig blir av. Då Arthur och hans män är på väg att marschera får han höra hur hans nevö, Mordred som han anförtrott att styra Britanniens i hans frånvaro, har gjort en revolt och tagit över Britannien och samt gift sig med Arthurs fru Guinevere. Arthur måste då återvända till Britannien och återta
sin plats som kung.
Den mäktige kungens sista strid inträffade vid floden Camblam i Cornwall där han störtade Mordred, men blev samtidigt själv allvarligt sårad. Han kröner då sin kusin Constantine till Britanniens nye konung innan han färdas till ön Avalon för att få sina skador omskötta och återses aldrig mer.

De som tittat närmare på Geoffrey av Monmouths version av Arthur, ser ett flertal karaktärer och strider som han har hämtat från andra källor från förtida Galifridian traditioner som i till exempel Culhwch och Olwen, Triaden och De Heliga Liven. Den största parallellen kan man dra från Chulcwch och Olwen där beskrivningen av lojalitet, ära, jättar, gåvor, stölden av hustru och ett flertal namn förekommer.
På grund av de historiska arteffekterna från olika sägner i Geoffreys verk, så är det svårt för arkeologer oh historiker att avfärda historien om Arthur. En andra anledning är att 200 kopior av Historia Brittonum, varav 60 av dessa är skrivna på gammal walesiska.

Det är ganska så uppenbart att Historia Regum Britanniae är den som gjort störst intryck, men Geoffreys verk lämnade många spår till fortsatta historier. Av de poeter som fortsatte att skriva historier om kung Arthur så är den franske poeten Chrétiten de Troyes som skrev 5 Arthurianska romaner mellan 1170 – 1190. Här möter man den omtalade och legendariske riddaren Lancelot, Fiskar Kungen och Heliga Graal, där för första gången riddarna kring det runda bordet uppenbarar sig.
Perceval, fastän den aldrig blev klar, så var den speciellt populär. Fyra separata uppföljare av diktverket uppenbarade sig under följande halva århundrade med en ingivelse av den heliga Graal och dess uppdrag som fortsatte att utvecklas av andra poeter som till exempel Robert de Boron.

Chrétiten beskrev Lancelot som den bäste av riddarna. Hans talanger och mod uppmärksammades av kung Arthur, som välkomnade riddaren till hans brödraskap som en av riddarna kring det runda bordet.
Det är här i historian om Lancelot som kungens öde förändras något. Lancelot skall ha haft en affär tillsammans med Gunievere. Då de blev påkomna så flydde Lancelot och Gunievere skulle straffas med döden. Men innan hon hann straffas så räddade Lancelot henne och förde henne med sig hem till sitt rike där en strid bröt ut mellan Lancelots och Arthurs arme. Efter striden fick Arthur höra, delvis som Geoffrey skrivit, hur hans nevö Mordred tagit över hans tron. Striden som följer när Arthur ska ta tillbaka sin tron är samma berättelse som vi finner i Geoffreys manuskript.

Än idag så är historien om den legendariske kungen Arthur en stor gåta som filmatiserats, gjorts som teater, serier, tv spel och serietidningar. Kanske vi aldrig kommer att få reda på sanningen om denne man, men en sak är säkert; Vi kommer att fortsätta skriva, teckna, filma och återberätta hans historia så som vi känner till den.

SINNESRO-TRÄDGÅRDEN

text och foto KARIN MATTSSON-COLL
Nr 3/2012

Det var den 6:e maj och trädgårdsmässa i Wämö-parken. Efter att ha stått en lång stund och beundrat de vackra alpackorna, så gick jag och min man vidare. Plötsligt får jag syn på en stor docka i fina kläder, lutad mot ett träd.


Där hänger ett vindspel uppe i trädet och en välkomstskylt står lutad mot det. Det är den gamla vaktstugan nedanför kaffestugan, precis innan den bågformade in och utgången. Här träffade vi Helena Lindskog och hennes medarbetare. Vi fick en trevlig pratstund under tiden som vi drack te, kaffe och mumsade på lavendelskorpor. Vi stämde ny träff på Pingst-
dagen den 27 maj på Träffpunkten…
Sinnesro-Trädgården har öppet året runt på tisdagar och torsdagar kl. 08.30-13.00, samt öppet vid flera olika evenemang i Wämö-parken såsom Trädgårdsmässan och Nostalgimässan m.m.

Psykiatriska Miltonprojektet
2005 beslutade riksdagen om en nationell satsning på psykiatri och socialtjänst. Pengarna skulle gå till personer med psykisk sjukdom och eller psykiskt funktionshinder. I Karlskrona kommun prioriterade man dessa s.k. ”Miltonpengar” till projekt inom sysselsättning. På så vis har verksamheter som keramiken, Sinnesro-Trädgården, Läs och skrivgrupper och KFUM på Alamedan fått fotfäste och kunnat växa sig starka.
Jag frågar Helena hur hon själv har kommit fram till vaktstugan/Sinnesro-Trädgården? Vilka vägar och steg har hon tagit på vägen dit?
Redan som barn lekte Helena i hela Wämö-parken. Det var en riktig tummelplats. Där åt jag mig genom årstiderna. Favoriten är fortfarande späda grönskande bokblad och nötterna är en delikatess på hösten. För Helenas del började det hela med en speciell händelse 1992. En solig dag stack en pojke huvudet i en bukett nyskördad citronmeliss = Hjärtansfröjd. Hans lyckliga leende och innerliga glädjerop:
–Oh, vad det luktar underbart Helena, det luktar underbart!
Det entusiastiska utropet av glädje väckte något nytt hos mig: Jag förstod och insåg att örter och dofter betyder mycket mer för människans utveckling än vad vi vanligtvis tror. Jag förstod att dofter kan fungera som nycklar och öppna stängda vrår.
2006 fanns det en annons, där Handikappförvaltningen sökte en ledare för gruppverksamhet. Det kanske jag skulle kunna orka med, tänkte Helena och ringde Leif Bohman och Mikael Ahlgren var projektledare. Intresseanmälan skulle vara inne senast 28 juli och i september startades Sinnesro-Trädgården med 4 stycken medarbetare.
Helena startade eget företag för 17 år sedan – Hel-Ena Cura, för att få arbeta med omsorg som helhetstänkande till utveckling och välbefinnande. Varför inte börja med det som folk tycker om?!

Helenas ledstjärnor
* Det finns inga människor med speciella eller särskilda behov
* Behoven är alldeles normala
* Det är insatserna, som behöver vara speciella
* Målet är att se till att människor mår så bra som möjligt

Helena och Thomas Hall, som på den tiden var fritidskonsulent, startade ett sommarläger för multihandikappade och hade må-bra-träffar i form av ”öppna sinnen” och sinnes-gym i 11 år. Idag finns det ett sommarläger utanför Åhus, som heter Furuboda och som drivs av entusiastiska f.d. deltagare på sommarlägret och personliga assistenter.
Annars berättar Helena att hon varit och är intresserad av terapi-trädgårdar i c:a 20 år.
Jag frågar Helena hur många de är som jobbar tillsammans?
– Från början var vi 4 stycken och vi kan vara max 9, under 6 år är det ett 20-tal personer som passerat. Ett par månader så är det riktigt mysigt, precis som i en koja á 12kvm (del av vaktstugan), så allt vi gör där är bonus. Det är mycket viktigt med struktur och att vi har en tydlig ram att arbeta efter. Tänk att få följa hela processen ”från ax till limpa” och få säga: Det här har vi gjort bra!
Vi ställer frågorna vad vill vi, varför och hur?

Har ni fler än kommunen, som intresserar sig för er verksamhet?

– Vi får sälja våra produkter i Skärva ekobutik också, vi får material från Kupan alldeles gratis, bivax till vår salva får vi av Lennart Dahl, Else Österberg har sytt och skänkt markisväv till vårt marknadsstånd och vi har också fått virke av privatpersoner till marknadsståndet. Sedan skänker kunderna vinster vill våra lotterier m.m.

Är det bara kvinnor som arbetar här? Hur ska männen hitta hit?
– Det var en man med i början, men sedan har tjejerna strömmat in. Kunderna är både kvinnor och män.

Jag läste att medarbetarna inte ska stanna alltför länge. Hur ser du på det?

– Vi vill ge den fria viljan näring! Att alla arbetar utifrån sina förutsättningar och förmågor.

Vad är syftet egentligen med Sinnesro-Trädgården för dina medarbetare?
– Det allra viktigaste är att varje människa känner sig trygg och har både trevligt och kul under tiden. Var och en får ”pröva sina vingar” och öva sig i den svåra och lätta konsten i  att bara vara.

Var kommer alla örter ifrån?
– Alla örter kommer från min trädgård eller min mamma Linnéas trädgård. De är garanterat ekologiska och närproducerade från Bergåsa och Hästö. När jag har alla örter tar jag med dem till Wämö-parken och där hjälps vi åt att bereda örterna inne i vaktstugan eller utanför,
när vädret tillåter.

Hur får du näring till dina drömmar att inspirera dina medarbetare?

– Jag hämtar alltid kraft från naturen. Om vi följer naturens lagar och rytm, så är det inte lätt att gå vilse. Där är det uppbyggande alltid större än det nedbrytande.
Det är i mötet med människor som allting är möjligt!
Vi har ett Tanketräd, som står vid vår stuga. Det finns band knutna om trädet, där vem som helst kan lämna en dikt eller ett meddelande. Vi plastar in dem så de står emot vädrets makter.

Jag frågar om dockan vid trädet?

– Dockan heter Hulda och är gjord i trolldeg av Monica. Det finns nämligen ett spöke i Wämö-parken. När den gamla prästgården flyttades, så följde Hulda med i flyttlasset. Hulda får ut och lufta på sig ibland i sina finkläder, om det inte regnar, förstås.

Hur är det med era produkter, varför är ringblomma så bra till salva?
– Salva och örtsalt är de produkter som vi grundar oss på. Ringblomma har odlats i 1000-tals år just för sina stora läkande egenskaper. Det är alldeles utmärkt för barn, som kan äta salvan utan att ta minsta skada. ”Man ska aldrig smörja på sig något, som inte går att äta!”
Vårt örtsalt är ett ekologiskt havssalt från ett av Portugals naturvårdsområde, där man inte får köra bil eller några andra maskiner.

Ansvarig utgivare tar ton

text MARIA SVENSSON
foto KENNETH SVENSSON

Intervju med Jörgen Aronsson

Hur kom ni på tanken att starta upp Presspunkten?
– Den första redaktören Elise Gustavsson kom med idén, hon visste samtidigt några som ville skriva. De sysselsättningarna som fanns för 10 år sedan gav inget utrymme till personer som ville jobba lite mera kreativt. Ett bra komplement till den övriga sysselsättningen, att det fanns något till dem som ville jobba på ett annorlunda sätt.


Visioner?
– Jag hade en vision om att presspunkten skulle bli ett sorts språkrör för personer med psykiska funktionshinder.
Ta upp samhällsfrågor som berörde gruppen, kanske intervjua politiker, följa beslut som hade med vår verksamhet att göra, eller våra insatser för personer med
psykiska funktionshinder.
Samtidigt så för 10 år sedan var mycket nytt, kommunen hade startat upp nya verksamheter. I början marknadsförde man det som fanns, man skrev och berättade saker för att visa andra människor om vad som fanns. I presspunkten presenterades mycket av våra egna verksamheter.
Presspunkten letade sin form under lång tid.
De allra första nummer som kom ut hette tidningen ?, tanken var att läsarna skulle få bestämma namnet, efter en tävling så hette tidningen till slut Presspunkten.

Målgrupper?
– Man kan komma hit ifrån olika projekt så som Jobbcenter och Rocksam. Man har möjlighet att arbetspröva här. Mycket är beroende på ifall det finns lediga platser och vad personen skulle ha för nytta av att vara här, det är väldigt viktigt.
Är det så att man har ett sysselsättningsbeslut och vill komma hit så ska man hit.

Vilka förändringar har skett under åren?
– Det har skett en jätteförändring. Det har successivt skett förändringar hela tiden, så tror jag det ska vara med en
tidning. Människorna som är med ska få känna att de är med i en sorts förändring. Givetvis är varje nummer en ny sak men man vill ju utveckla form och språk och innehåll och allt möjligt och det har det verkligen gjort.
Under åren har det varit två stycken redaktörer, Elise och Kenneth, olika på sina sätt och bidragit till tidningens utveckling. Elise givetvis för att hon startade upp den och hade ett engagemang och brann för att vi skulle komma igång med en tidning, hon jobbade med väldigt enkla förutsättningar. Hon hade en skrivare där man tryckte ut och sedan häftade ihop de första nummer som kom ut. Då låg inte fokuset på form och layout, fokuset låg på att människor som ville skriva skulle få göra det och att hitta människor som ville vara med och skriva.
Det är bra när andra människor tar över, ser något nytt. Kenneth har stått för en helt annan inriktning. Det lades ner mycket tid på formen och på layouten, det är den stora förändringen, la pengar på att köpa in bra program. Sen kom det här med tema, att man skulle samlas kring ett tema och skriva.
Jag har inget inflytande på vad ni ska skriva, jag tittar på texterna och ifall det är något vi inte kan stå för eller som inte jag kan stå för så stoppar jag. Det är enda gången jag skulle gå in och peta i något.
Det är en demokratisk tidning, man får vara med och styra vilket tema varje nummer ska ha.
På en tidning måste det alltid vara någon som bestämmer, det måste finnas en redaktör för att hålla ihop helheten. Annars finns risken för att en tidning skulle spreta för mycket och alla medarbetare skulle kunna gå åt olika håll. Kenneth är duktig på att göra en helhet av alla individers önskemål.
Presspunkten finns nu också på nätet, det är nytt och stort i utvecklingen.

Om 10-år?
– Nätvarianten blir ännu viktigare. Kanske hitta sponsorer.
Tidningen kostar 20 kronor men att trycka tidningen är dyrt. Eventuellt hitta någon som kan finansiera så spridningen ökar, jag hoppas den kan spridas. Tror att den är på väg att bli lite känd, att det finns något som heter Presspunkten.
Det tar tid att jobba in ett varumärke. Varumärket Presspunkten, ett bra namn, jag tror att det är ännu starkare om 10 år. Att det är ett lokalt etablerat namn i Karlskrona.
Att fortsätta med gäst krönikörer tror jag är viktigt.
Det är jättesvårt att se hur långt vi har kommit om 10 år. Det har varit en kraftig utveckling. Tidningen eller magasinet, som inte är inaktuellt efter en vecka. Det lever kvar, det är intressant läsning året runt.
Så ska vi fortsätta, viktigt med bra läsning.

Lyckats?
– Viktigast för mig är inte att göra en jättebra tidning, det är bara en biprodukt. Viktigast för mig är att människor som kommer hit och gör tidningen finner utvecklingen.
Det har presspunkten lyckats med, att få människor att växa.
Lyckat är att väldigt många personer har fått komma hit och sedan kunna gå vidare, man ska kunna gå vidare härifrån stärkt på något sätt. Att man fått skriva om det man vill, fått jobba i ett lag kring en produkt som ska utvecklas.
Sex gånger/år ta fram en tidning tillsammans, känna att man är en viktig del i ett lag. Att det är ett lagarbete att göra en tidning. Att man under resan blir stärkt och känner att Jag kan gå härifrån och att Presspunkten har varit väldigt bra för mig men nu kan jag ta ytterligare ett steg i min egen personliga utveckling. Presspunkten har varit med och bidragit till det.

Dina planer för sommaren?
– Kommer att jobba nästan ända fram till Augusti.
Den stora händelsen i sommar kommer bli att jag ska spela pingis i veteran VM i Globen, 3500 spelare
från 66 olika länder.

Stuntshow

text JOHANNA LEWÉN
foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 3/2012

Söndagen den 27 maj klockan 16:00 befinner jag och Joakim oss på plats
för Monster Truck Stuntshow i Vedeby.



Trots att det är mors dag
och värmen så har många tagit sig hit för att se på Europas största stunt show med fyrhjulingar, motorcyklar och så klart monstertruckar.
Tre minuter innan föreställningen ska sätta igång strömmar åskådarna in och förväntningarna är höga. Då showen börjar så kör de alla medverkande ut på arenan för att bli presenterade av kommentatorn Patrick, som igenom showen berättar historien om den tyska familjen Klaas.
Arrangören Aranis Klaas har en lång erfarenhet med hela familjen engagerade och varav tre av hans barn är en del av föreställningen. Den yngste av dem är 4 år gammal och får oss alla att jubla då han flyger igenom eldringen.

Karlskrona är en tuff publik att imponera på, men med rätt upplägg så är det inte en omöjlighet. Alla stuntmännen visar att de kan få oss alla att både hålla och tappa andan över de många trick de bjuder på.

Några av de största stjärnorna bland dem är helt klart 16 årige Dustin Klaas och 18 årige Peter från Holland. De visar ett stort samarbete och ger publiken vad de vill ha. Med hjälp av rampar flyger de på sina motorcyklar över de övriga stuntmännen som lagt sig ner på marken, vinkar till publiken medan de hoppar över sex bilar och kör igenom eld.

I pausen får man komma fram och titta på de fyra stora monstertruckarna och världens största Harley Davidson i monstertruckstil hela vägen från Nevada i USA. Barnen rusar fram för att köpa souvenirer, godis och läsk. Den första timmen har peppat igång alla och många barn, speciellt pojkar, visar mod till att även de kan göra sina egna små stunts.

Det farligaste av alla stunttricken utfördes av Martin. De ställer en av skrotbilarna rätt upp med huven neråt marken som stöds upp med hjälp av två träpålar. Med spänning ser vi hur Martin kör med en annan skrotbil rätt in i den uppställda, kliver ur bilen helt oskadd och får publiken att jubla och applådera.


I slutet kommer det som alla väntat på; monstertruckarna. Att stå så nära dessa gigantiska fordon är en upplevelse utöver det vanliga. Deras V8 motorer och på 800 hästkrafter skakar hela marken och du uppfylls med en adrenalin kick som du aldrig tidigare upplevt då de krossar de skrotbilar som ställts upp på mitten av arenan.

Om du får chansen att gå och se på monstertruckar så tacka ja och förbered dig på en föreställning utöver det vanliga. Även om du är som jag, inte ett dugg intresserad av bilar, så får en sådan här show dig att för alltid helt ändra synen på vad allt som har med fordon att göra.

Blod, svett & tårar del 2

text MARIA SVENSSON
foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 3/2012

Nu har det gått ytterligare några veckor som jag tränat tillsammans med Marie. De sista gångerna så har vi tagit långa promenader på morgonen.


Helt otroligt vilken energi det ger. Vi pratar om allt, tiden bara flyger iväg och helt plötsligt har vi gått i 1,5 timme och är tillbaka i stan. De dagarna har jag märkt att jag mår så mycket bättre, en otrolig påfyllnad av energi. Har man tankarna att man skulle vilja börja aktivera sig men känner att man inte vågar gå till gymmet eller gå ut på promenader. Försök att ta steget och kontakta Marie. Hon har en fantastisk stöttepelare.
Glöm inte att allt går i din takt. Som jag skrev i den allra första artikeln om henne, det enda man behöver är viljan. Det enda kravet hon har är att man kommer på avtalade tider och meddela i tid om man ej kan komma. Inför varje träningstid så checkar vi av. Jag hör av mig ifall jag skulle behöva byta tid, meddelar ifall jag skulle vara sjuk eller inte kan komma alls och det är likadant för henne. Det är viktigt att visa respekt för varandra, ge och få!

Våga!
Jag tror verkligen inte att du kommer ångra dig, det är så mycket positivt som kommer med träningen.
Många gånger så skrivs det ut fysisk aktivitet på recept vid t ex lindring depression och ångest, tänk vad härligt att kunna slippa medicinering. Ge det en chans.
Det finns vetenskapliga bevis på att det blir bättre med träning, några tillstånd som blir bättre är:

Övervikt
Högre ämnesomsättning både förebygger viktuppgång och hjälper viktnedgång. Bättre hungerreglering. Bättre humör gör det lättare att avstå från att överäta.

Värk och smärta
Mindre ont på grund av endorfinerna som ger bättre humör och avspänning. Starkare muskulatur avlastar.
Personer med värk känner ofta sig rörelserädda, det är viktigt att motverka den rädslan.

Ryggproblem
Rörelse förebygger. Stelhet och smärta minskar. Rörelse är A och O vid ont i ryggen.

Klimakteriebesvär
Ett rörligt liv förebygger och lindrar svettningar och humörsvängingar. Inkontinens kan lindras eller botas genom knipövningar. Klimakteriet är ett normalt tillstånd. Efter klimakteriet ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes, vilket också påverkas positivt av träning.

Depression
Träning förebygger och lindrar. Bryter passivitet och tillför må bra hormonet endorfin.

Demens
Rörelse både förebygger och behandlar olika demensbesvär, en enda timme i veckan kan förbättra minnet.

Stress
Träning minskar stresshormoner. Bättre humör och psykisk förmåga. Hjälper hjärnan att fungera optimalt.
Stress kan bidra till övervikt och högt blodtryck och därmed hjärt-kärlsjukdom.

Ångest
Ångest dämpas ett par timmar efter motion.

Sorg
Träning bryter stämningsläget och hjälper på sikt att man orkar leva med de svåra känslorna. Sorg är en normal reaktion som måste få finnas.

Yrsel
Förbättrar balans, styrka och smidighet för att förhindra fall. Har du svåra besvär kan vård behöva sökas.

Det finns en anledning till varför det skrivs ut så mycket träning på recept nu för tiden, varför det finns så många träningsanläggningar. Människan är gjord för att röra på sig, för att kroppen ska fungera allra bäst. Kroppen stelnar till väldigt fort utan rörelse och risken för t ex fysiska och psykiska
sjukdomar ökar.

Våga testa och ge det en ordentlig chans, känn när endorfinerna kickar in, njut av det!  Försök att inte låta rädslan och ångesten vinna, det är du som har befälet!

filmrecencion i fyra rutor

av HENRIK MAGNUSSON
Nr 3/2012

TRÄLEN ATLE - Novell

text LEIF KÄLLBERG
Nr 3/2012

Trälen Atle hade blivit satt att vakta grisarna. Det var ett bra jobb. Det fanns inte någon direkt regelbok, förutom att dom måste hållas med foder för att bli riktigt feta och få ett bra slaktvärde. Själv fick Atle acceptera att vara underställd bonden Greger som var hans närmaste chef. De övriga trälarna fick hålla till godo med att ha fler chefer i form av överträlar. Exempelvis vid en reparation av ladan var det trälchefen Dines som stod för ansvaret. Han fick räkna ut vilka granar som skulle avverkas för uppgiften, samt hur man skulle gå till väga för att få plankor av granarna. Han riggade upp en sågbock av flera meters längd och mätte noggrant för att få plankor. Sedan fick trälarna göra jobbet med sågningen och bryta loss de trasiga plankorna ur ladan. Dines kotrollmätte sedan vid ditsättningen av de nya plankorna så att jobbet blev snyggt utfört.


Atle hade problem med en av grisarna som bet de övriga grisarna i öronen. Han slog till grisen för att få henne att sluta med bitandet. Det var emellertid som förgjort. Suggan fortsatte med ofogsbetten och skapade panik hos Atle och bonden att få grisarna utslagna. Greger beordrade då Atle att slakta den bitande grisen. Atle satte sig följaktligen på grisen med en kniv och skar halsen av den. De bytte sedan fläsk mot ägg och mjölk vid närmaste bondgård. Trots att Greger själv  hade höns och kor var inte produktionen av ägg och mjölk tillräcklig för att mätta gårdens ägare och trälar.

I samband med att Atle och Greger var ute till skogs stötte de på en stor älgtjur vilken egentligen var ett önskebyte för dom. Greger använde pilbågen och lyckades såra älgen allvarligt med en pil i halsen från sin pilbåge. Älgen brölade och gick till motattack med hornkronan. Atle och Greger fick söka skydd bakom tallarna, samtidigt som Greger sköt ännu en pil i bringan på älgen. Atle hjälpte till genom att såra älgen med ett spjut som han kastade mot djuret. Så småningom var kampen över och älgen nedlagd. Det blev så mycket kött att bära att de fick hämta hjälp hos gårdens övriga trälar. Skinnet sparades för att byta mot någonting på årets marknad om ett halvår.

Det var gudstjänst före kristendomen och Greger tillbad gudarna, bland annat Freja för att får det fruktsamt, och Dian för en lyckad jaktsäsong. Han brände kött och offrade en hel del matvaror för att riktigt ordentligt blidka gudarna. Under tiden var Atle passiv. Det var bondens uppgift att planera skördar och jakt samt att organisera arbetet på gården, och att ligga bra till hos gudarna. Gården hade en hierarkisk struktur, där det gällde att ovillkorligen lyda för att inte bli straffad med piskrapp. Det räckte att vara lite för glupsk vid middagen för att det skulle uppmärksammas av bonden och hans fru. Atle som stod närmast bonden fick därmed använda spöet för att piska mot glupskhet. Det var ett hårt straff och bonden hade flera skyddsmekanismer i form av direkt underställda trälar som var privilegierade och därför skyddade bonden. Någon enstaka gång hjälpte inte spöstraffet utan den straffade slog tillbaka. Vid ett tillfälle klarade en träl av att slå till Greger i samband med en bestraffning. Kaos uppstod för en kort stund, men sedan uteslöts den slående trälen från gården, och fick slå sig fram på egen hand. Han jagades till skogs, och fick naturligtvis stora överlevnadsproblem.

Den bortjagade Anselm hade emellertid så pass mycket tåga att han lyckades samla in vildhavre och överfalla en annan bondgårds jägare för att få en bilbåge och ett spjut. Så småningom lyckades han också stjäla vete på en gård och snickra en plog. Nu behövde han en häst för att så. Där sprack drömmen om en egen gård för ett tag, men så kom marknaden. Han lyckades byta till sig en gammal uttjänt häst mot sina ägodelar och ändå behålla en del som behövdes för vårsådden. Han lyckades också stjäla några svin från en gård och få dom att avla av sig på några år. Han hade börjat få ihop till en gård i och med att han brände upp en stor yta att vara på.
Anselm hette denna anmärkningsvärda unge man som också gjorde sig några stenyxor och högg ned en del träd. De byggde han en ladugård för. Nästa marknad lyckades han byta till sig några kor som han ställde upp i ladugården.  Anselm ville också ha trälar och fick en naturlig hjälp i form av en yngling som insåg Anselms arbetskapacitet. De två drev det lilla piratlantbruket över nästa år och korna avlade av sig med en tjur som Anselm helt enkelt stal av sin förste arbetsgivare efter ett smart inbrott. Anselm hade nu fyra kor och en tjur samt tio stycken grisar och en större areal med säd att skörda.

Han behövde fler trälar som han behandlade bra. Trälarna fäste sig därför vid Anselm och de gjorde ett bra jobb. Gården växte och med den antalet djur och byggnader. Tiden gick och när Anselm var i femtioårsåldern hade han en större gård med ett betydande boskaps och skördeareal. Emellertid väckte Anselms nyrikedom uppseende hos de lagkunniga som misstänkte brott bakom den. Anselm fick ett besök på gården av tingets medlemmar och fick svara på en rad komprometterande frågor. Exempelvis hur han fick tag på allt material och djuren för att bygga på gården. Men han klarade sig med att hävda att bra karl reder sig.

ANSTALTSTANKAR

av HENRIK MAGNUSSON
Nr 3/2012

BRUKARRÅDET INFORMERAR

Brukarråd möte 20120607 Minnesanteckningar.


Närvarande
Britt-Inger Sjöström, Per Hansson, Anette Heilert, Tomas Gotthardsson, Leif Bohman, Fredrik Wallgren .


Protokollen skall skickas direkt till Kenneth Svensson Presspunkten via mail.

Kenneth Svensson är inbjuden till dagens möte för att prata om insändare i Presspunkten. Brukarrådet kan få disponera ett visst utrymme i Presspunkten. Där kan vi skriva om vad vi arbetar med och ta upp områden från våra möten. När det gäller insändare så finns det särskilda regler som styr det. Kenneth skall undersöka de reglerna innan han går vidare med det. Brukarrådet behöver utse någon med ansvar för ”sin” sida i Presspunkten.

Presspunkten bjuder in till 10-års jubileum måndagen den 18 Juni 11.30-14.00 på Träffpunkten.

Broschyrerna är klara och Jessica skickar ett antal till Per Hansson Träffpunkten.

Britt-Inger och Annette har träffat områdescheferna för team psykiatri. Cheferna var mycket intresserade och bjöd in dem till Ringö som hade grillkväll för att informera. Det blev ett bra informationsmöte. Britt-Inger skriver om hennes och Anettes informationsmöten på Ringö och hos Team psykiatri. Det skall skickas till Presspunkten och föras in i första numret till hösten.

Vi fortsätter söka efter information från försäkrings-
kassan/skatttemyndigheten ang rabatter.
Fredrik undersöker.

Höstens möten.
Första torsdagen i varje månad kl 15.00-16.30 på
Träffpunkten. 6/9, 4/10, 1/11, 6/12.

Minnesanteckningar av
Tomas Gotthardsson

LAGE BERÄTTAR

text & foto LOTTA BELSING
Nr 3/2012

Del 18

Efter några veckors frånvaro
är jag tillbaka till min vanliga plats. Jag blev omplacerad hos mattes bror med sambo. Jag kom dit vid Påsk och kom hem till Valborg. Jag fick gå på sträng diet när jag var där. Matte kom och hälsade på mig då och då. Matte blev storförtjust i mig när jag kom hem. Jag blev så trött av allt hennes prat. Jag sov som en stock den natten. Matte tyckte att allt var som vanligt när jag kom hem. Jag har bara varit på balkongen en gång, matte tycker att det är för kallt för mig att vara där!

Snart är det skolavslutning, midsommar och kalas och jag hoppas att jag får följa med, jag vill ju träffa mina kusiner. Jag längtar till sommaren då ska jag.....

Glada sommarhälsningar önskar Lage